Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

A közelmúlt nagy “Watergate-botránya” volt a Julian Assange nevű számítógépes hacker által életre hívott WikiLeaks nevű oldalon közzétett szupertitkos információk özöne, melyekben lehullt a lepel egy csomó amerikai kormányzati titokról, illetve egyéb más (pl. a szcientológusokat érintő) botrányosnak bizonyuló dologról. Az információ szabad áramlása létünk, s egyben a szabad világ alapfeltétele, még akkor is, ha azok tartalma nem tetszik. A WikiLeaks-botrány (AMC, 19.40) című mozi természetesen elmeséli az inkriminált oldal megszületésének körülményeit is, de elsősorban Assange (Benedict Cumberbatch) és a másik alapító, Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) közti barátságra, majd az azt követő konfliktusra koncentrál. Emellett, persze, azért is érdekes ez a történet, mert általa fény derülhet arra a gondolati “tőkére”, vagy szellemi információhalmazra is, mely közvetlen táptalajául szolgál a manapság tapasztalható populista, a tudomány és a hivatásos politika eredményeit, eredményességét sokszor megkérdőjelező, szélsőséges politikai irányzatok sikereinek is.

szabadíts meg a gonosztól - kern andrás és psorta irénA Holiday (Viasat3, 21.00) című romantikus komédiában viszont két harmincas szingli, a napfényes Los Angelesben élő Cameron Diaz és a ködös, esős londoni Kate Winslet cserél lakóhelyet egy röpke vakáció idejére, hátha jobb lesz nekik akkor. Hogy mennyire lesz jó, arra ad némi támpontot a stáblista, melyből következően, Jude Law a romantikus, míg Jack Black a komikus irányba mozdíthatja a mérleg nyelvét (lásd: what more?). Az egyensúlyról a csajfilmek specialistája, Nancy Meyers rendezőnő gondoskodik 138 (!) hosszú, avagy éppenséggel túl rövid percben.

Ugyanekkor jön ismét a már bőven felnőttkorú -1995-ös- Bérgyilkosok (SuperTV2, 21.00) a veterán Richard Donner atombiztos krimi-akciója, Sylvester Stallone mellett Antonio Banderas főszereplésével, valamint Zsigmond Vilmos képeivel. A történetet a néhány évvel később, egy bizonyos Mátrix-című dologgal világhírűvé vált Wachowski-testvérek jegyzik és hajdan egymás mellett, most azonban egymás ellen harcoló bérgyilkosokról szól.

Vessenek a mókusok elé, de én még mindig bírom a Sztárom a párom (TV2, 21.35) című romantikus komédiát. Talán azért, mert oly könnyen tudok azonosulni a benne látható Hugh Grant könyvesboltos figurájával? Vagy talán inkább a másikkal (Rhys Ifans)? 😀 Ki tudja? 😀 Rengetegszer láttam már, ma este tán rengetegegyedszerre is. Julia is cuki, természetesen.

Meg fog viszont szakadni a szív a Ments meg, Uram! (AMC, 22.00) című drámában, melyben Sean Penn egy halálra ítélt gyilkost és szexuális erőszaktevőt alakít, aki az ítélet végrehajtására várva egy apácát kér meg arra, hogy legyen a lelki gondozója. Az igaz történetet elmesélő filmet Tim Robbins rendezte, melyben akkori felesége, Susan Sarandon Helen Prejean, az apáca megformálásáért Oscar-díjat kapott. Operatőr Roger Deakins, zene Bruce Springsteen és Tom Waits.

Úgy rémlik, egész jó kis mozi volt annak idején, 1993-ban A pályaudvar lovagja (m3, 22.10), Szőnyi G. Sándor tényleg igen ritkán látható, valójában inkább már elfeledett tévéfilmje. A történetben Eperjes Károly alakítja Spécit, akit mindenki ismer a pályaudvaron. Ő az, aki bármit képes elintézni, aki bármit megszerez és bármit megjavít. Talán csak saját maga életét nem tudja megoldani… További szereplők: Murányi Tünde, Pap Vera, Bánfalvy Ági, Koncz Gábor, Csomós Mari, Kari Györgyi, Sinkó László

Sándor Pál remekében, a Szabadíts meg a gonosztól! (m5, 22.15) című drámában egy tánciskolai estet zavar szét a légiriadó szirénája, 1944 vacogtató telén. A ruhatárosnő (Psota Irén) fia (Kern András) kabátlopási ügybe keveredik, szexuális vágykielégítés finanszírozásnak céljából. A ruhatárosnő sógorával (Garas Dezső), valamint lányával (Kútvölgyi Erzsébet), valamint kangörcsös fiával kétségbeesett küzdelmet folytat a kabát visszaszerzéséért, valamint becsületükért és a túlélésért. Csodálatos film. (A képen Psota és Kern)

A spanyol félisten, Javier Bardem a főszereplője Woody Allen barcelonai dolgozatának, a ma este újra műsorra kerülő Vicky Cristina Barcelonának (Viasat3, 23.50), akinek partnerei ezúttal a jelenlegi felhozatalból a No.1 szőke és a No.1 barna: Scarlett Johansson és Penelope Cruz. Bónusznak pedig jön még Rebecca Hall is. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd bejegyzéshez

 1. irene430 szerint:

  Ma újra megnézem a Tehetséges Mr Ripley-t

 2. BiaBaba szerint:

  Ez mit jelent: “azért is érdekes ez a történet, mert általa fény derülhet arra a gondolati “tőkére”, vagy szellemi információhalmazra is, mely közvetlen táptalajául szolgál a manapság tapasztalható populista, a tudomány és a hivatásos politika eredményeit, eredményességét sokszor megkérdőjelező, szélsőséges politikai irányzatok sikereinek is.”? Mire gondolsz a film kapcsán konkrétan?

  • efes szerint:

   Konkrétan arra, hogy egy fasz, aki ezt a katyvaszt írta. 😀 Amúgy nyilván az oktalan és parttalan pofázásra, mely Assange esetében azt jelenti, hogy olyan információözönt zúdított a chemtrail-hívő, konteoretikus széljobber masszára, ami jelen esetben olaj volt a tűzre.

 3. BiaBaba szerint:

  OK. Nekem nem volt meg a Wikileaks ebből a szemszögből, de majd most jól ránézek. 🙂

  • efes szerint:

   Jó, gondolj csak arra, hogy vajon Assange miért pont Moszkvában kért és kapott menekültstátuszt (és Putyin miért pont most látja időszerűnek, hogy megszellőztesse Assange kiadatását)? 🙂

   Amúgy ez a film ezekről a dolgokról kevéssé, inkább a kezdeti lépésekről szól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s