Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Az a jó ebben az ’56-os ünneplésben, hogy a nagy erőlködés közepette olyan remek magyar filmek is bemutathatódnak, mint a Szerelmesfilm (m3, 19.00) című szerelmesfilm, melyben Jancsi (Bálint András) még mindig szerelmes Katába (Halász Judit), hajdani szerelmébe, aki viszont már Párizsban él. Jancsi fogja magát és meglátogatja, de természetesen már ugyanazt a Katát nem találja. Szabó IstvánLelouche-os” filmje ez, egy férfiról és egy nőről, még 1970-ből.

érzéki csalódás - liv tylerPersze, lesznek ma “normális” hollywoodi “vackok” is, mint például Robert Zemeckis 2000-ben készült egészen izgalmas pszichothrillere, a Temetetlen múlt (RTL II, 19.35), melyben egy jólétben unatkozó háziasszony (Michelle Pfeiffer) kísértetiesen gazdag képzelőereje okoz gondokat a békés, kertvárosi létvalóban, az elfoglalt férj (Harrison Ford) őszinte sajnálatára.

Megnézhetjük a Jack Reachert (Mozi+, 21.00) is, főleg, hogy már a mozikban a második rész, mely az utóbbi évek egyik legérdekesebb, legegyedibb darabja a saját műfajában, ami azért elég komoly tett, tekintve, hogy az akció-krimi lehetőségeiben egy meglehetősen behatárolt zsáner (értsd: ha valahová, akkor ehhez kell tán e legtöbb kreativitás, ha nem akarunk olyan fordulatokkal, karakterekkel, egyebekkel operálni, amit még előttünk nem lőtt el senki…). Ez a film azonban egészen a végkifejletig friss és ropogós benyomást kelt. A finálé sem rossz, bár azon eléggé felröhögtem, hogy Cruise Tomi kapásból értette a ruszkit, miközben erre korábban nem utalt sehol senki… A mellékszerepekben az ördögi Werner Herzog (!) és Robert Duvall remek, Rosamund Pike pedig szexi.

A már sokszor próbált Egy becsületbeli ügyben (AMC, 21.00) viszont Jack Nicholsont láthatjuk, aki most egy nagymenő tábornokot, egy igazi pökhendi, arrogáns köcsögöt játszik. Szerencsére, jön Demi Moore és Tom Cruise, akik letörik az arcát. Az amerikai tengerészgyalogosok között játszódó izgalmas, és komoly gondolatokat is felvető bírósági drámát, a fenti Charlie Wilson…-hoz hasonlóan, szintén Aaron Sorkin írta – nyilván ezért is remek mozi.

A Férj és férj (Viasat3, 21.00) című komédiát most vasárnap láthattuk utoljára. Adam Sandler, a pukifilmek hercege ezúttal egy ízig-vérig macsó, heteroszexuális tűzoltót játszik a történetben, aki azonban a forgatókönyvírói szeszélynek/csalafintaságnak köszönhetően egy homoszexuális, meleg kapcsolatban találja magát, méghozzá beltagjaként. (Bővebben)

Az igen pergő ritmusú, meglehetősen friss humorú Érzéki csalódásban (Galaxy, 21.00) a Liv Tyler (aki az Aerosmith harcsaszájú Jagger-klón énekesének a lánya, mellesleg tündehercegnő, Aragorn csaja – a képen) által alakított szexbomba őrjíti meg az elébe kerülő pasikat, legyenek azok fáradt bárpincérek (Matt Dillon), szatírok, kopott zugügyvédek, túlsúlyos detektívek (John Goodman), de akár maga, Michael Douglas is.

