Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat, Szenteste

Nyilván lesz Kevin és a Jégvarázs is, de nézzük inkább azt, mi mit nézzünk… Vessenek a mókusok elé, de én kifejezetten bírom a Sztárom a párom (Viasat3, 18.40) című romantikus komédiát. Talán azért, mert tudok azonosulni a benne látható Hugh Grant könyvesboltos figurájával? Vagy a másikkal (Rhys Ifans)?😀 Nem tudom. Rengetegszer láttam már, de akár ma este is látni fogom, rengetegegyedszerre is. Julia is cuki, természetesen.

hervado-viragok-broken-flowers-bill-murrayNos, tavaly, a moziban ez A kis herceg (HBO, 20.00), legalábbis a velünk lévő hétéves szerint jó volt, bár szerintem azért nem volt benne minden számára teljesen világos. De az az igazság, ilyen idős koromban én sem tudtam mit kezdeni Antoine de Saint-Exupéry klasszikusával, és bennem is csak a kalap ragadt meg, meg a picike bolygón az a nagy kis herceg… Fontos dolgokról van itten szó ugyanis, aminek megértéséhez azért kell élni kicsit. Bár az üzenet tényleg kétmondatos. Ez amúgy -felnőtt szemmel- egy elég jó adaptáció, ami a könyvhöz kapcsolódik, az igen jó, és főleg hiteles is, a kissé bő lére engedett kerettörténet viszont sablonos, túl banális és így unalmas is. Viszont kétszer sírtam.

Tölthetjük az estét a Szenvedélyek viharában (RTL+, 20.20) is, ahogyan tavaly is. A nagyszabású, hömpölygő cselekményű (amit persze, mondhatunk dagályosnak is, de attól nem lesz jobb nekünk…), kosztümös családregényben a múlt századforduló idejére ruccanunk átEdward Zwick (pl. Az utolsó szamuráj, A bátrak igazsága) rendezése által. Anthony Hopkins megelégelve a hatalom szolgálatát messze, a vad vidékre költözik három fiával (Aidan Quinn, Henry Thomas és Brad Pitt), de a háborúk, szerelmek, tragédiák és effélék így is elérik őket.

Természetesen, a Hat nap, hét éjszaka (Prime, 20.40) is igencsak habkönnyű semmiség, mégha nem is akárhol játszódik, mint egy déltengeri szigeten, ahol az élet -állítólag- valóban szép. Harrison Ford, a hiperlaza bérpilóta kényszerleszáll ebben a paradicsomban, Anne Heche társaságában, aki felbérelte őt s gépét, és kezdetben ezért nagyon mérges… Kaland! Romantika! Fehér homok! Pálmafák!

Romantikus kultúrprogram lehet Shakespeare Rómeó és Júliája (m5, 20.45), ezúttal a londoni Globe Theatre előadásában.

A Kingsman: A titkos szolgálat (Mozi+, 21.00) című kémfilm/kémfilmparódia egy igen friss (humorú), lendületes, olykor kifejezetten, és pimasz módon szórakoztató alkotás, Matthew Vaughn munkája. Nyilván, “ez a műsor sem jöhetett volna létre” a James Bond-legendárium nélkül, amire nagyban támaszkodik, más részeiben pedig reflektál a mű, úgy, hogy közben a néző mindvégig zavarban is van amiatt, hogy nem tudja, amit lát az paródia-e vagy “igazi” (Colin Firth a címszerepben). Néha szemérmetlenül gagyi megoldásokat látunk, melyek azonban igen profi hommage-ai a korai Bond-filmek primitív trükkjeinek, vagy akár azok didaktikus cselekményszervezésének. A frenetikus head-exploding finálé (Edward Elgar Pomp and Circumstance indulójának dicsőséges dallamaira) viszont egy teljesen új dimenziót nyit a szuperhősös/szuperkémes klisék horizontján. A főhős fiatalember történetének keserű, savanyú sörszagú, mocskosszájú angol társadalmi drámáit és Guy Ritchie hasonló körben játszósó krimikomédiáit egyszerre idéző környezetábrázolása is üdítő erővel hat, a Mátrix, illetve a modern, távol-keleti kungfufilmek akciókoreográfiáira hajazó verekedési jelenetekkel együtt. Jókat röhögtem, na.

