Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Truman Capote egyik leghíresebb regényének szintén híres adaptációja az Álom luxuskivitelben (m3, 19.25). Oscar-díjas zenéjét (Henry Mancini szerzeményét) még az is ismeri, aki soha nem látta ezt a klasszikus Hollywood legszebb napjait idéző filmet. Szegény, vidéki lány (Audrey Hepburn) a nagystílű élet reményében a nagyvárosba költözik, ahol úgy tűnik, el is éri céljait – a szerelem azonban elkerüli őt. Mígnem feltűnik a színen kopott zakójában a kócos, fésületlen, szegény író…

caravaggioNe ijedjünk meg attól, hogy A bíró (RTL II, 20.00/23.45) című film cselekménye, párbeszédei olykor tobzódnak a gusztustalanságban, trágárságban, régen láthattunk ilyen szép, de főleg őszinte feldolgozását az amúgy igen közhelyes apa-fiú konfliktusnak (Robert Duvall kontra Robert Downey Jr.), ráadásul mindezt az ún. “tárgyalótermi dráma” műfajában, az adott klisék ügyes, kreatív felhasználásával elővezetve; miközben a történet a végére nem átall az amerikai jogrendszer igazságossága mellett határozottan kiállni, a csillagsávos lobogó pedig büszkén lobog a háttérben… Remek film. (Bővebben)

A 10 dolog, amit utálok benned (Prime, 21.00) valójában Shakespeare William Makrancos Katájának 1999-es, amerikai tinikomédia-verziója, modern köntösben, Heath Ledgerrel és sokan másokkal. Nem tudom, milyen, de könnyen meglehet, hogy “fájni” fog… vagy nem.

Viszont a Hetedik (Mozi+, 21.00) mestermű. Az igen csavaros cselekményű sorozatgyilkosos thrillert azonban igen nehezen tudom elképzelni, hogy úgy nézzem meg még egyszer, hogy már tudom a (z amúgy katartikus) végkifejletet. Bár, azért Kevin Spacey, Brad Pitt és Morgan Freeman triója nyilván még mindig nagyon karcol...

Minden háborús filmek egyik legpontosabb filmjét, A senki földjént is jegyző Danis Tanovic Az igazság nyomában (Filmcafe, 21.00) című, szintén háborús tematikájú filmjében egy fotóriporter (Colin Farrell) személyiségének változásán keresztül jelenik meg a háború pokla. Nem könnyű, nem egyszerű, de attól még remek film ez. (Bővebben)

Robert De Niro egy pánikbeteg maffiavezért alakít, akit egy kétbalkezes zsidó pszichológusnak (Billy Crystal) kell meggyógyítania. A diagnózis: Csak egy kis pánik (Viasat3, 21.00). Láttuk már.

Aztán. A Ki nevet a végén (Galaxy, 21.00) a pukihumor koronázatlan királyának, Adam Sandlernek normális emberek számára is nézhető filmjei közé tartozik. Sandler itt egy halálosan beteg standup-komikust alakít, aki élete utolsó óráiban próbálja ki, milyen érzés önzetlennek, jónak lenni…

A szerelem és a konyhaművészet mindig is kéz a kézben járnak. Az élet ízei (m2, 21.05) című romantikus történet megkapó, idillikus dél-francia környezetet, Helen Mirrent is villant, a történet középpontjában azonban nem annyira a szerelem, mint a különböző nemzetiségű, értékrendű kulináriák közti versengés áll. A Mirren által alakított finom hölgy egy klasszikusan franciás éttermet vezet a kisvárosban, akivel szemben egy nap egy hangos, színes indiai család nyit kifőzdét. Egymásnak feszül a bazsalikom, az olíva, a rozmaring, a kakukkfű és a kurkuma, a chili és a garam masala. (Konyhakés)pengeváltásra talán sor nem kerül, de a háború hevesen zajlik, mígnem a francia étterem bájos segédszakácsa és az indiai kifőzde ifjú Adonisza egymásba nem szeret.

Viszont minden idők legszebb és legjobb művészéletrajza az angol Derek Jarman a nagy olasz manierista Caravaggio (m5, 21.10) életéről készített filmje (a képen jelenet a filmből). Kötelező penzum. (Bővebben)

Amióta “York napsütése rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át”, ismét felütötte fejét a gonosz, ráadásul minden eddigi gonosznál aljasabb, vérszomjasabb, cinikusabb formában. A fasizmus kísértete járja be Európát, ahogyan a múlt század harmincas éveiben (is). Ebbe a korba helyezte át 1995-ben az angol Richard Loncraine Shakespeare klasszikus, méltán sokszor játszott és sokszor átgondolt királydrámáját, a III. Richárdot (Filmcafe, 22.55), megalkotva ezzel minden idők egyik leghatásosabb Shakespeare-adaptációját, hiszen a hatalomra törő gonosz, púpos királyfi története döbbenetesen klappol Hitler hatalomra kerülésének eseményeire. Szerencsére, illetve a sok millió áldozat szerencsétlenségére, azonban a sorsuk is hasonló… Ian McKellen (aki az adaptáció írásában is közreműködött) remekel ebben a szintén feltétlenül megnézendő film címszerepében.

Igen szórakoztató darab lehet még az éjszakára az Égető bizonyíték (Viasat3, 23.10) is, Coen-testvérek konditermes-kémes groteszkje, vicces pofákat vágó híres színészekkel (pl. John Malkovich, Frances McDormand, Tilda Swinton, George Clooney, vagy Brad Pitt). Ha jól kap el, végigröhögöd a filmet, ha viszont nem jól, akkor nagyon fogod utálni. (Bővebben)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s