Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

A Szemfényvesztőket (RTL KLub, 18.50) sokszor láthattuk már, de ha eddig mégsem, akkor ma van itt a lehetőség, hiszen ez sokkal jobb film, mint a nemrégiben moziba került második rész: egy bűbájos szajré-történet ez, melyben illuzionisták rabolnak bankot, ezt azt, sőt, még egy igen meglepő bosszútörténet is kibontakozik – a roppant fordulatos, trükkös és blikkfangos cselekményt azonban nem részletezném, hadd essen le az álla az ilyesmire hajlamosaknak. Elég komoly a lineup: Morgan Freeman, Michael Caine, Dave Franco, Mark Ruffalo, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson… (Bővebben)

sleepers - robert de niroIgen magasra testált, de azért valljuk meg, nagyjából csak amolyan egyszer használatos limonádé lesz a Boldogító igen, vagy nem (Film Mánia, 20.25), mely a klasszikus megöntözött öntöző sémának egyfajta variánsaként, egy elvált és a férfiakból véglegesen kiábrándult házasságközvetítő (Denise Richards) szerelembe esését mutatja be egy fess tűzoltóval (Dean Cain) – aki történetesen a legjobb barátnő jegyese.

Később Hollywood mosolyog saját magára: a Hollywoodi őrjáratban (Filmcafe, 20.35) két tökös, külvárosi zsarut helyeznek büntetésből a nyugisnak gondolt álomgyári szolgálatra, ahol azok a “hely szelleméhez” igazodva próbálnak tovább érvényesülni. Egy véres mészárlás azonban visszazökkenti őket az álomból a valóságba… A film azonban ennyire nem szörnyű, illetve, másképpen az: a tökös zsarukat Harrison Ford és Josh Hartnett alakítja, a műfaj pedig alapvetően krimivígjáték.

A Szemtől szemben (RTL+, 21.00) már egy teljesen más nívót képvisel, ennek ellenére, ma már leginkább arról híres, hogy ez az a mozi, melyben először játszik együtt közös jelenetben Al Pacino a másik italo-amerikai színészikonnal, Robert De Niróval, pedig amúgy sem rossz darab. Michael Mann nagylélegzetű (nettó 173 percnyi) filmje egy klasszikus rabló-pandúr történet, amiben Al a zsaru, Bobby a bankrabló. Két, még igen jó formában lévő, zseniális színész parádés párharca.

Közben Matt Damon, azaz Jason Bourne még mindig nem tudja saját magáról, hogy kicsoda is valójában: A Bourne-ultimátum (Viasat3, 21.00) még mindig amolyan üldözős, rohangászós, ki vagyok én, ha én nem-típusú kémfilm. Izgi amúgy, ha nem láttuk még.

Ritkán látható, de érdefesztő dráma azonban a Tűzveszély (Galaxy, 21.00), Philip Noyce rendezése, mely a dél-afrikai, fajüldöző apartheid-rendszer végnapjaiba kalauzolja el a nézőt. A történet főhőse Patrick, egy egyszerű munkás (Derek Luke), akit koholt politikai vádakkal börtönbe csuknak. A rendszer azonban nem elégszik meg ennyivel, és beavatkozik hősünk családjának életébe is, nagyhatalmú ezredese (Tim Robbins) által állandó zaklatásnak kitéve őket. Értelemszerűen Patrick hamar a valódi politikai ellenállás soraiban találja magát és megkezdi saját harcát az elnyomó fehérek ellen.

Hasonlóan erős, bár teljesen más természetű társadalmi töltettel bír A folyó (FEM3, 21.00) című dráma, melyben a Sissy Spacek és Mel Gibson által alakított házaspár folytat kilátástalan harcot az életterüket veszélyeztető gonosz-kapitalista-harácsoló és a környezetet szennyező villamosművek ellen. Zsigmond Vilmost Oscarra jelölték a film fényképezéséért.