A Holiday (Viasat3, 21.00) című romantikus komédiában két harmincas szingli, a napfényes Los Angelesben élő Cameron Diaz és a ködös, esős londoni Kate Winslet cserél lakóhelyet egy röpke vakáció idejére, hátha jobb lesz nekik akkor. Hogy mennyire lesz jó, arra ad némi támpontot a stáblista, melyből következően, Jude Law a romantikus, míg Jack Black a komikus irányba mozdíthatja a mérleg nyelvét (lásd: what more?). Az egyensúlyról a csajfilmek specialistája, Nancy Meyers rendezőnő gondoskodik 138 (!) hosszú, avagy éppenséggel túl rövid percben.

Ugyanekkor a Férfibecsület (AMC, 21.00) viszont nem több, mint egy patetikus, zászlólengető baromság. Tamás bátya (Cuba Gooding Jr.) katonai búvár akar lenni, de ezt a Robert de Niro alakította szemét kiképzőtiszt mindenáron megakadályozná.

Napfivér, holdnővér (m3, 21.05) viszont inkább passzol a mai nap szakrális hangulatához. Franco Zeffirelli, a szentimentális giccs nagymestere eme assisi Szent Ferenc életét elmesélő filmmel követte el pályájának egyik csúcsát. Ilyen, tényleg megható könnyeket, égnek emelt, rajongó tekinteteket, ennyi árvalányhajas, hófehér gyermeki ártatlanságot addig sem, és azóta sem láttunk filmvásznon. A pápai fogadás jelenete viszont egyszerre groteszk és grandiózus (a pápát Alec Guiness játssza, aki később Obi van Kenobiként is ikonná tudott válni). Nem csoda, hogy ezt a filmet szerették a hippik, és nem csoda az sem, hogy a mai napig állandó darabja az emelkedettebb, ünnepi hangulatoknak. Ha tényleg ez lenne a hit, és a hit gyakorlásnak a módja, akkor én is hívő keresztény lennék…

Az Életrevalókat (m2, 22.05) viszont egy kifejezetten profán darab, de szintén állandó szereplője az emelkedettebb hangulatú piros betűs napoknak. (Bővebben itt, hogy miért.)

A tévék műsoraiban ritkán előforduló Jim Jarmusch Hervadó virágok (Story4, 22.15) című filmje a tőle megszokott módon lassú ritmusú, de különös hangulatú roadmovie Bill Murray-vel (lásd a képen), különleges ajándék a fa alá – az ínyenceknek. (Bővebben)

A Téli mese (RTL Klub, 22.35) című mozira viszont csak nézek bután – soha nem hallottam még felőle. Pedig nem akármilyen szereposztást villant ez a vélhetően igen romantikus történet, Colin Farrell, Jennifer Connelly, Jessica Brown Findlay, Will Smith, Russell Crowe és William Hurt nevei fémjelzik a listát. Az Index kritikusa nyáltengernek minősítette, ami ugyan önmagában semmit nem jelent, legfeljebb jelez valamit – ha mást nem, de legfeljebb egy fantasy elemekkel átszőtt szerelmes mesét, a huszadik század elejének New Yorkjából.

A romantikus komédiák mezőnyében a Szerelem és más drogok (Cool, 22.45) mindenképpen a tartalmasabbak közé sorolandó. A tisztes hollywoodi mesterembernek megismert Edward Zwick -mi tagadás- kissé ijesztően zajosan kezdődő dolgozata később főleg igéző szemei és tökéletesnél is tökéletesebb fogai villogtatásán túl igen pikáns jeleneteket is bevállaló Anne Hathaway és Jake Gyllenhaal közti civódásról szól, némi diszkrét gyógyszeripar-fikázáson és a Parkinson-kórral való együttélés nehézségeinek közérdekű középpontba helyezésén kívül.

Pénzcsináló (SuperTV2, 23.00) viszont egy hajdani, nagyreményű baseball-játékosból legendás játékosügynökké avanzsáló férfi, immár feltétlenül valós története. Kvázi sportdráma, egy karriertörténet, amit Aaron Sorkin forgatókönyve, valamint Brad Pitt és a szegény Philip Seymour Hoffman próbál -szolid sikerrel- érdekessé tenni. (Bővebben)

Sergio Leone gigantikus Volt egyszer egy Amerikája (RTL+, 23.00) csak Scorsese Nagymenőkjéhez és Coppola Keresztapa-trilógiájához mérhető jelentőségű és minőségű tabló. Nudli (Robert de Niro) és Max (James Woods), a két szegény, zsidó utcagyerek hosszú, viszontagságos úton Amerika legnagyobb gengszterei lesznek, hogy aztán… holnap úgysem kell felkelni, fix, hogy megint végignézem. (Vége bőven hajnali három órán túl…)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s