Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

A Vágyak szerelmesei (Filmcafe, 20.00) című romkommal kezdünk. Három szexfüggő pasast látunk –Mark Ruffalot, Tim Robbinst és Josh Gadet-, valamint Gwyneth Paltrowt, Pinket a másik oldalról. A gondtalan középosztály kínjai a pamlagon, avagy, mit tegyünk és mit ne tegyünk a jólét unalma ellen. Vagy éppen helyett…

holt koltok tarsasagaMinden merev, kőtáblákba vésett elvek alapján működtetett konzervatív rendszer elébb-utóbb kivívja az ellene való lázadást. Nincs kivétel. Ráadásul a forradalom sokszor a legváratlanabb irányból, a rendszer belsejéből érkezik, így annak romantikus, idealisztikus hevülete, valamint igazságtartalma ilyenkor még kevésbé megkérdőjelezhető. A Holt költők társaságában (Viasat3, 21.00) például egy független gondolkodású, lendületes irodalomtanár (Robin Williams – a képen, a helyzet magaslatán) alakítja át a szigorúan hagyománytisztelő angol fiúiskola merev, kőtáblákba vésett rendjét azzal, hogy tanítványaival valóban meg tudja szerettetni az irodalom, a művészetek és ezeken keresztül az élet nagyszerűségét. Kötelező érvényű, katartikus film minden diák, de főleg minden pedagógus számára!

A hétfőn elhunyt, világhírű Andrzej Wajdára 1972-ben készült Menyegző (m5, 21.30) című alkotásával emlékezünk. A film -legalábbis felszínesen nézve- egy lakodalmi részeg éjszaka története, folyik a vodka, a vendégsereg zabál, énekel és táncol… Mélyebben belegondolva a kavarodásba azonban szépen kibomlik a lengyel történelem nagyívű allegóriája, nagy figurákkal, gondolkodókkal, művészekkel, tragikus eseményekkel.

Nyilván nem szeretne senki sem kórházba is kerülni, főleg nem a mai magyar közgyógyászati viszonyok között, mert az biztosan nem lesz olyan vicces történet, mint amilyen a M.A.S.H. (AMC, 22.00) című szatíra “címszereplője” körül történik. Robert Altman nagyon fanyar és igen abszurd humorú háborús burleszkje egy tábori kórház mindennapjairól szól, mely annak idején, 1970-ben, Cannesban Arany Pálmát is ért; az öt Oscar jelölésből pedig egyet el is hozott. Persze, az ifjú Donald Sutherland, az ifjú Tom Skerritt vagy az ifjú Elliott Gould kezei közé nem biztos, hogy szívesen kerülnénk, ha csak nem nem kifejezetten arra az élményre utazunk, hogy “nem fáj, nem fáj, csak ha röhögök!”

Ismét feltűnik ma este Anthony Hopkins, természetesen Sinkó László pótolhatatlan magyar hangján, aki annak idején minden vita nélkül kapta meg az Oscar nevű szobrot A bárányok hallgatnak (TV2, 22.00) című filmben nyújtott, mindössze húszperces jelenéséért, melyben megteremtette Hannibal Lecter vérszomjas karakterének látványát. Kapott díjat maga a film is, a forgatókönyv is, sőt Jonathan Demme is a rendezését, valamint Jodie Foster is, a női főszerepért. Egy thrillertől ez azért elég szép teljesítmény…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.