Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Sok mindent megváltoztathat Hét év Tibetben (Filmcafe, 18.30). A megtörtént eseményeket elmesélő filmben a jelenlegi Dalai Láma gyermekkorába tekinthetünk bele. A második világháború előestéjén Heinrich Harrer (Brad Pitt) osztrák hegymászó a Himalája egyik legmagasabb csúcsának meghódítására indul, a háború azonban keresztülhúzza számítását. Kalandos körülmények között a tibeti szent városba, Llhászába, az ottani buddhista közösségbe kerül, amely befogadja. Sőt, az ifjú Dalai Láma kifejezett érdeklődéssel fordul az idegen felé. Barátságukról (lásd a képen) mesél ez a szép film, lélegzetelállító tájakkal, és az itt még ifjú Őszentségétől megszokott bölcs és vicces benyögésekkel.

het-ev-tibetben-balra-brad-pittNem sokkal később kezdődik A bűn hálójában (film+2, 19.10), a nem éppen az akciófilm műfajának műveléséről ismert Steven Soderbergh akciófilmje, melyben egy tökéletesen ismeretlen főszereplőnőt (Gina Carano) tökéletesen ismert férfisztárok (Michael Douglas, Ewan McGregor, Antonio Banderas, Michael Fassbender, stb.) terelnek a nyilván látványos végkifejlet felé. Amúgy passz, nem láttam. Jackie Bauer-sztori, kb.

A hongkongi Andrew Lau (Wai Keung Lau) és Alan Mak (Siu Fai Mak) Szigorúan piszkos ügyek című trilógiája nem véletlenül vált gyűjtők becses darabjává: nyugodtan kezelhetjük úgy, hogy ez a hongkongi Keresztapa. Ma este elérkeztünk a befejező részhez (AMC, 20.00). (Bővebben)

Sokat megy a Vidocq (Filmcafe, 21.00) mostanában. A súlyos atmoszférájú krimi-fantasyben (az ekkor még nagyon francia és nem annyira kövér) Gérard Depardieu (által alakított rendőrfelügyelő) próbálja fertőtleníteni azt a züllött, bűzös fertőt, melyben Párizs (az idevágó művészettörténeti bizonyítékok szerint) leledzett a XIX. század közepén. (Bővebben)

Gimnazista koromban jártam Bergman-filmklubba, láttam tulajdonképpen az öreg Ingmar összes filmjét, és valóban, magára valamit is adó embernek muszáj tudnia ezekről. Azonban nem tehetek róla, nekem például ez A hetedik pecsét (m5, 21.10) ma már olyan, mint egy vicc. A halál és a lovag sakkozik a világ végén… Súlyos gondolatok. Szép kép Leonardo Mona Lisája is, de ki nem tenném a falamra.

Az Angi Vera (Duna, 23.30) is komoly nemzetközi sikert aratott annak idején. Gábor Pál filmje “az ötvenes évek léleknyomorító világát mutatja be, azt a korszakot, amikor még a rendszer hívei is bármikor áldozattá válhattak”, de szakmai ajánlóként is jól működött, hiszen Koltai Lajos általa kezdhette meg nemzetközi karrierjét (Gaby – Egy csodálatos élet, 1987). A nézők viszont elsősorban mégis Pap Vera ikonikus alakítása miatt emlékeznek erre a nagyszerű filmre, amit természetesen jó szívvel ajánlok mára is.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s