Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Sokak számára könnyen lehet, hogy idegesítő, ám adott esetben mégis igen szórakoztató darab a Promenád a gyönyörbe (Filmcafe, 20.45), a sok híres filmjéről (Madárka, Angyalszív, Evita, stb.)  ismert Alan Parker gunyoros hangulatú rendezése, mely a zab- és kukoricapehely feltalálójának, a hithű vegetáriánus Dr. John Harvey Kellognak életét meséli el, Sir Anthony Hopkins megszemélyesítésében. Gasztro-filozófusoknak, életmódszakértőknek, gasztroenterológusoknak és minden táplálkozástudósnak, valamint fogyó- és hízókúrásoknak azonban megtekintése kötelező!

valaki-mas-elete-juliette-binoche-es-mathieu-kassovitz

Fabián Bielinsky neve miatt muszáj megemlíteni elsősorban a Rossz pénz (Viasat6, 21.00) című szélhámos-filmet (és remélhetőleg nem filmszélhámosságot!). Az említett úr, sajnos, már régen nincs közöttünk, azonban mindössze két nagyjátékfilmre terjedő életműve mégis fontos fejezete a thriller, a dráma és krimi kombinációjából létrejövő, közös műfaji halmaznak. Ez a ma esti film az ő bemutatkozó, mindössze egy kisjátékfilm-fesztivál első díjának nyereményéből leforgatott Kilenc királynő (Nueve Reinas) című mozija alapján készült, immár Hollywoodban, George Clooney, Steven Soderbergh és Gregory Jacobs gondozásában. Ricardo Darín (merthogy Darínt elsősorban Bielinskynek köszönhetjük) helyett itt John C. Reilly adja azt a dörzsölt, vén szélhámost, aki egy hamisított bélyegsorozat elpasszolásával szeretne koronát tenni pályafutására. Szemlátomást kisköltségvetésű krimi ez, mely elsősorban a kiválóan megírt forgatókönyvre és a szellemes, pergő dialógusokra épít. A cselekmény tekeredik, csavarodik, mindenki mindenki farkasa, mindenki átver mindenkit. Nincs különösebb “mély” üzenete a filmnek, viszont friss és szórakoztat.

Spíler (Viasat3, 21.00) is hasonló darab, bár nem éppen a legjobban sikerült munkája Tarantino angol “párhuzamának”, Guy Ritchie-nek. A megszokott piti gengszteres, lúzer drogosos, nagymenő “vállalkozósos” történet, nagy dumákkal és a Ritchie-től megszokott vizuális trükkökkel – csak éppen láttuk már ezt korábban a Blöffben, vagy A ravasz, az agy satöbbiben. (Bővebben)

Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman vagy Kevin Kline akkor is érdekes, ha például csak a telefonkönyvet olvassák fel… Azt is megnézné a világon néhány tízmillió ember. Még ha egyenként tennék ezt, talán akkor is… (Persze, lehet hogy azon már elgondolkoznának néhányan, hogy az a Kline, az melyik is?) Valójában a Last Vegas (RTL+, 21.00) sem sokkal érdekfeszítőbb történet, mint egy telefonkönyv, mégis megnézte már több Magyarországnyi közönség: négy, enyhén, de inkább fokozott mértékben romos tata, mintegy utolsó nekirugaszkodásként, elmegy mulattírozni Las Vegasba. (Bővebben)

Az igazi kaland (SuperTV2, 21.00) azonban inkább a tévé előtt gubbasztó rendes magyar családok érdeklődésére tart számot, még ebben a gyerekek számára tán kései időpontban is (holnap iskola), hogy elnyúlva a kopottas IKEA kanapén együtt könnyezzék-rötyögjék végig Cameron Crowe történetét, melyben egy korán megözvegyült apuci (Matt Damon) tesz komoly erőfeszítéseket két gyermeke felnevelése érdekében: a hajdani elfoglalt szerkesztő feladja állását és egy vidéki, kissé lepukkant állatkertet is tartalmazó birtokon kezd új életet gyermekeivel. Gyerekek, saját állatkert, amiben vannak állatok, jóképű, ám magányos, gyermekeit bájos sutasággal terelgető apuka – a filmben bonyodalom bonyodalom hátán, a kanapén azonban tuti a siker.

Az RTL Klub Angelina Jolie kezébe adja a vasárnap este sorsát. Két dolgot kell elmondani a Salt ügynökről (RTL Klub, 21.05): az egyik az, hogy a filmet rendező Phillip Noyce bizony meghajtotta Angie-t, mint paraszt azt a bizonyos köszörűkövet (természetesen fizikai értelemben), a másik pedig az, hogy közben viszont a sztorit úgy szépen megcsavarta. Annyira, hogy a végén már talán ő maga sem hitte el a végét. Én akkor hogyan? Ilyen kémes-üldözős-akció ez a film, Jack Bauer Jason Bourne modorában. Ennél egy picit komolyabb dolog az Életeken át (RTL Klub, 23.00). Jolie itt egy ún. profilkészítőt játszik, aki egy adott bűntény elkövetőjének személyiségét próbálja előzetesen lemodellezni, a bűntény helyszínén talált nyomok és egyéb körülmények alapján. Láthatunk több efféle tematikára épülő krimisorozatot is manapság (Mentalista, Gyilkos elmék, stb.). Jolie mellett olyan arcok tűnnek fel, mint Kiefer Sutherland, Ethan Hawke, Tchéky Karyo, az isteni Gena Rowlands, illetve, akin anno Betty Blue is átgázolt: Jean-Hugues Anglade.

A szerencsésebb miskolciak, illetve az a néhány elvetemült vidéki filmrajongó, aki a most zajló Cinefest vetítéseire zarándokolt el a hajdani “acélvárosba”, találkozhatnak Juliette Binoche-al, az egyik legtermészetesebben játszó, bájos és kitűnő francia színésznővel, hiszen ő a fesztivál díszvendége (zsűrielnöke, whatever). Akiknek ez (az) az élmény adatik meg, annak marad a Valaki más élete (m2, 21.05), egy romantikus történet, melyben a 40 éves főszereplő, akit Juliette alakít, egy nap huszonöt évvel fiatalabban ébred (sokan vagyunk így ezzel, egészen a fürdőszobatükörig…). Így, eltelve életenergiával, rögvest neki is áll visszahódítani éppen elhidegülőben lévő élete párját (akit a szintén komoly magyar vonatkozással bíró Mathieu Kassovitz alakít – a képen Juli és Matyi).

A 2001 szeptember 11-i (tehátéppen 15 évvel ezelőtti) New York-i terrortámadás valódi hősei, a mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók és mentősök a főszereplői a World Trade Center (Duna, 21.10) című elnagyolt, kiszámítható, sablonos és leegyszerűsített cselekményű filmnek, amivel e szörnyű napra emlékeztet minket a gondoskodó médiánk. Ők ennél jóval többet, szebbet érdemeltek volna – bár lehet, hogy nekik így is tetszik, hiszen hömpölyögve árad a pátosz, a csillagsávos lobogó végül magasan lobog, a keményen összeszorított ajkak felett pedig könnycsepp lágyítja a sötét tekinteteket… Oliver Stone-tól azonban kifejezetten csalódás egy ilyen film (miközben Michael Bay-től vagy Roland Emmerichtől nem lenne az).

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.