Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Szerintem érdekes lehet ma estére az egyik Steve Jobs-életrajz is, a Jobs – Gondolkozz másképp (AMC, 19.50), ami nem keverendő össze a nagyjából ugyanekkor, ugyanebben a témában készült Fincher-Sorkin-féle másik, “eredeti és hiteles” verzióval. Az almalogós kütyük rajongói és/vagy megveszekedett ellendrukkerein kívül a nagyformátumú emberek életrajza iránt érdeklődő nézők is megnézhetik ezt a filmet, melyben Ashton Kutcher próbálja megjeleníteni a híres-hírhedt számtech-guru legendás karakterét.

kutyasorsMike Nichols rendezte Közelebb (Filmcafe, 21.00) című szerelmi négyszög egy tipikus bulvárdarab (játszották nálunk is színpadon), a szó jó, egyszersmind rossz értelmében; egyben óriási ziccer a látványos jutalomjátékra olyan színészeknek, mint Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law vagy Clive Owen, akik élnek is az adódó lehetőséggel. (Bővebben)

Két dolog vitán felül elsőrangú a Vérző olaj (Paramount Channel, 21.00) című filmben: Daniel Day-Lewis és a zene (Jonny Greenwood). Elég jól dolgozik az operatőr is (Robert Elswit), jó a forgatókönyv (Upton Sinclair alapján Paul Thomas Anderson). Járható útnak tartom azt is egy nagyregény filmadaptációja esetében, hogy csupán egyetlen szálat emelünk ki a rengetegből, és azt boncolgatjuk, vajon mi is van benne, vajon hová vezet, nem pedig elveszünk a részletgazdag, betűhű megfilmesítésben. Kicsit azonban nyúlik a film így is, mint -stílszerűen szólva- az olajos takony (158 perc!), de a kísérlet szimpatikus. Paul Thomas Anderson kitűnő rendező, és ahogy e filmmel a korai kapitalizmus részletgazdag természetrajzát, s benne egy igazi, vérnősző vadkapitalista portréját festi meg, az előtt mindenképpen le a kalappal! Aranypolgár 2.

Mivel mától moziba került a John Wick: 2. felvonás, éppen itt az idő, hogy megnézzük az első részt, melynek címe trükkösen John Wick (Film+, 21.00). Ez egy lövöldözős bosszútörténet Keanu Reeves-szel. Túl komolyan veszi magát, hogy paródia legyen, paródiának viszont túl komoly – akciófilmnek átlag feletti, de azért nem kell tőle rögtön hanyatt fekve szaladgálni… Kiskutyák, orosz gengszterek, képregény-dramaturgia. Tehát úgy néz ki, a 2. felvonás várhat sorára, és majd megnézzük itt, a tévében. Vagy nem.

Lasse Hallström 1985-ös svéd drámájában, a Kutyasorsban (m5, 21.55) a 12 éves Ingemar (lásd a képen) sanyarú sorsával ismerkedünk meg, aki lelki társát Lajka kutyában, a világűrt meghódító kutyában látja megtestesülni. Nem láttam, de biztosan jó lesz. (Az ilyen filmeket miért nem esti mese-időben vetítik?)

Sylvester Stallone már Túl a csúcson (Duna, 21.55) kamionsofőr, aki a megállókban szkanderbajnokságokon gyűjti a trófeákat, viszont a fiával nem jó a kapcsolata. Tuti megvan valahol a padláson/pincében VHS-en.

A Telitalálat (Duna, 23.35) főhőse viszont Hackspacher Béla, targoncás (Gáspár Sándor). Szabó Illés és Kardos Sándor filmje, bár hihetetlen, de valóságos tényeken alapszik: Béla valóban nyert annyi pénzt, amiből egész családjával simán eléldegélhetett volna életük végégig és amit valóban 1956 október 23-án kellett átvennie. A történet kulcsa az iménti dátum, így tán nem csoda, hogy Bélánk pénze groteszk, sőt szürreális fordulatokon keresztül kerül felhasználásra. (Ezt sem láttam még, de szerintem más se nagyon…)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s