Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Minden bizonnyal a Harry Potter elsöprő sikere adta az ötletet egy másik hasonló mese filmre viteléhez, a Narnia krónikái (ma Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című – RTL Klub, 19.20) azonban több szempontból inkább a Gyűrűk ura rokona. Mindkettő a XX. század közepén, a második világháború közvetlen (és szörnyű) ihletében született, íróik nemcsak barátok, hanem kollégák is voltak. Clive Staples Lewis, a Narnia írója a középkori és reneszánsz irodalom professzora volt Cambridge-ben, Tolkien, a Gyűrűk ura írója pedig a szomszédban, Oxfordban tanított óangol irodalmat. Bocsássanak meg a Potter-rajongók, de az írók szellemi felkészültsége (és írói tudása is) határozottan a Narnia és a Gyűrűk ura felé billenti a mérleg nyelvét, JK Rowling maga is a Narniát jelöli meg a Potter-könyvek ihletőjének. A Narnia krónikája azonban közel sem annyira komor, mint a Gyűrűk ura, ám itt is a Jó és a Gonosz küzdelméről van szó, miképpen gyakorlatilag az összes mesében a Földön. Lewis és Tolkien ugyanúgy egy komplett világot teremtenek, nyelvvel, történelemmel, szokásokkal, és ehhez méltó a filmes megjelenítés is. Peter Jackson méltán kapott Oscar-díjözönt, de a Narniát rendező Andrew Adamson (hát igen, a Shreket köszönhetjük neki) is alapos munkát végzett. (Bővebben)

A felnőtt(ebb)ek, amolyan biztonsági B-tervként például újra nézhetik, ahogyan Julia Roberts becserkészi, megfőzi, ujjai köré csavarja és a nyakkendőjénél fogva, amolyan pudlikutyaként maga után vonszolja Richard Gere-t, aki minderre csak annyit képes kinyögni: Micsoda nő! (Cool, 20.50)

Az Anyád napja (Viasat3, 21.00) című romantikus komédiában ezalatt Jennifer Lopez küzd meg Jane Fondával, vagyis a végre a Nagy Ő-t megtaláló, ifjú és szerelmes ara a sárkányjellemű anyóssal. Ismerve azonban a felek temperamentumát, ez egy kőkemény menet lesz…

A Női vonalak (Filmcafe, 21.00) arról szól, hogy van három nővér, akiknek fülére rá van gyógyulva a telefon. Ismerős képlet, ugyebár. Érdekesebb ennél viszont az, hogy a három nővért Diane Keaton, Meg Ryan és Lisa Kudrow alakítja, emellett a filmet Diane Keaton rendezte is… Szóval, a három csaj teszi a dolgát háromfelé (fülén telefonnal), miközben édesapjuk (Walter Matthau) egyre jobban belesüllyed az öregkori szenilitásba. Vajon észreveszik-e a lányok rettenetesen fontos dolgaik mellett azt is, hogy apjuk lassan már túl messze távolodik? Lehet picit pityeregni is a végén.

Na most, a Vén csontok (Mozi+, 21.00) című, 2009-ben bemutatott komédiáról sok jót nem tudok elmondani, azon kívül, hogy két aggasztóan öregedő A-kategóriás hollywoodi sztár kísérli meg benne fenntartani a nézők szeretetét. Robin Williams és John Travolta segítéségre ebben elsősorban a mögöttük álló óriási rutin szolgál, továbbá egy profi vígjáték-specialista rendező (Walt Becker) és a Disney-világ családi vígjátékainak tutibiztos sikerreceptje: Végy egy gyereket, az se baj, ha kettőt. Helyezd el őket egy csonka családba, majd vond ki ebből az anyukát. Sózd rá a kissé problémás gyerkőcöket a szerep eljátszására látszólag tökéletesen alkalmatlan apukára, fűszerezd őket egy még alkalmatlanabb, de állandóan alkalmatlankodó jóbaráttal. Körítsd őket sok kalanddal, drámainak tűnő mellékszállal, valamint állatokkal. Sok állattal. Rázd az egészet jól össze, majd a végén add hozzá a végig hűvösön tartott anyukát. (Bővebben)

Az “átkos” múlt egy hozzánk közelebb álló szelete elevenedik meg Bacsó Péter Te rongyos élet (m3, 21.00) című filmjében, miáltal az okozott élmény is keserédesebb. Udvaros Dorottya egyik első nagy alakítására ad alkalmat ez a dráma, melyben tulajdonképpen saját édesanyjának életét játszhatta el. Van aztán még benne kitelepítés, korrupt, vidéki, kisszerű hatalmasságok, Bástya elvtárs… Még jó, hogy ma már van búza, lágy kenyér, no meg kolbászból kerítés, ugyebár.

Steven Spielberg abszurdba hajló, de akár fájóan valóságos Terminál (Prime, 21.00) című vígjátékában egy fiktív (bár nekünk túlontúl ismerős), kelet-európai ország polgára (Tom Hanks) vár éppen átszállásra egy repülőtéren, miközben hazája, annak rendje és módja szerint, felbomlik. Újsütetű hontalanként hősünknek abszurd helyzetek tömkelegével kell megküzdenie… Láttuk már? Mert ha nem, akkor ma van a napja.

