Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

A vörös bolygó (Mozi+, 18.50), vagyis a Mars immár elérhető közelségben van, mondhatnám, szinte ott vagyunk. Ebben az igen klausztro- és agórafób sci-fiben amúgy a betonarcú Carrie-Anne Mosst, az ekkoriban éppen józan Val Kilmert és a mindig kiváló Tom Sizemore-t láthatjuk. Ha nem kívánunk a filmtől a tudomány mai állása szerinti egzakt eredményeknek megfelelő hitelességet, akkor azért egy korrekt, feszes és gondolatébresztő, nézhető film lesz ez – bár lesz benne űrhajó, de lézerkardok, mesefigurák, és más efféle műfaji közhelyek viszont nem. (Bővebben)

elah-volgyeben-tommy-lee-jones-susan-sarandonShiro Okamoto könyvéből íródott és minden bizonnyal történelmileg eléggé hitelesen mutatja be A háború császára (Film Mánia, 21.00) Hirohito császár II. világháború végnapjaiban, illetve Japán újjáépítésében játszott szerepét, a hódító/felszabadító kettős szerepében tetszelgő MacArthur tábornokkal (Tommy Lee Jones) folytatott kiegyezését, különös tekintettel a merev japán hagyományok és etikett dinamikus szembeállítására az amerikai győzők szabados (japán szempontból barbár) arroganciájával. Ez azonban nagyjából annyira érdekes, mint egy dokumentumfilm valamelyik történelmi “okoscsatornán”. Mozifilmnek, drámai alkotásnak ez a történet talán önmagában kissé unalmasnak tűnik, ezért e film alkotói (Shiro könyve alapján, Peter Webber rendező vezérletével) ezt a kultúr- és politikatörténeti (film)esszét egy furcsa, fordított Pillangókisasszony-sztorival ütötték fel. (Bővebben)

Tommy Lee Jonest láthatjuk ezalatt Paul Haggis Elah völgyében (Filmcafe, 21.00) című darabjában is, akit ezért az alakításért Oscarra is jelöltek. Egy “csillagsávos lobogóhoz és az országalapító atyák szelleméhez” végletesen hű apa  jár utána állítólag kötelességteljesítés közben eltűnt fia ügyének, de közben -míg a rejtélyek száma egyre nő- élete addigi irányát gyökeresen megkérdőjelező dolgokra derül fény. A film egyszerre izgalmas thriller és elgondolkoztató dráma. (A képen Tommy Lee Jones Susan Sarandonnal.)

A remény rabjai (Prime, 21.00) még mindig minden idők legjobb filmje, legalábbis az imdb olvasóinak jelen pillanatban 1 776 767 darab (és folyamatosan növekvő számú) szavazata alapján. Frank Darabont rendezése Stephen King könyvéből, Morgan Freeman és Tim Robbins főszereplésével. (Bővebben)

Naponta sok órát töltünk a Facebookon, úgyhogy ma este megnézhetjük azt is, hogy miből lett a cserebogár: David Fincher és Aaron Sorkin filmjétől, a Social Networktől (Cool, 21.00) ugyan először nem voltam túlzottan lenyűgözve, nemrégiben azonban újranéztem és már sokkal jobban tetszett, miután már átláttam a vég nélküli szövegelés (hiszen egy weblap megalkotása nem éppen akciódús menet…) hálóján…

A tegnapi “buddhista szerzetesek is szeretik a focit” típusú cukiság ma ismétel: Isteni játék (m5, 22.55).

A Felvidék (Duna, 23.05) pedig egy igen érdekesnek ígérkező, cseh-szlovák dokumentarista kísérlet –Vladislava Plančíková munkája- a címben említett problémagóc feldolgozására, dokumentumfilmekre nem igazán jellemző (de nem is példa nélküli, lásd pl.: Libanoni keringő), nagy részben animált formában.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.