Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Különleges esemény lehet ma estére, hogy láthatjuk (legalábbis a szerencsésebbek láthatják…) Julie Taymor Across The Universe (HBO2, 19.30) című, jól ismert Beatles-dalok újraértelmezéseire komponált pszichedelikus boldogság-szerelem képszimfóniáját. (Bővebben)

Később életre szóló kapcsolatot köt egymással Három nő háborúban és szerelemben (Film Mánia, 20.50). A címbeli Stella (Catherine McCormack), Ag (Rachel Weisz) és Prue (Anna Friel) egy dél-angliai farmon vészeli át a második világháborút, s miközben a fronton harcoló hősök mögött hátországként próbálják megtermelni azok ellátást, közben barátkoznak, szerelmesednek, satöbbi. Ez egy kedves, kicsit humoros, kicsit szomorkás történet lesz.

Ugyanekkor viszont feltűnik a Fiúk az életemből (Filmcafe, 21.00) is, no, nem az enyémből, hanem egy bizonyos Beverly Donofrio hamvas bakfiskorából. A hölgyet gyerekkönyvszerzőként és esszéistaként is számon tartják az amerikai irodalmi életben, de igazán ismertté saját, meglehetősen problematikus tinédzserkorát elmesélő Fiúk az életemből (Riding in Cars with Boys) című önéletrajzával vált. A belőle készült, hasonló című film neves szereplőgárdával (Drew Barrymore, Brittany Murphy, illetve James Woods, Steve Zahn) kísérli meg visszaadni Donofrio sajátosan fanyar humorú, önkritikus hangú szövegét. Bár néha tényleg vicces dolgok történnek a filmben, ez egy dráma, mely reális, valódi, megélt történetet mesél el.

Denzel Washington lesz A tűzben edzett férfi (Film+, 21.00) ma este (is), mégpedig egy kiégett (bocsánat!), hajdani CIA-ügynök szerepében, aki ma -nyugdíj-kiegészítésként- gazdag mexikóiak gyermekét védi a Mexikóvárosban tevékenykedő, vaskos váltságdíjra hajtó emberrablóktól. Tony Scott filmje egyszerre remek akcióthriller és valós problémákról beszélő, gondolatébresztő dráma. (Bővebben)

Egyesek által lefitymált, szerintem csupán egy ártatlan, ám igen bájos kis történet a Hétmérföldes szerelem (Story4, 21.00), mely azért képes érzékletesen létező problémát is artikulálni. Sok ifjú, nagyreményű szerelmespárt szakít szét az élet, a munka vagy iskola miatti távolság, amit egyesek fel sem vesznek, és lazán túllépnek rajta, míg mások képesek akár bele is pusztulni. No, drámáról itt szó sincs, a történet viszont annyira van atipikus, hogy érdekes legyen azoknak, akik nem vágynak feltétlenül cukormázra, önmegvalósító művészetre vagy földbedöngölő tragédiára, valamint azoknak, akik nem akadnak fenn azon, hogy a valóságban is egy párt alkotó (alkotott) Drew Barrymore és Justin Long együtt játszik egy filmben.

Az ötödik elemet (TV2, 22.00) minden évben megnézem egyszer, lehet, hogy idén ma lesz ez az alkalom. Imádom, kevés filmért rajongok ennyire. Ez a mesefilm Luc Besson alkotása, és a szerelem mindenható erejéről szól, viszont e témában vitán felül az egyik leglazább és legszemtelenebb film, mely valaha mozivászonra került. (A képen Bruce Willis és Milla Jovovich)

Emlékszem, annak idején, tán még gimnazistaként az akkor még egyetlen magyar nyelvű tévében láttam a Papírhold (Duna, 22.25) című filmet. A mai napig emlékszem a film képeire, tereire – érdekes módon, arra nem annyira, hogy miről is szólt tulajdonképpen. De imádtam. (Egy vidéki kisvárosban árván maradt kislányt egy éppen arra járó, magát bibliaárusnak kiadó férfi vesz magához, azzal, hogy majd gondoskodik róla. Márpedig egy bibliaárus csakis jó ember lehet…) Peter Bogdanovich klasszikusát Kovács László fényképezte és a még fiatal Ryan O’Neal leányával, Tatummal párban alakították az emblematikus főszerepeket. Lehet, hogy ma ezt is újranézem. 🙂

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. irene430 szerint:

    Papírhold !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s