Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

A halászkirály legendája (Filmcafe, 21.00) bőven a kedvenc filmjeim közé tartozik. Terry Gilliam egy igen romantikus korszakában elkövetett mozija egy könnyes, édesbús csavargómese a szeretetről, boldogságról, valamint az egymás iránti féltés diadaláról. Robin Williams, a modern Diogenész karon fogja Jeff Bridges-t, a kiégett, cinikus, ám tán éppen ezért sikeres rádiós DJ-t és megkeresik együtt a Szent Grált. A történet végén obligát tűzijáték.

a remény rabjai - tim robbinsMegnézhetjük azonban újra azt is, vajon mi történik, Ha eljön Joe Black (Prime, 21.00) Sir Anthony Hopkinst, vagyis az általa alakított oligarchát egy nap eléri az a pillanat, amikor teheti a pénzét oda, ahová akarja, rajta az már nem fog segíteni, hiszen (lásd a címet). Brad Pitt ezután majd’ három órán keresztül oktatja (őt s minket) ezután a valódi értékekre Martin Brest filmjében. (Tudnám, kikkel kéne ezt a filmet megnézetni egy teljes parlamenti plenáris időszakon keresztül, végtelenítve, kipeckelt szemekkel és leszíjazva.)

Érdekfeszítő dráma a Tűzveszély (Story4, 21.00) is, Philip Noyce rendezése, mely a dél-afrikai, fajüldöző apartheid-rendszer végnapjaiba kalauzolja el a nézőt. A történet főhőse Patrick, egy egyszerű munkás (Derek Luke), akit koholt politikai vádakkal börtönbe csuknak. A rendszer azonban nem elégszik meg ennyivel, és beavatkozik hősünk családjának életébe is, nagyhatalmú ezredese (Tim Robbins) által állandó zaklatásnak kitéve őket. Értelemszerűen Patrick hamar a valódi politikai ellenállás soraiban találja magát és megkezdi saját harcát az elnyomó fehérek ellen.

Alternatíva az Amerika kedvencei (Paramount Channel, 21.00), egy virtigli, hollywoodi romantikus komédia. Douglasné Catherine Zeta-Jones és John Cusack. Nagy filmsztárok, számtalan filmben játszottak együtt, a nép imádja őket – ők viszont utálják egymást. Annyira, hogy az már legújabb filmjük sikerét veszélyezteti, ezért a producer (Billy Crystal) mindent bevet a látszat megőrzése érdekében. Mindent bevet, még Julia Roberts-et is.

A Barátság extrákkal (AXN, 21.00) című, romantikus komédia műfajú “alkotásban” viszont (ezúttal ismét) Mila Kunis és Justin Timberlake próbálják ki, vajon létezik-e egy barátságban csak szex, és más semmi. Legutóbb most vasárnap láttuk.

A Looper – A jövő gyilkosa (SuperTV2, 21.00) is szóba jöhet. Ez egy teljesen vállalható scifi-akciófilm, a Terminátor alapkonfliktus-sémáinak egyfajta kreatív variációja. A kiöregedett bérgyilkos (Bruce Willis) visszautazik az időben (amikor ez már lehetséges), hogy rendbe tegye a jövőt – ott azonban saját magának fiatalabb énjével (Joseph Gordon-Levitt) is meg kell küzdenie. Szeretem azokat a scifiket, amelyek a realitás talajáról kiindulva teremtenek jövőképet (és most nem az időutazás realitására gondolok), ahol minden majdnem olyan, mint manapság, de azért mégsem. Mint a Szárnyas fejvadászban, például. Vigyázzunk a gyerekekre.

Az Álmomban már láttalak (Cool, 21.10) amolyan Hamupipőke-sztori, tündérmese lusta felnőtteknek. Jennifer Lopez szobalány egy decens szállodában, ahol véletlenül egy jóképű politikus (Ralph Fiennes) összetéveszti őt egy helyi menő csajjal – és beleszeret. A szegény J-Lo kapva kap az alkalmon, azonban retteg attól, hogy kiderül, kicsoda valójában. A hazugságerdő aztán egészen odáig gyűrűzik, hogy még mi, nézők is azt hisszük, ez egy jó film… Holott csak hazugság. Mikor jön össze, mondjuk, Lézer Janó egy szobalánnyal, valamelyik jaj-de-fontos útján? Mikor? Viszi magával közpénzen a saját luxusmacáját és azt birizgálja. EZ az igazság. (Másrészt, ki a francnak kell a mi Janónk, ugyebár.)

A remény rabjai (TV2, 22.00) viszont egyenesen minden idők legjobb filmje, legalábbis az imdb olvasóinak jelen pillanatban 1 717 902 darab (és folyamatosan növekvő számú) szavazata alapján. Frank Darabont rendezése Stephen King könyvéből, Morgan Freeman és Tim Robbins főszereplésével – az utóbbi a képen. (Bővebben)

Jancsó Miklós Magyar rapszódiája (m5, 22.40) tipikus darab. A vérzivataros magyar történelem egy jellegzetes pillanatát mutatja a megszokott erős szimbolikával, tánccal, pusztával, Balázsovits-csal, Cserhalmival, Madarassal, Koncz-cal, Bujtorral. Urak, bátyák, mocskos parasztok és szemtanúk.

Jacques Mesrine a francia bűntörténet egyik legismertebb, rendőrökre és a társadalomra legnagyobb hatással bíró bűnözője volt. Regényes élete megfilmesítésre való, amelyre Jean-Francois Richet egy jó nagy lélegzetet véve, rögtön két darab filmet is szánt. Egyik jobb lett, mint a másik, ám sajátos módon, ha egyetlen, koherens, monstre alkotásként nézzük ezt az egészet, ez nem feltétlenül erény. Persze, semmi sem csupán fekete meg fehér, Mesrine élete és életrajzi filmje pedig végképp nem az. Ma éjjel jön az második darab, a Halálos közellenség 2. (Duna, 23.10) jön, címszerepben ismét Vincent Cassellel. (Bővebben)

A legendás Chess Records történetét meséli el a Cadillac Records – csillogó fekete lemezek (Filmcafe, 23.35), az énekes világsztár Béyoncé Knowles produkciója, aminek pl. Muddy Waterst és Chuck Berryt is köszönhetjük. Sok kis sztori, melyek azonban nem igazán állnak össze egyetlen egésszé, és az amúgy igen színes a karakterek sincsenek igazán megrajzolva… A zenék viszont itt is jók és a negyvenes-ötvenes évek fílingje is remekül átjön.

Az Alvilági játékokat (Viasat3, 0.10) sokan eredeti címén (Lucky Number Slevin) ismerik. Ez egy nyomokban Tarantinós és Guy Ritchie-s hatásokat tükröző, közepesen (mások szerint ennél sokkal jobban) érdekes bosszúfilm. A tempós és csavaros történetben egy afroamerikai keresztapa (Morgan Freeman) küzd meg a zsidó-amerikai keresztapával (Ben Kingsley), a kereszttűzben pedig Josh Hartnett kapkodja a fejét, sarkában a veszedelmes Macska úrral (Bruce Willis), a bérgyilkossal. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s