Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

Újra jön az ezúttal tenyeres-talpas, nagypofájú tramplit kitűnően alakító Julia Roberts, aki karján ülő gyermekeivel száll szembe a gaz, gátlástalan, kizsákmányoló és hazug kapitalistákkal, ráadásul a végén még jól tökön is rúgja őket. Álom, álom, de egyelőre ez van. Én kifejezetten imádom Erin Brokovich zűrös természetét (Filmcafe, 20.00).

Újra jön Denzel Washington is, aki részben egy balesetben szerzett sérülés következtében lebénult szuperzsaru A csontember (Film+, 21.00) című, szintén igen izgalmas thrillerben, aki a kórházi ágyához kötve is elfogja (illetve, tehetséges tanulójával, Angelina Jolie-val elfogatja) a nagyon veszélyes sorozatgyilkost.

Részben viszont Denzel a halál földre száműzött angyalát üldözi Gregory Hoblit igen jól sikerült Letaszítva (SuperTV2, 21.00) című ugyancsak sorozatgyilkosos filmjében, melyben úgy csúszunk át a vérrögvalóságból a természetfelettibe, hogy még a legateistább ateisták hátán is gurigázni fognak azok a bizonyos mirelit zöldborsók…

Akik rajonganak Stephen King borzongató, lidérces történeteiért, azok belekaphatnak az Álomcsapda (Prime, 21.00) című történetbe is, mely a mester regénye alapján készült, én azonban nem tenném ezt a helyükben, ugyanis kevés ilyen nagyképű, de rettenetesen dilettáns adaptáció létezik a filmtörténetben, mint ez. (Bővebben)

Nem kell bedőlni a MARS: Az utolsó napok (TV2, 22.10) hangzatos, szintén elég nagyképű címének sem, ahogy én bedőltem, anno. Nem több ez a film egy közepesen érdektelen, klasszikusan B (Dzsé)-kategóriás scifi-thrillernél vagy szoft-horrornál, nevezzük, ahogy akarjuk. (Bővebben)

Érdemes megnézni viszont Ruszt József legendás, ráadásul Zalaegerszegen 1986-ban színházat is avató Tragédia-rendezését (m3, 22.30), melyben Gábor Miklós (a képen) alakítja Lucifert, Fekete Gizi Évát és Szalma Tamás Ádámot. Persze, ahogyan a múlt héten a Bódy Katonákkal, úgy ma is járhatunk úgy, hogy bár készülünk a remek Ruszt-előadásra, de kapunk egy érdektelen -ám a mai kultúruraknak ennél érthetetlenül/érthetően kedvesebb- verziót. Mindenesetre, amikor ez az ajánló íródik (vasárnap este), még ez az előadás szerepel a műsorban.

A Hannibál ébredésében (Filmcafe, 22.30) a címbeli Hannibál az a Hannibal Lecter, akinek megformálásáért Anthony Hopkins annak idején mindössze húszperces jelenéssel, ám minden vitán felül kapta meg a Legjobb férfi főszerepért járó Oscart a Bárányok hallgatnak című filmben. Ebben a filmben még nem láthatjuk Hopkinst, hiszen ez a Hannibál-tetralógiaként is ismert történet időrendben első része, melyből értelemszerűen Hannibál ifjúkoráról kapunk mélyreható információkat. Hopkinst nyilván már nem lehet 40-50 évet visszafiatalítani, még ha azt el is tudná játszani, így az ifjú Lectert Gaspard Ulliel alakítja, egy meglepetésre egészen izgalmas thrillerben.

Figyelemre méltó alkotás Roman Polanski 2002-ben bemutatott, és egy év múlva 3 db. Oscar-díjjal (Legjobb rendező, Legjobb adaptált forgatókönyv, és a Legjobb férfi színész) jutalmazott alkotása, A zongorista (Paramount Channel, 23.00) is. 1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész (Adrien Brody) egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei azon vitatkoznak, hogy mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw azonban nem akarja elhagyni a várost, mert imádja azt, legalább annyira, mint Dorotát (Emilia Fox), a fiatal csellistát… A mély, valóságban megtörtént dráma egyszerre szól a szerelemről, a hazaszeretetről, a felelősségvállalásról és a művészet hatalmáról.

Becéző szavak (Duna, 23.05) talán elképzelhetetlenek attól a Jack Nicholson által alakított modortalan frátertől, de a szomszédjában élő ódon, vaskalapos felfogású, kibírhatatlan szipirtyótól (Shirley Maclaine) is. Ám amikor az öregasszony lánya (Debra Winger) súlyosan megbetegszik… Maclaine, Nicholson és filmet rendező/produkáló James L. Brooks egyaránt Oscart kapott e teljesítményéért 1984-ben. Híres, naaagy hollywoodi film, melynek okán egyszerre sírunk és nevetünk.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s