Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Véleményem szerint az utóbbi öt év egyik legerősebb filmje Thomas Vinterberg 2012-es darabja, A vadászat (Filmcafe, 21.00). Sokat megy mostanában a tévében, de ma is ez az egyik legjobb film. Európa Filmdíj a forgatókönyvnek, Cannes-ban Legjobb férfialakítás díja Mads Mikkelsennek, Golden Globe-, Oscar- és egyéb jelölések jogosak: ez egy hibátlan, brutális erejű, állásfoglalásra késztető, provokatív dráma az igazságról és a hazugságról. (Bővebben)

a-regi-kornyek-natalie-portman-es-zach-braffA filmtörténelem egyik legfurcsább szerelmespárja tűnik fel újra az Egyéjszakás kalandban (Story4, 21.00): Nastassja Kinski és Wesley Snipes bonyolódik össze a címbéli afférba, miközben otthon mindkettejüket boldog család várja. Mike Figgis 1997-es filmjét Joe Eszterhas (lásd Elemi ösztön) írta, tehát nyilván nem lesz egyszerű kibontakozni belőle.

Ne gondoljuk azonban, hogy a Kellékfeleséggel (Cool, 21.10) beljebb vagyunk. Adam Sandler nagymenő puncibubus, akit szorgalmas és lojális titkárnője (Jennifer Aniston) fedezi, ha valamelyik áldozata netán túl komolyan venné. Ha kell, a titkánő még a nem létező feleség szerepébe is belebújik – na ezt nem kellett volna. Benne van a filmben még Nicole Kidman is.

A Mephisto (m5, 21.30) a magyar film második Oscar-díjjal jutalmazott alkotása, egyben a mai másik legjobb film. Megkerülhetetlen, máig érvényes erejű alapvetés a művész, a művészi szabadság és a politikai diktatúra viszonyának vizsgálatában. Szabó István ezt a filmet nagyon odatette, de Klaus-Maria Brandauer sem akármit játszik itt…

A régi környék (FOX, 21.55) viszont egy igen különleges, mélabús kis film, melynek hangulatáról talán elég lenne annyi is, hogy kísérőzenéje részben Nick Drake dalaiból áll… (Oké, ki volt Nick Drake?) A Zach Braff által írt, rendezett és főszerepelt megkapóan szép és egyszerű film középszerű színészként dolgozó főszereplője az állandó depresszióban szenvedő Andrew, aki hosszú idő után, édesanyja halálhírére tér vissza a szürke és unalmas kisvárosba, “a régi környékre”, amit pszichiáter apja tudálékos dominanciája, valamint a kilátástalan unalom miatt hagyott ott. Az idők azonban változnak… (A képen Zach Braff a film másik főszereplőjével, Natalie Portmannel.)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s