No, de vissza a magyar ugarra, mert igazából az a miénk, nem a habos-babos nyugati mennyország. Egy igen fontos történelmi -és morális- problematikára világít rá Téglásy Ferenc 1988-as Soha, sehol, senkinek (m3, 21.05) című filmje, melyben Kozák András egy volt Horthy-katonatisztet alakít, akit a Rákosi-rezsim rendszeridegen elemként családostul kitelepített egy isten háta mögötti faluba. Két évet tölt kényszerlakhelyén, s miután onnan végre elköltözhetett, pontosan tudja, hogy arról az időről soha, sehol, senkinek nem beszélhet…

Aztán, itt van a jó öreg Sanyi bácsi is. A Monori. Bereményi Géza Eldorádója (Duna World, 21.30), ha Amerikában készült volna, minden bizonnyal szekérderéknyi Oscar-díjat nyert volna, Eperjest, Andorait pedig együtt emlegetnénk Robert De Niróval és Al Pacinóval. Ehelyett azonban a film itt történt, Magyarországon. Monori, vagy akárki, aki lehetne akár Monori Sanyi bácsi is, a Teleki téren piacozott, éppen olyan fazonok között, mint az itt látható kis és nagy Gombacsik, a falábú, sánta, de utolsó vérig hűséges Berci (milyen szép jelenet, ahogyan elszavalja Bizet Gyöngyhalászából Nadir románcát, majd később, ahogy meghal) és a többiek. A túlélés, a minden áron való túlélés földhöz ragadt hősi eposza ez a film, mely úgy csúszik át a huszadik század történelmének útvesztőin, mint azok a híres pesti vagányok a razziázó rendőrök gyűrűjén. Keserű, mélyen cinikus kispolgári életbölcsességek ma is élő, ma is aktuális tárháza ez a nagyszerű film.

Vissza az álomországba. A Sasszem (TV2, 21.50) viszont nekem nem igazán jött be. Az amúgy eléggé megbízható D.J.Caruso, ezúttal Steven Spielberg vigyázó szemeivel a háta mögött, egész egyszerűen összemixelte Kubrick bekattant számítógépét a 2001 Űrodisszeiából a Mátrix távirányításos akcióival, Öböl Miska zászlólengetéses, elnökmegmentéses, patetikus és patrióta ömlengéseivel és Jack Bauer paranoid és pszichopata világmegmentéseivel. (Bővebben)

Egy igazán szép film azonban a Maverick – Ahol a hullámok születnek (Duna, 23.10), mely Jay Moriartyról (Jonny Weston), minden idők egyik legnagyobb szörf-legendájáról szól, ahogyan barátjával, Fosty Hessonnal (Gerald Butler) nekivágnak, hogy meglovagolják a Föld legnagyobb hullámát, a Mavericket. Viszont, korántsem üresfejű hülyegyerekekről mesél a történet, ahogyan azt előítéleteink talán várnánk: valódi sportdrámát látunk -a nemrégiben elhunyt- Curtis Hanson kitűnő rendezésében, szép példáját a barátságnak, valamint az ember és a természet közötti harmónia fontosságának.

Ha az éjszaka elejét jeges rettegésben óhajtjuk tölteni, akkor nézzük meg, amint John Carpenter ortodox scifi-horrorjában, A dolog (SuperTV2, 23.15) című klasszikusban egy antarktiszi kutatóbázis tagjai olyan dolgot fedeznek fel, amit jobb lett volna talán békén hagyni az évezredes jégtömeg mélyén.

Később még A furcsa srácban (Prime, 23.30) lesz anyunak (Marisa Tomei) új pasija (John C. Reilly), akit viszont a címbeli gyermek (Jonah Hill) nem akar igazán elfogadni – ez az alapszituáció, s ami ebből származik, az ebben a furcsa humorú, talán megosztó, de minden híresztelés ellenére egyáltalán nem ostoba filmben látható.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat bejegyzéshez

  1. BiaBaba szerint:

    Szerelmesfilm, naná. Kb. 25.-szörre láttam, de megint sírtam (nem a végén).

  2. BiaBaba szerint:

    És utána megnéztem megint az Eldorádót, naná. Csak hogy a lelkem újra kemény legyen, mert ebben az országban csak így lehet.

  3. BiaBaba szerint:

    Jaja. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s