Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Első ajánlatként, A Cate McCall-per (Paramount Channel, 21.00) című film bírósági drámának ígérkezik, melynek érdekessége ezúttal az “amikor a hóhért akasszák” dramaturgiája. Kate Beckinsale játssza a történetben a hajdani, nagymenő ügyvédet, aki mára alkoholizmusa (stb.) okán elveszítette karrierjét, gyermekét (stb.). A címbeli per a gyermekéért folyik, tétje emellett Cate McCall élete is. Rövid, de velős film lesz ez, ha odafigyelünk rá.

sorsügynökség - középen matt damonA következő darab viszont kosztümös lesz és romantikus. A Kisasszonyok (FEM3, 21.00), vagyis a csöndes és bölcs Meg (Trini Alvarado), a betegeskedő Beth (Claire Danes), a megnyerően kedves Amy (Kirsten Dunst) és a modern, írónőnek készülő Jo March (Wynona Ryder), a jól ismert XIX. századi szokást felrúgva, csakis szerelemből hajlandóak férjhez menni. Sajnos azonban, egy, és csakis egy férfi (Christian Bale) jöhet szóba a vidékükön, akinek figyelméért Amy és Jo között éles, de bájos versengés kezdődik…

Mivel fizikailag nem mi éljük át, érdekes, tanulságos lehet a Cserbenhagyás (Story4, 21.00) című filmdráma is, melyben Terry George rendező egy tragikus végű, de teljesen banális cserbenhagyásos balesetet dolgoz fel a létező összes szemszögből, kitűnő színészek (Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, stb.) segítségével.

Milos Forman egész egyszerűen képtelen rossz filmeket csinálni. A Larry Flynt, a provokátor (Filmcafe, 21.00) című életrajzi filmje Larry Flyntről, a Hustler pornómagazin öntörvényű, szabad és szabados szellemű, minden porcikájában botránykő kitalálójáról szól, címszerepben Woody Harrelsonnal. Partnere Courtney Love (aka Kurt Cobain özvegye), valamint Edward Norton. Remek, mondhatni, kötelező film, akár ma estére is.

Érdekes, izgalmas, akár összeesküvés-elméleteknek is táptalajt szolgáló (valójában inkább azokból sarjadó) történet Dan Brown bestsellerének filmváltozata, A Da Vinci-kód (AXN, 21.00), amiben Audrey Tautou és Tom Hanks egymást kergeti a Louvre-ban, azonban már kevésbé izgalmas és még kevésbé érdekes, ha láttuk már. Márpedig, láttuk.

Sokat ment már a Vidocq (Film Mánia, 21.00) is, egyfajta krimi-fantasy, melyben (az ekkor még nagyon francia és nem annyira kövér) Gérard Depardieu (által alakított rendőrfelügyelő) próbálja fertőtleníteni azt a züllött, bűzös fertőt, melyben Párizs (az idevágó művészettörténeti bizonyítékok szerint) leledzett a XIX. század közepén. (Bővebben)

Ehhez képest az Ilyen az élet (Cool, 21.10) című romantikus komédia csupa-csupa műbalhé, műhiszti, műboldogság, Katherine Heigl és Josh Duhamel részvételével. A téma annyi, hogy a két élhetetlen, elkényeztetett figura egy szerencsétlenségnek köszönhetően egy kis csöppség gyámjává válik, akinek léte alaposan felforgatja életüket.

A Sorsügynökség (TV2, 21.50), minden kézenfekvő szóvicc ellenére, egy újabb Philip K. Dick-adaptáció, s mint ilyen, nyilván scifi. Nem láttam. Látszólag egy romantikus történetbe csöppenünk, melyben egy ifjú, tehetséges politikus (Matt Damon) szerelmes lesz egy gyönyörű balerinába (Emily Blunt), ami már önmagában scifi, hiszen egy politikus tudvalevőleg focimeccsekre szokott járni, nem az Operába, balettet nézni, legfeljebb valami protokoll-pofavizitre, de azon is vagy alszik, vagy a mobilját birizgálja, hogy mit játszott a Felcsút/Vidi/Fradi/stb.; jönnek azonban a címszereplők (lásd a képen, középen Matt Damon), akiknek az a dolga, hogy a buzgó állampolgárok sorsát a helyes mederbe tereljék. Márpedig, egy politikusnak nem az a sorsa, hogy szerelmeskedjen egy balerinával… Hát, mondom én. A viccet félretéve, a tagadhatatlanul kissé erőltetett sztori ellenére, azt hiszem, nem lesz ez teljesen agyatlan mozi, és talán szolgálhat némi tanulsággal a mi kis mai életünkre is.

Mike Nichols által rendezett Madárfészek (FOX, 21.55) című őrület sztorija ismerős lehet sokaknak, hiszen tulajdonképpen az Őrült nők ketrecének amerikai verzióját láthatjuk. Az író is ugyanaz: Jean Poiret. Adott tehát egy transzvesztitabár, melynek tulajdonosa (Robin Williams) együtt él a bár sztárjával, Starinával, aki természetesen Albert (Nathan Lane), valamint egy korai, félresiklott kapcsolatból eredő fiával, Vallal (Dan Futterman), aki viszont szerelmes egy szélsőségesen jobboldali szenátor (Gene Hackman) lányába. Értjük a szituáció pikantériáját, ugye? Itt kezdődik a történet…

Maradunk tovább az asszociatív, vagyis most már igenis egzakt közéleti síkon, ugyanis az Államtrükkök (Duna, 23.00) már egy remek politikai dráma, mely egy amerikai CIA-ügynök-diplomata házaspár (Naomi Watts és Sean Penn) főszereplésével látja le a leplet a politikacsinálás vegykonyhájáról, az amerikai haderő iraki háborújának okán. (Bővebben)

Amerika azonban valóban a lehetőségek hazája lehet, ha már az elektromos megszakítóval ellátott autó-ablaktörlőkről is képesek nagyjátékfilmet készíteni… Ezt persze csak az Isteni szikra (Filmcafe, 23.10) című film első képkockái alapján alkotott felületes vélemény alapján állíthatja bárki, valójában ez egy igazi amerikai történet, amelyikben a Kisemberrel ki akar cseszni az arctalan, gonosz hatalom, de az kitartó munkával, akár folyamatosan a szél ellen pisilve, halált megvető bátorsággal és egy teve kitartásával szembeszegül vele, és a végén győz ő is, meg az IGAZSÁG is. Frank Capra csinált ilyen filmeket anno, főszerepben Jimmy Stewarttal – itt Greg Kinnear játssza az igazi amerikai hőst. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s