Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

A közmédia úgy van ezzel a mai nappal, mint a Kádár-korszak lakótelepi társadalma: ami jó volt vasárnap ebédre, az jó lesz hétfőn vacsorára is. Ismétlődik -igaz, jó későn- két tegnap ajánlott film: A rajzoló szerződése (m5, 22.15) Peter Greenawaytől és a Volt egyszer egy Vadnyugat (m3, 22.50) Sergio Leonétól. Mondanám, hogy tök jó, legalább van mit enni – de hát a (gazdag) szomszédban közben lakomáznak, még ha nem is feltétlenül friss primőröket.

ifjúság - michael caine és harvey keitelEgy mogorva, szomszédai által embergyűlölőnek tartott, a pletyka szerint sötét múltját takargató, ronda vénember (a minap 85. szülinapját ünneplő Robert Duvall) állít be egy nap az isten háta mögötti városka temetkezési vállalkozójához A temetésem szervezem (Filmcafe, 19.10) című filmben, hogy megrendeztesse vele saját temetési szertartását – ám vannak különös igényei is. Például, ő maga is részt kíván venni az eseményen, méghozzá életben, valamint hogy minden résztvevőtől elvárja, hogy mondjanak el egy történetet a még élő, majdani elhunytról. Duvall mellett mellett a mellékszerepekben feltűnő Bill Murray vagy Sissy Spacek nevei is érdekessé teszik e filmet… (Bővebben)

Az HBO Paolo Sorrentinóval tromfol le mindent, ugyanis jön Az ifjú pápa (HBO, 20.00/20.55) magyar szinkronnal, s egyből két résszel (bővebben), majd utána rögtön a Maestro Európa-díjas Ifjúság (HBO, 21.55) című mozija, melyben a filmezés csimborasszóját mutatja be. Sorrentino olyan könnyed, olyan költői, olyan humoros, de mégis drámai, olyan fantáziadús, szabad, sőt, még mer szabados is lenni, miközben sohasem válik öncélúvá, ám mégis minden pillanatában egyedi, karakteres, utánozhatatlan, elképesztő, gondolatébresztő, szórakoztató és megható. Mércéje a mindenség, de legfeljebb a legnagyobb halandók. (A képen Michael Caine és Harvey Keitel, a film két főszereplője.) (Bővebben)

Andrej Tarkovszkij egyáltalán nem mondható a populáris kultúra apostolának, azonban Sztalker (Cinemax2, 20.30) című filmje mégis kultikus státuszba került bizony szubkultúrákban. Oly annyira, a Sztrugackij-testvérek által ihletett történet nemhogy videojátékot, és átvitt értelemben még egy tévésorozatot is megihletett. Maga, az alapmű ritka vendég a televíziókban. Komoly, nagy gondolati mű, rengetegen elemezték, milliónyian utalnak rá. (Bővebben a Filmtekercsen)

Viszont A halászkirály legendája (Filmcafe, 21.00) is bőven a kedvenc filmjeim közé tartozik. Terry Gilliam egy igen romantikus korszakában elkövetett mozija egy könnyes, édesbús csavargómese a szeretetről, boldogságról, valamint az egymás iránti féltés diadaláról. Robin Williams, a modern Diogenész karon fogja Jeff Bridges-t, a kiégett, cinikus, ám tán éppen ezért sikeres rádiós DJ-t és megkeresik együtt a Szent Grált. A történet végén obligát tűzijáték.

Ne szólj száj!-ban (Prime, 21.00) ezalatt Michael Douglas egy gyermekpszichiátert játszik, akit egy igen betegnek tűnő, katatón, magába forduló, kommunikációképtelen lány (Brittany Murphy) kezelésével bíznak meg. A lány azonban tud valamit, amit a dokinak ki kell szednie belőle, különben időközben elrabolt kislányának komoly baja eshet. Satöbbi – nézhető thriller ez, se több, se kevesebb.

A retromozik kedvelői az akciófilm műfajának egyik korai reprezentánsát, a filmezéstől már régen visszavonult Michael Dudikoffot köszönthetik, méghozzá egyszerre két filmjével is, az emblematikus Amerikai nindzsával (Paramount Channel, 21.00) és az Amerikai nindzsa kettővel (Paramount Channel, 23.10), ezúttal fa-hangalámondás nélkül. 🙂

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s