Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

És akkor most jöjjön az És most valami egészen más (Film Mánia, 19.10), ami nem más, mint régi jó Monthy Python-jelenetek Terry Gilliam rajzos betétjeivel egybefűzve. Jó lesz ez így kora estére, még akkor is, ha sokunknak legtöbbször kiegyenesíti az agytekervényeit ez a tőről metszett angol humor.

A Hajsza a föld alatt (Filmcafe, 20.00) című izgalmas túszdráma keretében New Yorkba ruccanhatunk át, hogy a helyi “BKV” tökös forgalomirányítója szerepében köszönthessük Denzel Washingtont, aki ezúttal gonosz fegyveresek (John Travoltaadja a na-gyon-na-gyon negatív hőst) által elfoglalt, utasokkal teli szerelvényt szabadít fel/ki/meg – a film végére.

Jon Favreau gusztusos és frenetikusan szórakoztató bulifilmje, A séf (Duna, 20.30) viszont tökéletes kikapcsolódás. Szerintem akárhányszor meg lehet nézni. Nem nagy történet, nem nagy film, egyszerűen csak  film. Egy híres séf a szakmájának szentelte egész életét. Amikor egy nap mégis munkanélkülivé válik, rájön, hogy van egy családja is – akiket, mintegy család-egyesítésileg,  belezsuppol egy mozgó kifőzdébe és nyakukba veszik Amerikát. Ennyi. Meg egy sor világsztár, Dustin Hoffmantól Robert Downey Jr.-ig, Scarlett Johanssontól John Leguizamóig. Nem érdekel, hogy kiveri a szemem a Twitter-reklám, hogy az internettanóra kőkorszaki konzik szintjén mozog, hogy ezt a történetet százan százszor elmesélték már (és ezt még nem is adtad hozzá), ha egyszer működik a film.

Jön megint a Mamma Mia! (TV2, 20.45) is, amiben engem három dolog lepett meg, anno. A legfontosabb az, hogy milyen jól működnek az ABBA-dalok dramaturgiailag összefűzve, egy musical storyline-jában, a másik, hogy Meryl Streep -képletesen szólva- egy állat, a harmadik pedig az, hogy ez az Amanda Seyfried milyen édes kis csaj (eddig szerintem csak thrillerekben láttam). Viszont a film helyszínéül szolgáló kis sziget lakóinak egészen biztosan nem kell azon aggódniuk, hogy nyáron nem tudják kiadni szobácskáikat…

Tom Cruise képtelen megszabadulni Ethan Hunt karakterétől, hiszen a mai Fantom protokoll (SuperTV2, 21.00) című epizód már a Mission Impossible-sorozat negyedik része, azonban a karakter nem mutat az égadta világon semmilyen fejlődést, az öregedés látható jelein kívül. Ezenkívül látványos és izgalmas, viszont ostoba és együgyű akciófilm ez: pont olyan, mint a korábbiak. Tomi esik, kel, zuhan, lő és száguld, hogy a végén teljesítse az elején még teljesíthetetlennek hitt missziót. A színhely ezúttal Budapest, Moszkva, Dubai, Mumbai, havaj, tavaly.

Terrence Mallick a kortárs film egyik legfurcsább alkotója, régebben ritkán jelentkezett filmmel (bár mostanában kissé bepörgött, Az univerzum története című nemtudommije épp a múlt héten került a mozikba), de ha igen, akkor arra általában oda szoktunk figyelni. Témáiban sem éppen a mindennapok piszlicsáré ügyei érdeklik: Az új világ (Paramount Channel, 21.00) című 150 perces “eposzi” tablójában például nem kevesebbet, mint Amerika új arcának megteremtésének meséjét tűzte ki célul, Pocahontas indián “királylány” és John Smith angol tengerésztiszt szerelmén való költőien méla, réveteg és rebbenékeny elmélkedésében. Óriási látvány és Hollywood színe-java, még az apróbb szerepekben is.

A Kósa-Csoóri alkotópáros ’74-es drámáját is muszáj megemlíteni. A Hószakadás (m5, 21.05) egy balladai sűrűségű történet a második világháború végnapjaiból, melyben egy katonaszökevény fiú áll véres bosszút szintén katonaszökevény apja gyilkosain (a csendőrökön), az magos Kárpátok vad bércei között.

Mocsok (AMC, 22.00), talán már a címből is kikövetkeztethetően, egy velejéig mocskos zsaru (James McAvoy – a képen), aki mindent, mégpedig a szó szoros értelmében mindent megtesz előléptetése érdekében. Egyáltalán nem átlagos, a közönséget kissé talán még meg is osztó, sajátos, furcsa hangulatú, kultfilm-gyanús alkotásról van szó…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.