Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Kéccázé’ a kokárda, tavaszi szél szoknyát lebbent, csuhajja. Jön a nyár is. Ha létezik fiúknak való romantikus-szerelmes komédia, akkor az 500 nap nyár (Viasat3, 18.10) mindenképpen az. Bár a fiúk ezt sosem fogják bevallani, hiszen milyen “férfi” az, aki ennyit rinyál egy csaj után, aki csak a bolondját járatja vele, de valójában szerintem mindannyiunk átélte már minimum egyszer azt a gyomor mélyén nyomasztó, szörnyű érzést, amit a hiábavaló vágyakozás, a tomboló, kielégítetlen libidó, a féltő gondoskodás és annak vágya, valamint a gyilkos féltékenység elegye okoz. A Joseph Gordon-Levitt által alakított főhős 500 napig lohol Zooey Deschanel (karaktere) után, és nagyon át tudjuk érezni minden egyes kínkeserves napot. A film szerencsére nem tart 500 napig, de szerintem abszolút hitelesen, finom humorral és okos nyíltsággal mutat meg mindent, ami belefér egy ilyen időtartamba.

Később A szív bajnokaiban (Cool, 18.40) nézhetjük meg Sandra Bullock Oscar-díjas alakítását. A valós és valóban hatásos történet egy hatalmas termetű, de kissé lomha (ész)járású, déli srácról és az ő hi-he-tet-len futball-karrierjéről szól. (Bővebben)

A szerelem útjánban (Filmcafe, 19.05) egy fiatal bostoni nő (Alice Eve) kési le az utolsó vonatot New Yorkban, ami hazavinné. Tanácstalanul ácsorog az állomáson, hogy hol töltse az éjszakát, amikor egy utcazenész (Chris Evans) felajánlja segítségét. Na persze.

Tipikus és történelmileg hiteles a Vadászat angolokra (m2, 20.10) című film témája. Egy vidéki magyar kastélyban a magyar urak békésen iszogatnak, vadászatra készülődnek, még nincs a tíz év múltán bekövetkező forradalmi pezsgés, csupán Lengyelországból érkeznek hírek mozgolódásról, de azt az orosz cár könnyedén leverte. Anna (Magdalena Gorska) a menekült lengyel grófkisasszony a vadászatot szervező Falussy gróf (Derzsi János) kastélyában vendégeskedik, ide várják a bécsi udvarból a befolyásos Tarnai grófot (Cserhalmi György), aki idősödő kora ellenére forró szerelmet táplál a fiatal grófkisasszony iránt, ám ezt Anna nem viszonozza. Megjelenik a színen egy fess angol fiatalember (Marcin Kwasny), akinek céljai homályban vannak, a fiatal grófkisasszony azonban szerelemre gyullad. Feltűnik a kastély környékén az osztrák titkosrendőrség felügyelője is, két segédjével, ők az angol után szimatolnak. Szó esik robbanóanyagokról, bizonyos gyupálcákról is, a magyar urak osztrák-ellenessége is növekszik, látva az osztrákok talpnyalójának tartott Tarnai hiábavaló igyekezetét. Lángok gyulladnak, a szerelem lángjai és a vadászkastélyt elemésztő, valódi lángok egyaránt, a titkosrendőrség is lecsapni készül… Minden együtt van egy jó kis kosztümös, romantikus krimihez, amit Bagó Bertalan konzervatív, nyugodt stílusban rendezett meg 2006-ban. (Bővebben)

Sztárom a párom (Viasat3, 20.40) is lesz. 🙂

Sandra Bullock a nap hőse (a képen), aki igen sokat fejlődött pályáján, mire elért odáig, hogy az imént említett A szív bajnokaival nyerjen, és a Gravitációval (RTL Klub, 20.55) pedig begyűjtött egy jelölést, ami szintén számít. Alfonso Cuarón viszont 2014-ben összesen 7 Oscart kaszált rendkívül látványos mozijával, ami azonban nem tudom, mennyire fog működni a tévék képernyőin. A film látványvilága, amivel a Föld körüli végtelen teret megjeleníti, tényleg csak a hatalmas mozivásznakon működik igazán. A film többi része viszont engem már a moziban sem nyűgözött le… (Bővebben)

Akár vehetjük “keringőre való felhívásnak” is a mai nap szellemiségéhez kapcsolódva Sára Sándor 80 huszárját (Duna, 22.00), mely azt a történelmi eseményt idézi meg, melyben a Habsburg-birodalom védelmére felesküdött Lenkey-huszárok az 1848-as év tavaszának pesti eseményeinek hírére úgy gondolták, hogy helyük a felkelők oldalán van és lengyelországi állomáshelyüket elhagyva (az ezért járó súlyos hadbírósági ítélet és az esküszegés teljes tudatában), elindultak haza a Kárpátokon keresztül. A hosszú, viszontagságos úton aztán előjön minden, ami annyira jellemzi a magyar történelmet a kezdetektől mostanáig (és nyilván majd ezután is…). Pontos, szép film ez az ún. magyar sorsról, a kérdés csak annyi, hogy hogyan pozicionáljuk be magunkat, illetve a jelen kor szereplőit, eseményeit ebbe a történetbe…

Választhatjuk az Erik, a vikinget (Paramount Channel, 23.00) is, amiről csak annyit mondok: Nem süllyedünk!

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s