Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Ma este/éjszaka szerintem szurkoljunk a magyar film negyedik Oscar-díjának, hogy megszülessen, ezúttal a kisjátékfilmek kategóriájában. Ennek részeként ezúttal meg is nézhetjük a versenyben lévő kis alkotást, Deák Kristóf mindössze 25 perces Mindenki (Duna, 21.05) című filmjét, ha eddig még nem láttuk volna. (A képen jelenet a filmből.)

mindenkiA Nők (TV2, 20.55) című vígjátékot viszont én nem láttam még (vagy csak nem emlékszem rá). Ahogy nézem, nők nevetnek benne saját magukon, hiszen írója-rendezője (Diane English és Claire Booth Lice, illetve Diane English), valamint főszereplői (Meg Ryan, Annette Bening, Eva Mendes, Candice Bergen, Carrie Fisher, Bette Midler, és még sokan mások) mindannyian nők – és a film forgalmazója sem állít mást.

A Mona Lisa mosolya (Filmcafe, 21.00) tulajdonképpen a Holt költők társaságának leányiskolai megfelelője. Robin Williams renitens irodalomtanára helyett azonban itt Julia Roberts renitens művészettörténet-tanára áll a középpontban. Feladata azonban mindössze annyi lenne, hogy a hallgatókat felkészítse a tökéletes feleség szerepére. 1953 Amerikájában ez a megfelelő sminkelésen, divattanácsokon, és a szokásos háztartás-vezetési ismereteken nemigen terjedt túl, egy feleség ne gondolkodjon és főleg ne érdekeljék olyan bűnös dolgok, mint a művészi szabadság, önkifejezés, stb., ami viszont épp a Julia által alakított tanár szívügye. Szerethető film.

Sokszor láthattuk már a Halálsoront (Viasat3, 21.00), viszont talán nem elégszer. Ez a remekmű egy komoly, nagy lélegzetű kaland, az ehhez méltó tekintélyes hosszal: 188 perc a film játékideje. Frank Darabont túlzás nélkül katartikus erejű filmet rendezett Stephen King regényéből, mely megtisztító, méregtelenítő kúra lehet ma estére, amellett, hogy közérthető, populáris transzcendencia, valamint egy mélyen emberi üdvtörténet.

A Barátság extrákkal (AXN, 21.00) című, romantikus komédia műfajú “alkotásban” viszont (ezúttal ismét) Mila Kunis és Justin Timberlake próbálják ki, vajon létezik-e egy barátságban csak szex, és más semmi. Legutóbb tavaly október végén láttuk.

Peter Berg valóságban megtörtént eseményeket feldolgozó A túlélő (RTL+, 21.00) című filmjének címében is ott van, hogy a végén valaki biztosan túléli a filmbéli córeszt -hiszen valakinek el kell mesélnie ezt a sztorit- s mivel Mark Wahlberg a legnagyobb név a stáblistán, nyilván az általa alakított szereplő lesz az. A forgatókönyvíró-rendező Berget nyilvánvalóan nem is érdekelte, hogy filmje megfeleljen bármiféle háborús, harcolós, katonás zsáner kötelmeinek, azon kívül, hogy az akciójelenetek bizony igen látványosak, vagy ha nem, akkor viszont hitelesek, mint egy lesben álló merénylő Kalasnyikovjából kilőtt, csontot forgácsoló 7.65-ös lövedék. A film inkább az Afganisztánban végrehajtott, hírhedt Red Wings-hadműveletet túlélő Marcus Lutrell (na, őt alakítja Wahlberg, in blood, sweat & tears) hitelesnek tekinthető jelentése alapján kísérli meg reprodukálni a véres kudarcba fulladt akciót, melynek célja egy tálib vezér meggyilkolása lett volna. (Bővebben)

Martin Scorsese gyerekfilmjének, A leleményes Hugónak (Paramount Channel, 21.00) címszereplőjét órásmester édesapja már kisgyerek korában megtanította a szakma összes rejtelmére. Mikor Hugo megárvul, részeges bácsikája veszi magához, aki az egyik pályaudvar mindenese. Bezárja Hugót a pályaudvar óriási óraszekrényébe, hogy ő tartsa karban az órákat, amíg ő nyugodtan piál. Egy nap a pályaudvar egyik játékbutikjának morózus, öreg tulaja fülön csípi, mivel azt hiszi, Hugo elcsent tőle valamit. Hugo hiába bizonygatja ennek ellenkezőjét, az öreg elveszi zsebeinek összes tartalmát, csipeszeket, műszerész-csavarhúzókat, nagyszámú rugót és fogaskereket, valamint azt a noteszt, amit apja hagyott rá, tele műszaki rajzaival és működési ábráival egy csodálatos szerkezetnek… (Bővebben)

Az Isteni játék (m5, 21.00) című megacuki bhutáni komédiából megtudhatjuk, hogy nemcsak a nyugati kultúrákban dívik ez a foci nevű őrület, hanem példának okáért, a Himalája völgyében megbúvó buddhista kolostorban is. Ezúttal csak arról lesz szó, hogy két, ifjúkorú bonc, mestereik szigorú tiltása ellenére, mégis nézni akarja a focivébé közvetítését. Bár tudva tudván, hogy ezért büntetés jár, egy engedékenyebb szerzetes segítségével minden eszközt bevetve megpróbálnak szerezni egy tévét és egy parabolaantennát. (Holnap ismétlés: m5, 22.55)

Okos, vidáman szomorkás családi történetnek ígérkezik a Minden nap (m2, 21.05), amiben egy kiégett tévés szerkesztő (Liev Schreiber) a munkájával elégedetlen, míg felesége (Helen Hunt) vele. Egyik gyerek meleg, a másik retteg mindentől. Ráadásul, a beteg após (Brian Dennehy) is hozzájuk költözik. Passz amúgy, nem láttam.

Picit rátérve a mai este nagy eseményére, a 2014-es Oscar-ceremónia nagy-nagy lufija volt David O. Russell Amerikai botrány (SuperTV2, 21.50) című mozija. Ma szembesülhet vele az, aki eddig még nem tette meg… Nagy sztárok, remekül megidézett hetvenes évek-fíling egy teljesen átlagos átveréses filmben (vagy filmes átverésben). (Bővebben)

A Mephisto (Duna, 22.30) a magyar film második Oscar-díjjal jutalmazott alkotása. Megkerülhetetlen, máig érvényes erejű alapvetés a művész, a művészi szabadság és a politikai diktatúra viszonyának vizsgálatában. Szabó István ezt a filmet nagyon odatette, de Klaus-Maria Brandauer sem akármit játszik itt…

A Saul fia (RTL Klub, 23.25) pedig a harmadik. Alig másfél éve mutatták be, de döbbenetes erejű képei rögtön beleégtek a világ emlékezetébe. Gyötrelmes, súlyos mondanivalót, sőt, kimondanivalót hordozó film. (Bővebben)

Na, de hol az első???? Itt, íme:

 

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.