Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Szerintem A Kulcsfigura (Filmcafe, 19.10) című krimi alkotói túl sokat vállaltak magukra. Bőven elég lett volna egy remek drámára az alapötlet, melyben a hajdani, főiskolás hokibálvány (Joseph Gordon-Lewitt), egy baleset következtében elfelejt emlékezni, és élete további részét kétbites munkakörben, a társadalom perifériáján kénytelen leélni. Egyetlen segítsége a lakótársa, egy vak férfi (Jeff Daniels). Ebben a szituációban bőven van annyi lehetőség, amennyi egy jó filmhez kell – de hogy miért kellett ezt egy kissé közepes bankrablós történetté variálni? Vagy miért éppen így? Nem értem.

a-zongorista-adrien-brodyViszont igazán ritkán látható, ám annál inkább figyelemre méltó alkotás Roman Polanski 2002-ben bemutatott, és egy év múlva 3 db. Oscar-díjjal (Legjobb rendező, Legjobb adaptált forgatókönyv, és a Legjobb férfi színész) jutalmazott alkotása, A zongorista (Paramount Channel, 21.00). 1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész (Adrien Brody – a képen) egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei azon vitatkoznak, hogy mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw azonban nem akarja elhagyni a várost, mert imádja azt, legalább annyira, mint Dorotát (Emilia Fox), a fiatal csellistát… A mély, valóságban megtörtént dráma egyszerre szól a szerelemről, a hazaszeretetről, a felelősségvállalásról és a művészet hatalmáról.

Talán kis meglepetésre, a Szex telefonhívásra (Viasat3, 21.00) leginkább talán dráma. Az itt egy szürke kisembert alakító Ewan McGregor tesz látogatást -egy váratlan, de visszautasíthatatlannak tetsző meghívásra- a gazdagok fényűző, bűnös élvezetekben dúskáló világába, ahol azonban nem érzi otthon magát… Sőt, kifejezetten kényelmetlen szituációk sora vár rá.

A Rumnapló (Filmcafe, 21.00) viszont egy életrajz, mely a Hunter S. Thompson nevű politoxikomán és gyakorló pszichopata újságíró-legenda ifjúkoráról szól, amikor még nem találta fel az ún. gonzót, és későbbi mániái sem hatalmasodtak még el rajta. Még csak alkoholista. Thompsont a nagyszerű Félelem és reszketés… után újra Johnny Depp alakítja, bár ezúttal ez sem menti igazán a fimet… (Bővebben)

Werner Herzog soron következő darabjában, a Cobra Verdében (m5, 22.05) ismét Klaus Kinski Herzog médiuma, aki ezúttal egy rettegett banditát alakít, akit száműzöttként valahol messze, Afrikában tengeti napjait gyarmati alkirályként, ültetvényesként, helyi érdekű ördögként, liliomtipróként, rabszolga- és fegyverkereskedőként. Cobra Verde figurájában Herzog saját mániájaként újra csak a furcsasága, konformizmusa, öntörvényűsége, vagy éppen törvényen kívülisége miatt kitaszított, kitagadott (anti)hős magányosságát és szeretetre vágyását meséli el – gyönyörű képekben, de talán a sorozat korábbi alkotásainál kissé erőtlenebb filmben.

A vér és a méz földjén (Duna, 22.35) az a film, amit Angelina Jolie túlnyomó részben Magyarországon forgatott (és állítólag vett is egy lakást a Rózsák terén), én még mindig nem mertem megnézni. A Rómeó és Júlia-szerű történet a boszniai háború idején játszódik.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s