Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Ne ijedjünk meg a Rangótól (Paramount Channel, 21.00), ami, bár csak egy rajzfilm, vagyis oké, 3D animáció, valójában egy remekbe szabott westernparódia. Szerintem egyenrangú alkotás a Volt egyszer egy vadnyugattal és a Nevem Senkivel. Gore Verbinski telitalálatot lőtt ezzel a mozival, ami azért nagy szám, mert végül is egy családi filmről beszélünk. Jó a zenéje és még üzenete (ivóvíz-para) is van – bár a gyerek nem biztos, hogy fogja benne a poénok 60-70%-át…

a-nap-utcai-fiuk-gaspar-kataUgyanekkor Jennifer Aniston is szerelmes lesz újra – ezúttal Vince Vaughnba. Gyorsan össze is költöznek – de aztán a szerelem itt is elszáll, és marad helyébe egy kiállhatatlan izé. A Szakíts, ha bírsz (Viasat3, 21.00) című romantikus komédia ugyan nem a valóságon alapul, de akár alapulhatna is, már amennyiben jól emlékszem a bulvárlapok néhány évvel ezelőtti híreire. (És jól emlékszem.)

Lassan kezd beindulni a kormányzati gőzhenger, mely ezúttal 1956 emlékét teszi magáévá, a hatvanadik évforduló tiszteletére. A mai penzum Szomjas György 2007-ben készült filmje, A Nap utcai fiúk (Duna, 21.35). A dokumentarista hatásokat hangsúlyos, stilizált zsánerrel keverő történetben három pesterzsébeti fiatal (Gáspár Kata -a képen középen-, Czecző Sándor és Bárnai Péter) sorsát ismerjük meg az 56-os forradalom napjai alatt. A helyi grundon fociznak, amikor jön a hír a belvárosi eseményekről és ők egyből futnak, hogy ne maradjanak ki semmiből. Később fegyvereket szereznek és azokkal szállnak szembe a rájuk törő ruszki túlerővel.

Az Egy kosaras naplója (AMC, 22.00) című film viszont Leonardo DiCaprio egyik első nagy dobása, amiért kapásból kaphatott volna Oscar-t (megérdemeltebben, mint most, évtizedekkel később, A visszatérőért kapott). Óriásit játszik ugyanis a drogos utcagyerekből hírneves költővé (és sok minden mássá) vált Jim Carroll szerepében – hiszen őróla, nem pedig egy akármilyen kosarasról szól ez a film. (Bővebben)

Andrzej Wajda édesapja is a katyni mészárlás áldozatai között volt, amikor 1940 tavaszán az orosz belügyiek több mint tízezer lengyel hadifoglyot, túlnyomórészt civilben értelmiségi katonatisztet végeztek ki a Szmolenszk közeli erdőben. A nemrég elhunyt, nagy lengyel rendezőnek 66 évet kellett várni, hogy mélyen, keményen és tisztességesen szembe nézhessen az igazsággal 2007-ben készült Katyn (m5, 23.05) című filmjében. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Film | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.