Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Remek, de legalábbis igen érdekes filmekkel találkozhatunk ma este. Például az igaz, hogy David Bowie fia Duncan Jones, aki azonban bőven megáll saját jogán is a lábán, hiszen a remek Hold után a Forráskód (Cool, 19.00) című scifije is igencsak említésre méltó darab. Még úgy is, hogy nem igazán jó ez a film. Egyszerre jut eszünkbe róla Jack Bauer összes szar napja a Mátrix három részével, egy kicsit Eredet, kicsit mittudoménmi. Úgy kezdődik, mint egy nervőz és paranoid, üldözéses thriller, úgy folytatódik, mint egy akciófilm, a vége viszont, ha jó kedvem van, akkor melankolikus, ha rossz, akkor nyálas, de mindenképpen érzelmes. Tehát érdekes, mint ahogy Michelle Monaghan és Jake Gyllenhaal is általában érdekes. (Bővebben)

jesus-christ-superstar-az-utolso-vacsoraSokak szerint igen kiváló kémfilm a Suszter, szabó, baka, kém (film+2, 19.10), a műfaj alapvető szakértőjének, John Le Carrénak regényének adaptációja (sok-sok jelölés). Ennyiből talán tudni is illik, hogy egy realisztikus (és nem “James Bondikus“) kémtörténet vár a vállalkozókra, sok jó színésszel (Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt és még sokan mások). (Bővebben)

A szív bajnokaiban (RTL II, 20.00/23.25) viszont Sandra Bullock Oscar-díjas alakítását nézhetjük meg. A valós és valóban hatásos történet egy hatalmas termetű, de kissé lomha (ész)járású, déli srácról és az ő hi-he-tet-len futball-karrierjéről szól. (Bővebben)

Mark Ruffalo össze fog jönni Reese Witherspoonnal. Ha igaz volna… (Prime, 21.00), akkor. Ha nem igaz, akkor nem tudom. Romantikus komédia lesz ez, mely a kényszerű együttélés nehézségeiről szól egy nő és egy férfi között. A problematika nagyjából ugyanaz, mint a “létezik-e barátság férfi és nő között?”, csak itt a kezdetekben még barátságról sem lehet szó. Együttélés, kényszerűen. A vége természetesen borítékolható.

Akár ennek az elébbi történetnek szükségszerű folytatásaként is felfogható a következő történet. Jennifer Aniston is szerelmes lesz – ezúttal Vince Vaughnba. Gyorsan össze is költöznek – de aztán a szerelem gyorsan elszáll, és marad helyébe egy kiállhatatlan izé. A Szakíts, ha bírsz (Viasat3, 21.00) című romantikus komédia ugyan nem a valóságon alapul, de akár alapulhatna is, már amennyiben jól emlékszem a bulvárlapok néhány évvel ezelőtti híreire.

Irodalmi adaptáció (Chuck Palahniuk regényének alapján) a Harcosok klubja (Mozi+, 21.00), ami az ezredforduló idejének egyik emblematikus kultuszfilmje, ennek megfelelően, de ennek ellenére, ma is erősen ajánlott megtekintése. David Fincher egyik legnagyobb -és igazán azóta sem megismételt- dobása ez a film, mely tűpontos képet adja az ezredvég és ezredelő jellemző embertípusának, a cinikus, gátlástalan, dekadens yuppie-nak. Főszerepben Brad Pitt és Edward Norton.

Láthatjuk újra ma este a Jézus Krisztus Szupersztár (m2, 21.05) klasszikus, 1973-as filmváltozatát is, a sivatagban kószáló hippikkel, géppisztolyos rómaiakkal, az Izraeli Légierő Koponyák hegye felett elhúzó F-16-osaival IAI Tzukit gyakorló gépeivel, melyek amúgy a francia Fouga CM.170 Magister licencelt verziói🙂, az utolsó vacsorával (lásd a képen), az apostolok zümmögő kórusával, a medence partján partizó Heródes királlyal és a többi jól ismert dalokkal. My mind is clearer now, at last all too well, I can see where we all sooon will be! – énekli Júdás, és igaza is lesz.

Az otthonülő bölcsészek, kékharisnyák, vájtszeműek, valamint a komoly filmrajongók ma esti nyilván A rajzoló szerződését (m5, 21.05) választják. Peter Greenaway karcos filmje a művész és művének áru(vá)válásáról, valamint ennek lehetetlenségéről szól (talán), burjánzó, zakatoló nu-barokk képekben és zenében (Michael Nyman).

Sergio Leone monumentális western-tablóját, a Volt egyszer egy Vadnyugatot (m3, 21.10) én még moziban láttam, asszem annyiszor, ahányszor vetítették. Utolérhetetlen, emblematikus remekmű, állandó hivatkozási alap ikonikus zenével, ma már klasszikus karakterekkel, poénokkal (pl. a csizma!)… Esküszöm, hogy többször eljátszottam már a nyitójelenetet, amikor Harmonika (Charles Bronson) megérkezik – sajnos, rám nem várt soha, senki.

A meglehetősen jellegtelen című Kísérleti gyilkosság (Duna, 22.05) című krimi-thrillert a jobb sorsra érdemes Barbet Schroeder rendezte.  Annak ellenére, hogy Sandra Bullock játssza benne a címbeli ügyben nyomozó nyomozót, ez egy kevéssé nevetséges, ám kifejezetten izgalmas történet, remek mellékkarakterekkel, akik közül természetesen senki sem az, akinek kezdetben látszik (még Ryan Gosling sem).

Kalifornia – A halál nem utazik egyedül (AMC, 22.50) című történetben pályakezdő oknyomozó újságírók (Michelle Forbes és David Duchovny) utaznak autóval LA-be, hogy sorozatgyilkosokról írandó könyvükhöz gyűjtsenek anyagot – a hosszú útra azonban utastársakat keresnek. Találnak is, mint az a film címéből kiderül, méghozzá távlati céljaiknak tökéletesen megfelelőt (Juliette Lewis és Brad Pitt). Csak éppen nem abban az értelemben, ahogy azt szeretnék. Dominic Sena teljesen korrekt road-thrillerje ez a film.

Esti mesének pedig a Lost című misztikus/zavaros tévésorozattal, vagy mondjuk a Cloverfield reality szörnyshowval magának komoly nevet szerzett JJ Abrams Super 8 (Prime, 22.55) című sci-fije ajánlható. A mozi kvázi ET 2., cukiságokkal (muhaha), gyerekekkel (pl. Elle Fanning), ahogyan azt a nagy könyvben megírta Játékhegyi Pista bácsi. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap bejegyzéshez

  1. irene430 szerint:

    A rajzoló szerződése.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.