Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Először is, jön Paolo Sorrentino, a hírek szerint egészen különleges sorozatának, Az ifjú pápának a harmadik és a negyedik része (HBO, 20.00/21.00), amire én majd akkor reflektálnék, amikor láttam az egészet, egyben.

aglaja - ónodi eszter és móga piroskaVan aztán megint 88 perce (AMC, 20.00) az Al Pacino által alakított pszichiáternek, hogy megmentse saját életét, amit Jon Avnet rendező real time kíván nekünk elmesélni. Valahol azonban valami bibi csúszhatott a fogaskerekek közé, mert a film 107 perces… Egyszer persze, simán meg lehet nézni ezt a filmet is, de egészen biztosan nem ez az alkotás Alfredo életének fő műve.

A Gravitációval sok elismerést szerzett Alfonso Cuarón Az ember gyermeke (Story4, 21.00) című filmdrámája sem könnyű darab. Egy disztópia (negatív utópia) a nem túl távoli jövőről, amikor a Föld tartalékai kimerültek és a társadalmi rendszerek széthullottak. Egyedül Anglia teljesít jobban mindenkinél egy erős kezű diktátor irányításával. (Mondom: Anglia!) A szinte élhetetlen világban már 19 éve nem született gyermek (…fogy az angol!), mígnem… Minőségi film, komoly elmélkedésre okot adó magvas mondanivalóval, Clive Owennel, Julianne Moore-ral és Michael Caine-nel.

Tony Kaye kultikus, de kissé didaktikusnak tűnő Amerikai história X (Mozi+, 21.00) című filmje elsősorban a be- és elfogadó közönség számára lehet fontos mozgóképes segédanyag. A film ijesztő pontossággal mutatja be a neonáci skinhead szubkultúrát, annak amerikai vadhajtásait, jellegzetes karaktereit, társadalmi hátterét, motivációit és mindennapjait, azonban a filmbeli testvérpár jellemváltozásai már igencsak elnagyoltak, idealizáltak. A nagyobb srác (Edward Norton) esetében még áll a dolog, de a kisebbik (Edward Furlong), kvázi bemondásra történő megjavulása viszont már több mint hihetetlen. Túl nagy és túl mélyen gyökerezik ez a gyűlölet, hogy egy mozifilmben tisztességesen fel lehessen dolgozni: az Amerikai história X egy jó, de közel nem jeles kísérlet erre.

Kedves, hamvas romantikus történet az Őrülten hiányzol (Paramount Channel, 21.00), melyben két egyetemista, az angol Anna (Felicity Jones) és az amerikai Jacob (Anton Yelchin) esik őrült szerelembe egymás iránt, azonban Annának hamarosan lejár a vízuma és el kell válniuk. (Hagyjuk a miérteket, el kell és kész.) Kiállja-e szerelmük az idő és főleg, a távolság próbáját?

Az utolsó meló (Film Mánia, 21.00) akciófilmes közhelyerdő, annyi, ami a címéből azonnal kiolvasható. Val Kilmer. Mégis elvállalja, és meg is csinálja.

A Kilenc (Filmcafe, 21.00) című, nagyigényű musical állítólag a 2009-es év legnagyobb bukása volt a mozikban. Viszont, ha ez így van, akkor is muszáj megemlíteni, mivel itten akkora elefántok szülték ezt az állítólagosan ványadtan cincogó kisegeret, mint ide Hollywood: rendezte Rob Marshall, aki a Chicagoval már bizonyította, hogy ért ehhez a nehéz műfajhoz. Írták sokan, Anthony Minghellától Federico Felliniig, játssza Daniel Day-Lewis, aki itt világhírű filmrendező, meg egy csomó nő, Sophia Lorentől (!) Nicole Kidmanen át Penélope Cruzig, akik mint megvesznek érte. A film Fellini klasszikus Nyolc és fél-jének egyfajta blaszfém variációja, azonban bár matematikailag több, művészi értelemben sokkal kevesebb annál – mondják a kritikusok (akik nem feltétlenül tévedhetetlenek).

Maya, a tíz éves kislány, egy kissé lényegre törő iskolai szexuális felvilágosító óra hatására, meredek kérdést szegez éppen válófélben lévő apjának: “Papa! Akkor te is beledöfted merev péniszedet az anyuba, és így lettem én?!” Egy ilyen kérdésre rendes esetben piruló hebegés-habogás lenne a válasz, mivel azonban a Mindenképpen, talán (SuperTV2, 21.00) címet viselő romantikus filmvígjátékban vagyunk (valamint 2008-ban), és a papa amúgy egy reklámcég szövegírója, a válasz hosszabb lesz: maga a film. Will Hayes (Ryan Reynolds) is pirul kicsit, de utána rögtön zseniálisan kivágja magát a meglehetősen kényelmetlen helyzetből. Megegyezik kíváncsi lánykájával, hogy elmeséli élete történetét, az összes kacskaringóval, de úgy, hogy a neveket megváltoztatja, és a kislánynak magának kell rájönnie, ki lesz az ő mamája végül is. (Bővebben)

Robert De Niro pánikbeteg maffiavezér, akit egy kétbalkezes zsidó pszichológusnak (Billy Crystal) kell meggyógyítania. A diagnózis: Csak egy kis pánik (Viasat3, 21.00). Pont fél éve láttuk utoljára.

Jim Carrey hasadt személyiségű rendőrjárőrt játszik az Én és én, meg az Irén (FOX, 21.55) című baromságban, ahol Renée Zellweger az Irén, akire ő és ő, valamint a maffia vágyakozik. Ez a film már bőven túl van az én tűrőképességemen, de azért szólok.

Nagy feltűnést, egyben nagy sikert is aratott annak idején Mészáros Márta Kilenc hónap (m5, 21.45) című drámája, melyben egy megesett, de az amúgy családos apa (Jan Nowicki) által nem vállalt gyermek megszületéséig terjedő időszakot ismerünk meg az anya (Monori Lili) szemszögéből.

Az Ónodi Eszter (a képen Móga Piroskával) és Deák Krisztina nevével fémjelzett és díjakkal, nemzetközi elismerésekkel szépen jutalmazott Aglaja (film+2, 22.50) is újra műsorra kerül ma este. Ha tetszett az Anyám és más futóbolondok…, akkor -bár ez egy másik, másmilyen történet- ez is tetszeni fog. (Bővebben)

Érdekes film az Éli könyve (film+, 22.55). A ritkán, de mindig figyelemreméltó filmekkel előálló Hughues-testvérek ezen munkája tulajdonképpen egy apokaliptikus western, nem kevés vallásos tanítással. A történetben vallásháború pusztította el az emberiség nagy részét. A mai, iszlám (és más) terrorizmus, az újra megjelenő globális diktátorok réme által fenyegetett, a rohamosan fogyó kőolaj- és ásványi kincskészlet kapcsán zűrzavaros korban nem nehéz valamiféle kulturális/gazdasági világvégére asszociálni, így a film felvetése, problematikája reálisabb, mint szeretnénk. A film ennek ellenére jó. (Bővebben)

A Senki bolondja (Filmcafe, 23.05) viszont nyilván igen komoly hatással lesz a tél közeledtére felhalmozott papírzsebkendő-készletekre. Robert Benton remek rendezése és Paul Newman Oscar-díja egy magának való, morózus öregemberről szól, aki késhegyig menő küzdelmet vív a felebaráti szeretettel és a családi kör melegségével, nem kérdés, milyen eredménnyel…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.