Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

A hölgyeknek ma este A Jane Austen könyvklub (Filmcafe, 19.00) nyújthat kellemes elfoglaltságot. E kellemes, romantikus film napjainkban játszódik Los Angelesben, ahol a címbéli klubban öt nő és egy férfi jön össze rendszeresen kedvenc írónőjük regényeinek megvitatásának céljából. Hamarosan rájönnek azonban, hogy saját sorsuk mennyire megegyezik Austen hőseinek kétszáz évvel ezelőtti sorsával – ez azonban csak még inkább elmélyíti a Austen iránti rajongásukat és egymás iránti barátságukat.

ordoglakat-colin-firth-james-harrickA fiúk dolga -sajnos- a háború. A háború császára (AMC, 20.05) című háborús filmdráma picit azért megcsúszik már az első jelenetben, amikor látjuk szegény Matthew Foxot repülőn ülni… Legutóbb, amikor ezt láttuk, annak igen csúf vége lett, hiszen a Lost című tévésorozat -amiben Fox alakította Jack Shepardot, az egyik fő karaktert- a bizsergető, rejtélyekkel teli kezdés után átláthatatlan misztikus ködbe csúszott… Hiába jelenik meg e filmben később az amúgy szintén igen “szétjátszott” arcú, de azért még bőven masszív hitelű Tommy Lee Jones, hiába ismerkedünk meg egy viszonylag kevésbé ismert, ám roppant érdekes történelmi szituációval, Japán egzotikumával, ez a hajó bizony már kissé elúszott. Persze, ha ezen felülemelkedünk, akkor ez egy érdekes film… (Bővebben)

Andrej Tarkovszkij múlt heti Stalkere után ma láthatjuk az orosz legenda másik klasszikus scifijét is. A Stanislaw Lem regényéből készített filozofikus Solaris (Cinemax2, 20.30) elsősorban a gondolkodó emberhez szól, ma már kissé divatjamúlt szellemi tartalom szolgáltatásával. Bűn és bűntudat az emlékezet óceánja felett.

Ben Thomas (Will Smith) azt találta ki magának, hogy saját beteg lelkét hét, számára teljesen idegen ember életének pozitív irányba terelésével fogja meggyógyítani. Szerencsés szerencsétlenségére, beleszeret az egyikbe a hét kiválasztott közül. A Hét élet (Filmcafe, 21.00) egy izgalmas, (NAGYON!) érzelmes, ám mégis provokatív hangú romantikus dráma a szokásos nagy kérdésekről, életről, halálról, szerelemről és barátságról szól. (Bővebben)

Nem láttam még az örmény-kanadai Atom Egoyan filmdrámáját, az Ördöglakatot (Prime, 21.00), mely az 1993-as, Memphisi Hármak néven elhíresült hármas gyerekgyilkosság történetét mutatja be. Miután három kisgyereket egy sátánista indíttatású bűncselekmény során megölnek és megcsonkítanak, a rendőrség letartóztat három tinédzsert, akiket végül a bíróság is bűnösnek ítél az ügyben. Közel két évtized elteltével azonban új bizonyíték kerül elő, amely más megvilágításba helyezi az egész nyomozást. Végül kiderül, hogy a fiatalokat ártatlanul börtönözték be. Egoyan alapos, gondolkodó filmes, aki érti a krimi/thriller műfaját is, és a film szereposztása is igen érdekes: Colin Firth (a képen), Reese Whiterspoon, Alessandro Nivola, Bruce Greenwood

Az igazságnak azonban ma  is van ára, legalábbis a Michael Conelly-regényből adaptált Az igazság ára (Cool, 21.00) című (másik) izgalmas tárgyalótermi drámában, mely azzal a meglehetősen kényelmetlen kérdéskörrel játszik el, hogy mi van akkor, ha a vádlottról (Ryan Philippe) biztosan tudja az ügyvédje (Matthew McConaughey), hogy ártatlan és meg is tesz mindent ennek bebizonyítására, a vádnak azonban olyan megdönthetetlen, bár nyilvánvalóan hamis bizonyítékai vannak, hogy a vádlottat elítélik? Illetve, mi van akkor, ha az ügyvéd tudja, hogy bűnöst véd, de mégis mindent el kell követnie felmentéséért? (Bővebben)

Johnny Deppet is nézhetjük ma, ráadásul Betépve (Viasat3, 21.00). Ted Demme remek filmje egy tökéletesen hétköznapi srác életrajza, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve az egyik legnagyobb amerikai kokainimportőrré küzdötte fel magát, még régen, valamikor a diszkógömbös hetvenes években.

Mel Gibson ezalatt A sötétség határán (Film+, 21.00) című, 2010-ben készült “futurisztikus ökológiai thrillerben” alakítja a lányának gyilkosát a föld alól is előkerítő zsarut. Amúgy a történet első, 1985-ben képernyőkre került tévéváltozata magasan az átlag fölé nőtt merész témaválasztásával és az ehhez képest meglepően logikus cselekményszervezésével. Aztán, valamilyen okból az új-zélandi Martin Campbell még egyszer nekilátott a projektnek, amihez leszerződtette húzónévnek Melt. (Bővebben)

Tom Clancy regényhőse, Jack Ryan: Árnyékügynök (TV2, 21.15) is vendégünk lehet ma estére. Azonban Kenneth Branagh, aki rendezte a filmet és a főgonoszt -egy orosz oligarchát- is eljátssza, szemmel láthatóan csupán pénzt akart keresni a projekttel: semmi eredeti nem jutott eszébe, a saját bankszámláján kívül. Sima akciófilm ez, egy csomó sztárral.

Ma este ismétlik a tegnap nagyon ajánlott Caravaggiót (m5, 22.25), amit ma is kiemelten ajánlok. (Bővebben)

Bár mostanában újra látható bizonyos mozikban, de azért ma lesz a tévében is a Ponyvaregény (Paramount Channel, 23.10). Örülünk, Vincent?

Nehezen lehet meghatározni, mi is ez a Locke – Nincs visszaút (Filmcafe, 23.20) valójában… Egy igen szofisztikált BMW-reklám, melyben a híres autómárka, nálunk elsősorban maffiózók és kormánytanácsadók kedvenc luxusterepjárója – itt egy angol építésvezető munkába járó autója, ami akkor is célba viszi gazdáját, ha az vezetés közben egyszerre éli meg egy átlagos kisemberre kimérhető összes létező magánéleti-, szakmai- és generációs válságot? Vagy egy látványos kísérleti rádiójáték? Egy bátor és izgalmas vállalás, egyetlen látható szereplővel (+néhány hallhatóval) végigvezetett melodráma? Fene tudja. Tom Hardy viszont zseni, játsszon akármit és el is játszik akármit: látványos popcorn-mozi szuperhősét, izgalmas kultmozi pszichopata antihősét, egy fesztiválfilm szürke mellékszerepét, vagy akár egy egyszereplős, független művészfilm érzelmes, de eltökélt főszerepét – mindegyikben hiteles és meggyőző.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő bejegyzéshez

  1. irene430 szerint:

    Már láttam, de újra megnézem a Jane Austen Könyvklubot. Aztán újra megnézem a Caravaggio-t is, bár nagyon felkavart. Köszi az ajánló írásotokat !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.