Van aztán megint 88 perce (Viasat6, 21.00) az Al Pacino által alakított pszichiáternek, hogy megmentse saját életét, amit Jon Avnet rendező real time kíván nekünk elmesélni. Valahol azonban valami bibi csúszhatott a fogaskerekek közé, mert a film 107 perces… Egyszer persze, simán meg lehet nézni ezt a filmet is, de egészen biztosan nem ez az alkotás Alfredo életének fő műve…

Ennél azonban lényegesen provokatívabb utakat jár be az Amikor a farok csóválja… (Duna, 21.05) című mozi, amiről két dolgot kell megemlíteni: az egyik az, hogy véletlenül épp abban az évben mutatták be, amikor Clinton elnök slicce egy bizonyos Monia keze ügyében volt – a film szintén véletlenül épp egy hasonló akcióval foglalkozik, a másik pedig az, hogy Robert De Niro mellett Dustin Hoffman (illetve Anne Heche, Denis Leary, William H. Macy vagy Woody Harrelson) játszik ebben az izmos politikai szatírában.

Jöhet egy kis Golyózápor (Story4, 22.15) is, ami egy tényleg beteg rajzfilm-humorú akciófilm-paródia. Ahogy a cím is jelzi, egyetlen elképesztő kreativitással megkoreografált golyózápor a film lényege, olyan jelenetekkel, mint például: Clive Owen levezett egy szülést, közben halomra lövi a rátámadó gonoszokat, majd ugyanezt megismétli Monica Bellucci megdugása közben is (lásd a képen). Ha nem görcsölünk rá túlzottan az intellektuálisan többsíkú műélvezetre, akkor frenetikus élményt nyújthat a film.

Mivel tán még a mozikban a John Wick: 2. felvonás, éppen itt az idő, hogy megnézzük az első részt, melynek címe trükkösen John Wick (RTL Klub, 22.25). Ez egy lövöldözős bosszútörténet Keanu Reeves-szel. Túl komolyan veszi magát, hogy paródia legyen, paródiának viszont túl komoly – akciófilmnek átlag feletti, de azért nem kell tőle rögtön hanyatt fekve szaladgálni… Kiskutyák, orosz gengszterek, képregény-dramaturgia.

A következő ajánlat egy igen nagy lélegzetű dráma, mely azon a drámai szituáción moralizál, hogy mi van akkor, Ha ölni kell (SuperTV2, 22.55)? A Samuel L. Jackson által alakított férfi tíz éves kislányát két részeg férfi erőszakolja meg, mire az apa mindkettőt lelövi. Joel Schumacher filmjében az eset következményei bomlanak ki, hiszen mindez Délen történt, ahol a gyilkosság elkövetői fehérek voltak, a bosszúálló apa pedig fekete. Jackson mellett Matthew McConaughey és Sandra Bullock, ellenében pedig a nagyon rohadt Kevin Spacey. A történetet John Grisham, a tárgyalótermi drámák specialistája írta, tehát biztosak lehetünk abban, hogy meg is van írva, de azért hagy némi gondolkodni valót bennünk erre a szombat estére, már úgy erkölcsileg-etikailag…

Gyakorolhatjuk a helyes ritmusú szívmasszázst is, hiszen jön az Életben maradni (Stayin’ Alive) is (Duna, 22.50), az ezért Oscar-jelölést begyűjtő John Travoltával, valamint Cynthia Rhodesszal és Finola Hughuesszal.

Semmi kétség, korunk társadalmi, politikai, gazdasági válságainak legfőbb okozói a gonosz, nagy hatalmú, gátlástalanul kapzsi oligarchák, akik idejük túlnyomó részében tömpe ujjacskáik között sodorgatják a világ sorsát. Természetesen, ezúttal sem a mieinkről lesz szó, Simicska Lajosról, Mészáros “Orbán Viktor” Lőrincről, Garancsi Gáborról, Demján és Csányi Sándorokról,  meg a többi hazai nagyúrról csak a legmegveszekedettebb sorosista-kommunista-balliberális-karvalyfirkászok állítják, hogy oligarchák; tudjuk jól, hogy ők kicsi szívük teljes erejével a magyar emberek sorsának javításán fáradoznak. Naná. Viszont ezek a mai Végzetes hazugságok (RTL II, 23.10) a jól ismert Tel Aviv-Brüsszel-New York-tengely nyugati végén történnek, hiszen hol máshol történhetnének? Nálunk ilyen nincs! Persze. A főbb szerepeket Richard Gere, valamint Susan Sarandon és Tim Roth alakítják. (Bővebben)

A dolgok állása (TV2, 23.45) viszont ezúttal nem Wim Wenders filmje. Ezt a magyar vonatkozásokkal (konkrétan felmenőkkel) bíró filmes, az angol Kevin Macdonald jegyzi és műfajilag politikai thriller. Egy képviselő (Ben Affleck) esélyes az amerikai elnöki székre, azonban szeretője gyilkosság áldozata lesz. Az ügyben a képviselő régi barátja, az oknyomozó újságíró-sztár (Russell Crowe) nyomoz, azonban az ügy szálai olyan mélyre és olyan magasra futnak, hogy az már rá is életveszélyes.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.