Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Ha minden áron valami könnyedebb, pop-kulturális vacakra vágynánk ma este, akkor a már sokszor ajánlott Sin City (Cinemax, 20.00), mint a valaha készült egyik legjobb képregényfilm az opció; a műfaj egyik gurujának, Frank Millernek rendezése, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez bábáskodásával. Sok elrajzolt sztár, sötét film noir, vér, halál, szex, ilyenek.

amerikai-szepseg-kevin-spaceyZomborácz Virág minapi Utóélet (Cinemax2, 20.30) című filmje, az új magyar filmes generáció egyik szép produkciója. Mondják, régen röhögtek annyit magyar filmen, mint ezen, ami egyrészt a feledékenység jele, másrészt viszont azért pontosan jelzi Zomborácz Virág sajátos látásmódját, ha tudjuk a film tulajdonképpen arról szól, hogy egy autoriter, zsarnok apja által egész életében lenyomott neurotikus fiúból hogyan válik ép és egészséges férfivé. Mózest, a filmbeli fiút (Kristóf Márton) időközben elhalálozott apja szelleme úgy vezeti végig útján, mint ama bizonyos Hamlet nevű dán királyfit az ő apja szelleme, csak éppen ellentétes irányba. Az apa (Gálffi László) evangélikus lelkész egy távoli baranyai faluban, aki erős kézzel, hite megingathatatlan konzervativizmusával vezeti gyülekezetét, benne családját, fogadott lányát és fiát, akit szintén lelkészi pályára szán – ám Mózes éppen a diplomaosztó ünnepségen összeomlik, minden következtében pszichiátriára kerül. A történet ott kezdődik, hogy Mózes kijön a kórházból, és minden folytatódik ott, ahol előtte abbamaradt – azonban az apa egy tragikus hirtelenséggel beütött szívroham következtében meghal. A Jóisten azonban igazságot szolgáltat, és nem engedi a lelkészt addig a mennyországba, míg az jóvá nem teszi földi életében tett hibáit és fiát erőben, egészségben hagyja a helyére lépni. (Bővebben)

Később azért jöhet egy kis Amerikai szépség (Paramount Channel, 21.00) is. Sam Mendes méltán Oscar-esőben részesített, erősen savas, provokatív kertvárosi szociográfiája ugyan nem mai darab, de az egyik nagy kedvencem, evör. Tök mindegy, hányszor láttam, akárhányszor újra tudom nézni. Kevin Spacey (a képen) egy unalmas, lottyadt középkorú fószer, biztos állással, fix családdal, kerttel, kiskapuval, házimamusszal. Egy született lúzer, a kisember. Egy nap azonban kirúgják tutinak hitt állásából, és ugyanaznap a gyerek focimeccsen meglátja élete nőjét is – saját gimnazista lánya egyik barátnőjében. A végzet ezúttal azonban valaminek a kezdete is.

A Derült égből Polly (SuperTV2, 21.00) majdnem olyan, mint a Derült égből szerelem, tekintve, hogy itt is-ott is Jennifer Aniston villogtatja kökényszín szemeit a férfinemre. Ott Aaron Eckhardt volt az elszenvedő fél, itt Ben Stiller, viszont itt még, rajta kívül, látható lesz Philip Seymour Hoffman, vagy Alec Baldwin is. Stiller egy kocka, Jenny pedig pont nem. És mégis…

Címében nem véletlenül idézi Shakespeare halhatatlan romantikus tragédiáját az Öld meg Rómeót! (film+, 21.00) című akciófilm, mely azonban mégis inkább a Jet Li által elővezetett verekedés-jelenetek miatt érdekes. (Bővebben)

Gaál István, a magyar film egyik méltatlanul keveset emlegetett, ám mégis európai hírű reprezentánsa ma este az 1970-ben készült Magasiskola (m5, 22.00) című filmjében, egy alföldi solymásztelep életén keresztül beszél egy eltorzult értékrendek alapján működő, autoriter módon irányított társadalomról.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek bejegyzéshez

  1. pável szerint:

    óvatosan a filmajánlókkal, a kormány lőpálya-stratégiája is talán onnan ered, hogy megnézték az Amerikai szépséget és megirigyelték Mrs.Carolyn Burnham új hobbiját az ingatlanossal (és most nem az “ágybírkózásra” utalok) 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s