Wolfgang Petersen remek thrillerében, a Célkeresztben (Duna, 21.05) Clint Eastwood alakítja azt a titkosszolgálati ügynököt, aki felelősnek tartja magát J.F. Kennedy dallasi meggyilkolásáért. A történet persze évtizedekkel később játszódik, Horrigan ügynök megkeseredett, morózus férfi még mindig az elnök szolgálatában. Mindennapi rutinmunkája során rájön, hogy az elnök életét egy agyafúrt, profi bérgyilkos (John Malkovich) veszélyezteti, kezdetben azonban nem nagyon hisznek neki…

Annak idején, 1990-ben több Oscarra is jelölték Stephen Frears filmjét, a Svindlereket (m2, 21.05), melyben két nő, Myra (Annette Bening), a szerető és Lilly, az anya (Anjelica Huston) küzd meg a köztük lévő “kapocs” (John Cusack) kegyeiért, miközben “bűn az élet”. Nem emlékszem, hogy láttam volna, bár ez tulajdonképpen semmit nem jelent. Én kíváncsi vagyok…

Federico Fellini Casanováját (Film Mánia, 22.00) az ifjú Donald Sutherland kelti életre, a filmtörténelem egyik jelentős fejezetében.

Sleepers – Pokoli lecke (Paramount Channel, 22.00) pedig egy kifejezetten komoly, a bűn és bűnhődés témájában komoly morális dilemmát felvető és megtárgyaló krimidráma késő estére, impozáns szereplőgárdával (Robert de Niro – a képen, illetve Kevin Bacon, Dustin Hoffman, Brad Pitt, Vittorio Gassman…). Nekem ugyan voltak fenntartásaim e filmmel kapcsolatban, de én sem lehetek mindig tévedhetetlen.

Nem véletlenül jelölték Oscar-díjra Will Smith-t, A boldogság nyomában (ATV, 22.35) című, teljes spektrumon megindító film főszereplőjét, mert itt tényleg igen jól tolja. Ezúttal azonban, egy lecsúszott brókerként (Chris Gardner sztorija valós tényeken alapszik), nem a világot, csupán saját és ötéves kisfia életét akarja megmenteni. Elszegényedés, tíz körömmel való kapaszkodás, küszködés. Mondottam, ember, küzdj és bízva bízzál – és lőn világosság. (Na ja, ha minden ilyen flottul menne…)

Peter Berg valóságban megtörtént eseményeket feldolgozó A túlélő (RTL Klub, 22.55) című filmjének címében ott van, hogy a végén valaki biztosan túléli a filmbéli córeszt, hiszen valakinek el kell mesélnie ezt a sztorit, s mivel Mark Wahlberg a legnagyobb név a stáblistán, nyilván az általa alakított szereplő lesz az. A forgatókönyvíró-rendező Berget nyilvánvalóan nem is érdekelte, hogy filmje megfeleljen bármiféle háborús, harcolós, katonás zsáner kötelmeinek, azon kívül, hogy az akciójelenetek bizony igen látványosak, vagy ha nem, akkor viszont hitelesek, mint egy lesben álló merénylő Kalasnyikovjából kilőtt, csontot forgácsoló 7.65-ös lövedék. A film inkább az Afganisztánban végrehajtott, hírhedt Red Wings-hadműveletet túlélő Marcus Lutrell (na, őt alakítja Wahlberg, in blood, sweat & tears) hitelesnek tekinthető jelentése alapján kísérli meg reprodukálni a véres kudarcba fulladt akciót, melynek célja egy tálib vezér meggyilkolása lett volna. (Bővebben)

Aztán itt van még egy virtigli filmklasszikus: Francois Truffaut (és Ray Bradbury) 451 Fahrenheit (Duna, 23.20) című klasszikus utópia a kultúra haláláról, egy sötét, rideg, szellemtelen és parancsokkal irányított, erőszakos korról mesél, ami látszólag a jövőben következik be, vagy éppen a múltban történt meg, mindenesetre, akár itt a jelenben is megtörténhet, ahogy a dolgok állnak… Jó reggelt.

Megnézhetjük még aztán A belső embert (TV2, 23.40) is, ami viszont egy bankrablós-túszejtéses szajréfilm, ám annak igen korrekt, szórakoztató és helyenként még izgalmas is, nem kicsi csavarral a végén. Rendezte Spike Lee, főszerepli Denzel WashingtonJodie Foster és Clive Owens. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s