Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Fjodor Bondarcsuk 2013-as Sztálingrád (Mozi+, 21.00) című filmje pont olyan, mintha édesapja rendezte volna, Sztálin megrendelésére, csakhogy ezt a fiú rendezte, Putyin megrendelésére. Nettó, szégyentelen, kétdimenziós propagandafilm, rendkívül látványos csatajelenetekkel, és rettenthetetlen orosz katona-és polgárhősökkel – nagy pozitívum azonban, hogy a nácikat azért meghagyták vesztes pozícióban.

elemi ösztön - sharon stoneAz agyonjátszott Elemi ösztön (Filmcafe, 21.00) tétje ma már valóban nem több, minthogy Sharon Stone (a képen) megmutatja. Vagy mégsem? Pedig amúgy tényleg nem rossz thriller…

Ha múlt héten néztük az első felét, akkor ma jöhet a második a Farkasokkal táncolóból (SuperTV2, 21.00).

A királyság (Viasat3, 21.00) című 2007-es akció-thriller valahol a félúton van a háborús propaganda és a kritika között (de itt legalább fellelhető valami gondolat az egyoldalú heroizmus mögött): hős amerikai katonák mennek rendet tenni a “koszos arabok” közé, ezúttal a “baráti” Rijádba, Szaúd-Arábia fővárosába, azonban ott olyan tapasztalatok érik őket, melyek elgondolkoztatják a dolgok folyásának mikéntjéről őket, de főként a nézőket. (Bővebben)

Paul W.S. Anderson (akit nem illik összekeverni Paul Thomas Andersonnal) viszont Dumás Sándor ismert történetét meséli el újra A három testőrről (film+, 21.10), ezúttal azonban fantasy és steampunk elemekkel újrakeverve. Amúgy semmi extra, pikk-pakk működik a mozi, 110 perc (+ a reklámok), de legfeljebb negyvennek tűnik. (Bővebben)

Maár Gyula Moldova György (ez amúgy egy igen izgalmas párosítás!) regényét filmesítette meg 1987-ben. A Malom a pokolban (Duna, 21.25) egy fiatal egyetemista (Funtek Frigyes) története, aki a Szovjetunióban szeretne ösztöndíjasként tanulni, azonban egy névtelen levél meghiúsítani látszik vágyait. 1950-et írunk a történet idején… Igen ritkán látható, értékes film ez, de nem tudom, vállalkozik-e valaki megtekintésére így a szabadságolások és az olimpia kellős közepén… rajtam kívül.

Nem sokkal utána az izraeli Omri Givon Hét perc a mennyországban (Duna, 23.40) című drámája viszont 94 perc a képzelet, az emlékek és a vágyak birodalmában, egy szörnyű trauma okán. Galia (Reymond Amsalem megrázóan hiteles alakításában) súlyosan megsérül, a barátja viszont meghal egy öngyilkos terrorista által végrehajtott buszrobbantásban. A történet arról szól, hogyan képes a törékeny nő újraépíteni életét, miközben tisztáznia is kell önmaga szerepét tragikus véget ért kapcsolatában, de a jövőre nézve is. Givon lágy vonalakkal, de bravúrosan bonyolított, intim hangulatú, őszinte filmet készített egy Izraelben általánosnak mondható problémáról, nem kevés magyar segédlettel.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s