Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

Írom már jónéhány éve ezt a tévéajánlót, így közben igen érdekes összefüggésekre jöttem rá a különböző tévécsatornák műsoralkotási gyakorlatát illetően. Például olyanokra, hogy vannak napok a héten, amit egész egyszerűen feladnak, mintha megegyeznének. Valamit persze, adnak; egy futó sorozatot, valami tölteléket, de komoly energiákat nem fektetnek semmibe. Most úgy tűnik, ez a nap a kedd.

macskajáték - dajka margitSzerintem Koltai Lajos elsősorban a tengerentúli közönség egy bizonyos rétegének, illetve annak ízlésvilágának próbált megfelelni első igazi amerikai játékfilmjével, az Estével (Film Mánia, 18.50). Egész egyszerűen arról van szó, hogy túl sok benne minden – túl sok a sztár, túl sok az érzelem, túl sok a pasztellszín bűbáj és túl sok a melankólia. Persze, lehet az is, hogy ez csak simán egy csajos film, Claire Danesszel, Glenn Close-zal, Vanessa Redgrave-vel, Meryl Streeppel és még hosszan sorolhatnám, kikkel… (Bővebben)

Az észt és a grúz film eddigi legnagyobb siker a háborús témájú, Mandarinok (Cinemac2, 20.30) című kamaradráma, mely a ’92-es abház-grúz háborúban játszódik. A főhősök idős telepesek, akik egy régi észt kolónia utolsó tagjaiként azt várják a Kaukázus egyik zöldellő völgyében, hogy beérjen a mandarin. Az egyik visszamenne a háború elől Észtországba, a másik viszont maradna. Egy nap tűzharc tör ki közelükben, amit két katona él túl: egy grúz és egy vele ellenséges csecsen zsoldos. A két öreg ápolni kezdi őket, így mentve meg életüket. A két halálos ellenség, ráadásul egy házban azonban továbbra is életveszélyt jelent: egymásra. Az Oscar-díjra jelölt koprodukció, a grúz Zaza Urishadze alkotása, egy tiszta vonalú, balladai tömörségű, katartikus vallomás, egyben reális és igaz tanmese a háború és a gyűlölet értelmetlenségéről. Ez például egy kötelezően ajánlott film lenne bármikor, azonban én még nem találkoztam olyan élő emberrel, aki tudja nézni ezt a Cinemax2 nevű csatornát.

Az utóbbi években nagy formát mutató Matthew McConaughey-t nézhetjük a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? (SuperTV2, 21.00) című, még a “nagy forma” előtt egy évtizeddel készült -közepesnek mondható- romantikus komédiában, ahol Kate Hudson-nek van 10 napja egy fogadás miatt arra, hogy felszedjen egy pasit és aztán szakítson vele, miközben Matyinak is 10 nap alatt kell magába bolondítania egy nőt egy fogadásból kifolyólag, hogy aztán lepattintsa. Naná, hogy Kati Matyival kezd és viszont.

Örömünnep, tűzijáték és fanfárok, hiszen az évi minimum 80 milliárdnyi közpénzből üzemeltetett közmédia vasárnap elkezdte ötödik (amúgy, ha jól számolom: hetedik) csatornájának adását. Ahány néző, annyi csatorna. Nem? Az m5 az eddigi tesztidőszakban az olimpia, illetve a paraolimpia eseményeit adta, de ezentúl oktatási-, és kulturális csatornaként kíván működni. Ezzel önmagában nem lenne baj, de amikor vasárnap délután 14.00 körül belepillantottam az adásba, Kerényi Imre beszélt, akit ma semmire nem tartok. Később, 16.00-kor még mindig ő beszélt, úgyhogy nincsenek kétségeim, hogy ez a csatorna sem lesz más, mint a többi. A minapi Cinefesten (az egyik, közép-európai szinten jelentősnek nevezhető, magyar filmfesztiválon) életműdíjat kapott Makk Károly, aki például a Macskajátékot (m5, 22.40Örkény István művéből rendezte. A Tóth János fotografálta, cannes-i Arany Pálmára és Oscar-díjra is jelölt, remek alkotást azonban -eddigi tévéajánlóimból könnyen “kistatisztikázhatóan”- szinte minden évben műsorra tűzte vagy a Duna tévé, vagy az m3 (régebben még az m1 is). Újdonság, ritkaság nincs, csak felhoztak a pincéből még egy agyonhasznált vitrint… A film főbb szerepeiben amúgy csodálatos színésznőket láthatunk. Orbán Erzsi, nyugdíjas zene tanárnő (Dajka Margit – a képen) Budapesten lakik. Évek óta titkoltan szerelmes a hajdani operaénekes csillagba – Viktor úrba (Balázs Samu). Titkai, emlékei és álmai egyetlen tudója a Németországban élő, gyógyíthatatlanul beteg lánytestvére (Bulla Elma). A végtelen telefonbeszélgetéseik és hosszú leveleik színes mozaikot alkotnak, melyekben a tények keverednek a fikciókkal, a mítoszok valósággá válnak, és az apró történések óriási jelentőséget kapnak. A Viktorral való heti találkozások rituáléja drámai hangulatúvá válik, amikor megjelenik Paula (Makay Margit), Erzsi sorstársa. Neki szintén nem közömbös a volt énekes, sőt – kölcsönös érzelmeket ébreszt benne. Orbán Erzsi tragikus érzelmi válságba kerül. Egyre inkább beleőrül a szerelembe, nem képes megbirkózni a féltékenység érzetével, a szenvedély rohamaitól szenvedve egyre inkább az önpusztítás irányába sodródik. Végül nagy adag altatót vesz be… A hosszú alvásból felébredve jut el tudatához lánytestvére halálának híre.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s