Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

A lovak és a lovaglás barátaihoz szól Az álmodó (Film+2, 21.00), melynek egyik főszereplője a legjobb lovastréner (Kurt Russell), aki valaha is a lóversenypályák környékén tevékenykedett. Mikor azonban kedvenc lova egy versenyen lábát töri, mégis az utcán találja magát. Lovak iránti rajongását apjától megöröklő lánya (Dakota Fanning) azonban mindent elkövet, hogy apja, illetve a kedvenc lovuk újra versenyezhessen. Cukiságbomba, könnytenger és/vagy diszkrét szipogás. Lovagolni járó kislányoknak pedig egyenesen kötelező a film megtekintése.

fitzcarraldo-klaus-kinskiOliver Stone filmjével, a Vadállatokkal (Mozi+, 21.00) kapcsolatban rendszerint az a legfőbb kifogás, hogy pozitív színben tünteti fel a drogfogyasztást, holott inkább felmutatja a jövő egyik jellegzetes embertípusát (már, ha lesz jövő egyáltalán), aki jól képzett, buddhista világnézetű (direkt nem használom a ‘vallás’ kifejezést), problémák iránt nyitott és felelős gondolkodású világpolgár, aki szerint a drog (kizárólag a marihuána) csak egy válasz az őrült világ kihívásaira. A történet főszereplője ilyen. Ben (Aaron Johnson) amolyan újhippi. Közgazdász- és kertészdiplomát szerzett a Berkeley Egyetemen és marihuánát termeszt, méghozzá a legjobbat Kaliforniában. Százezreket lát el füstölnivalóval, ráadásul mindezt mosolyogva és a legkisebb erőszak nélkül. Amolyan joviális gyümölcskertész, csak sokkal többet keres. Az óriási bevételből természetesen fut puccos tengerparti villára is, de tetemes pénzt áldoz olyan maffiózóktól nem tapasztalt tevékenységekre, mint például vízvezetékek, iskolák és kórházak építése Afrikában. Ben tehát jó ember, akinek egy bűne van, hogy momentán az a növény, amit termeszt, illegális. Nem is lenne semmi baj a világon ilyen emberekkel. A baj csak az, hogy az önző, pénz-, hatalom- és bosszúéhes vadállatok vannak többségben… (Bővebben)

Ugyanekkor láthatjuk ma este Roman Polanski Szellemíró (Viasat3, 21.00) című thrillerjét is, mely egy tehetséges íróról (Ewan McGregor) szól, aki más, nála jobban menedzselt, jobb kapcsolatokkal rendelkező, avagy csupán szerencsésebb írók nevében írja meg azok sikerkönyveit. Afféle stróman. Ez alkalommal azonban megkapja ő is a “nagy ajánlatot”: az ex-miniszterelnök (Pierce Brosnan) életrajzát kell megírnia, idő előtt, furcsa körülmények között elhalálozott elődje helyett… (Bővebben)

Minden háborús filmek egyik legpontosabb filmjét, A senki földjént is jegyző Danis Tanovic Az igazság nyomában (Filmcafe, 21.00) című, szintén háborús tematikájú filmjében egy fotóriporter (Colin Farrell) személyiségének változásán keresztül jelenik meg a háború pokla. Nem könnyű, nem egyszerű, de attól még remek film ez. (Bővebben)

Mark Ruffalo össze fog jönni Reese Witherspoonnal. Ha igaz volna… (Paramount Channel, 21.00), akkor. Ha nem igaz, akkor nem tudom. Romantikus komédia lesz ez, mely a kényszerű együttélés nehézségeiről szól egy nő és egy férfi között. A problematika nagyjából ugyanaz, mint a “létezik-e barátság férfi és nő között?”, csak itt a kezdetekben még barátságról sem lehet szó. Együttélés, kényszerűen. A vége természetesen borítékolható.

Klaus Kinski (a képen) Werner Herzog “arca”, de inkább inkarnációja legfontosabb filmjeiben, ahogyan az elmúlt hetekben láthattuk, az Aguirrében, a Woyceckben, a Nosferatuban és ebben a mai darabban is. E négy film miatt szokás Herzogot nagyra tartani, méghozzá joggal. Ráadásul, a Fitzcarraldo (m5, 21.50) tán a legfontosabb ezek közül. Mi más szimbolizálhatná jobban a klasszikus és sokszor megénekelt művészsorsot, a szájtáti tömeg számára érthetetlen, sokszor önpusztító, máskor csupán szimpla bolondságnak tűnő küszködést, mint egy operaház építése a semmi közepén, amely semmi ráadásul a Föld legburjánzóbb vegetációja. Nagyon nagy film (ez is).

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.