Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

A fizimiskáját egy műszaki bolti eladóból, egy konditeremfüggő brókerből és egy bordásfalból felépítő Jason Statham invitál bennünket először a tévé elé, meglehetősen kilátástalan harcban az X-faktor nevű médiatraktorral, aki most A biztonság záloga (RTL II, 20.05) című akciófilmben visz be edzett, kemény horgokat a Rosszak bordájára. A műfaj kedvelői nem fognak csalódni benne ezúttal sem, mert ez a film pontosan az, ami, és nem akar annál se többnek, se jobbnak tűnni…

priscilla-hugo-weavingKésőbb láthatjuk ma este Roman Polanski Szellemíró (Viasat3, 21.00) című thrillerjét is, mely egy tehetséges íróról (Ewan McGregor) szól, aki más, nála jobban menedzselt, jobb kapcsolatokkal rendelkező, avagy csupán szerencsésebb írók nevében írja meg azok sikerkönyveit. Afféle stróman. Ez alkalommal azonban megkapja ő is a “nagy ajánlatot”: az ex-miniszterelnök (Pierce Brosnan) életrajzát kell megírnia, idő előtt, furcsa körülmények között elhalálozott elődje helyett… (Bővebben)

A Franciska vasárnapjai (m3, 21.00) Simó Sándor filmje, egyben a kiváló karakterszínész, Ujlaky Dénes jutalomjátéka. Franciska (Kerekes Éva) cselédlány valahol vidéken a negyvenes években. Beleszeret egy nős emberbe, a szomszéd Lajosba (Ujlaky). Hétvégén a férfi motorozni viszi. Aztán jön a háború, a gazdáékat és Lajost lágerbe és munkaszolgálatra hurcolják. A háború után Franciska Pestre megy és rendőrnek áll, hogy “valaki” legyen. Egy szép napon visszatér hozzá Lajos. Franciskának ettől kezdve két élete van: hétköznap a lágerben szobaparancsnok, vasárnapjait azonban Lajossal tölti.

Ugyanekkor Hollywood is magára mosolyog: a Hollywoodi őrjáratban (Duna, 21.00) két tökös, külvárosi zsarut helyeznek büntetésből a nyugisnak gondolt álomgyári szolgálatra, ahol azok a “hely szelleméhez” igazodva próbálnak tovább érvényesülni. Egy véres mészárlás azonban visszazökkenti őket az álomból a valóságba… A film azonban ennyire nem szörnyű, illetve, másképpen az: a tökös zsarukat Harrison Ford és Josh Hartnett alakítja, a műfaj pedig alapvetően krimivígjáték.

Andy Warhol óta tudjuk, hogy 15 perc hírnév (Viasat6, 21.00) mindenkinek jár. A baj csak az, hogy sajnos túl sokan élnek vissza ezzel… Mások pedig annyira akarják a tünékeny közismertséget, hogy bármire hajlandók azért… Két kelet-európai bűnöző New York-i ámokfutása is a média érdeklődésébe tud kerülni nagyjából 15 percre, ez azonban ennél sokkal nagyobb mértékű gondot okoz a rendőrség médiasztárjának, a páváskodó főzsarunak, akit Robert de Niro alakít.

Láttuk már Zorro álarcát (Prime, 21.00) is lehullani, nem egyszer. Persze, ez is egy virtigli kalandfilm a maga nemében, melyből megtudunk mindent az ismert álarcos, igazságosztó hősről, illetve “intézményről”. Antonio Banderas lobogó, fehérfekete ingben kardozik, háztetőről a lovára ugrik, sejehaj, Anthony Hopkins elegáns instrukciói alapján – míg Catherine Zeta-Jones igen dögösen néz ki (neki).

Tudjuk jól, hogy Will Smith szerepe általában az, hogy megmentse a világot… Van azonban a Legenda vagyokban (Cool, 21.10) egy olyan csavar, mellyel ez a mozi igen szépen “kicsavarja” magát a közhelyek unalmas egyhangúságából. De a kezdő képsorok is igen “fílingesek”. Amúgy ez egy vírusos-zombis-negatívan utópikus film lesz. Sokasodjatok és szaporodjatok, mondta.

Nincs kegyelem (film+2, 21.10) egy Kim Basinger és Richard Gere által fémjelzett krimi 1986-ból, melyben az itt még azt hiszem, nem őszhajú szívdöglesztő társa gyilkosa után nyomoz, az egyetlen szemtanú pedig a még friss és ropogós, faros-mellyes menyecske. Izgi lesz és tényleg egészen nézhető.

A már sokszor próbált Egy becsületbeli ügyben (Filmcafe, 21.30) viszont Jack Nicholsont láthatjuk, aki most egy nagymenő tábornokot, egy igazi pökhendi, arrogáns köcsögöt játszik. Szerencsére, jön Demi Moore és Tom Cruise, akik letörik az arcát. Az amerikai tengerészgyalogosok között játszódó izgalmas, és komoly gondolatokat is felvető bírósági drámát Aaron Sorkin írta – nyilván ezért is remek mozi.

Később egy napjainkban megtörtént, igen véresen valódi kalóztámadás megrázó történetét meséli el Paul Greengrass igen igényesen Phillips kapitány (TV2, 22.05) című filmjében, melynek címszerepében az igen komoly teljesítményt nyújtó Tom Hankset láthatjuk. (Bővebben)

Késő estére is jönnek remek filmek, például egy maffiózó-életrajz, Nem írnek való vidék (Duna, 23.00) címmel. Danny Greene valós személy volt, és nagyjából minden úgy történt vele, ahogy e film is elmeséli. (Bővebben)

De nézhetjük Leonardo di Capriot is. A Hazugságok hálója (Cool, 23.00Ridley Scott beszédes című, politikai thriller-műfajú dolgozata a CIA közel-keleti ténykedéseinek témájában játszadozik információkkal és dezinformációkkal, Leo mellett, többek között Russell Crowe-val. (Bővebben)

Az Erőszakik (Mozi+, 23.00) amolyan európai, független válasz Tarantinóra. A nem mellesleg kortárs drámaíró-sztárként is ismert Martin McDonagh belga-angol filmjében nevek, mint Ralph Fiennes, Colin Farrell, vagy mondjuk Bruges városa tűnnek fel fontos jelenésekben, ám az abszolút főszerep Brendan Gleesoné, akinél kevés cinikusabb figurát láthattunk filmvásznakon. Amúgy egy igen morbid, abszurd humorú, mocskos szájú, őrült gengszterfilm lesz ez.

A boldogságot azonban ma is a transzvesztita Mad Max, azaz Priscilla, a sivatag hercegnője (FOX, 00.00) hozza el számunkra. E csodás filmben úgy száguldunk át Ausztrália kietlen, sivatagos tájain, ahogy Max az ismert példában, itt azonban még van víz, sőt, csillámpor és strucctollas boák is, valamint epilált férfivádlik ropják a táncot tűsarkakon, a sivatag porában a didgeridooval előadott I Will Survive!-ra. Utolérhetetlen road movie, maxi-tünci cukiság a világ végén. (A képen Hugo Weaving)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s