Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Szombat lévén Álljon meg a nászmenet! (Filmcafe, 18.55) Ebben az atombiztos romantikus komédiában Julia Roberts veszi igencsak zokon, hogy régi barátja, Dermot Mulroney -akivel természetesen, soha, semmi, semmikor nem történt- bejelenti, hogy feleségül veszi Cameron Diazt, ezért felindulásában féltékenyítő hadműveletbe kezd a szerencsétlen Rupert Everettel.

Egy telefonos segélyközpont operátora a főszereplője A hívás (RTL II, 20.00) című thrillernek (Halle Berry), aki egy este kétségbeesett hívást kap egy tinédzsertől (Abigail Breslin), akit éppen elrabolnak. A hívás megszakad, a hívó félnek nyoma vész, de az operátor egy korábbi, ehhez hasonló esetéből kiindulva saját maga kezd el nyomozni…

Minden bizonnyal az utóbbi év egyik legkeményebb, legélesebb filmje az orosz Kirill Szerebrenyikov Mártírok (Cinemax2, 20.30) című alkotása. A keménység, illetve élesség természetesen nem fizikai értelemben értendő, elsősorban az általa közvetített gondolati muníció az, amely magasan az átlag fölé helyezi ezt a történetet. A német Marius von Mayenburg hasonló című színdarabját (játsszák nálunk is a Katona Kamrájában) írta át a moszkvai Gogol Intézet tekintélyes, olykor a film műfajába is kiránduló (lásd pl.: Az áldozatkaszkadőr) színházi rendezője oroszra, hogy aztán általa talán jobban megértsük azt, hogy most mi van. (Bővebben)

Jön egy jó kis Lynch-hangulat is: a Lost Highway – Útvesztőben (Cinemax, 20.50) a mester egyik nehezen értelmezhető darabja, melyben egy megcsalt szaxofonos feleségének meggyilkolása a kiindulópont, amit biztosan nem a szaxofonos követett el, viszont egy autószerelő találja magát a sitten helyette, aki természetesen semmit nem ért az egészből (a néző sem, de ez nem baj). A dolgok a továbbiakban csak tovább bonyolódnak, mígnem a totális káosz hozza el a végére a felmentő megtisztulást.

Robert De Niro egy pánikbeteg maffiavezért alakít, akit egy kétbalkezes zsidó pszichológusnak (Billy Crystal) kell meggyógyítania. A diagnózis: Csak egy kis pánik (Viasat3, 21.00). Láttuk már.

A Julie és Julia – Két nő, egy recept (Filmcafe, 21.00) viszont jó kis bájzli, de az összecsapott végétől eltekintve, kifejezetten szórakoztató, ide most nagyon passzoló kifejezéssel élve, habkönnyű mozi. A két nő Meryl Streep és Amy Adams. (Bővebben)

Lesz világvége is. A Világok harca (Duna, 21.10) látszólag Steven Spielberg nagy költségvetésű, családcentrikus popcorn-mozija H.G. Wells scifi-klasszikusa nyomán, de nem nehéz észrevenni a csicsapicsa felszín alatt Tom Cruise Xenu felett aratott újabb fényes győzelmének ideologikus propagandáját. ;) (2005-ös írásom a filmről)

Verdi József örökbecsű operájának, a Traviatának (m5, 21.50) ma este egy német (a 2005-ös salzburgi ünnepi játékokon felvett előadás) felvételét nézhetjük, hallgathatjuk meg, melyben Anna Netrebko lesz Violetta, a luxuskur… öö, tizán, míg Rolando Villazón adja Alfredót, a balga szerelmest.

Érdekfeszítő dráma a Tűzveszély (Story4, 22.06), Philip Noyce rendezése, mely a dél-afrikai, fajüldöző apartheid-rendszer végnapjaiba kalauzolja el a nézőt. A történet főhőse Patrick, egy egyszerű munkás (Derek Luke), akit koholt politikai vádakkal börtönbe csuknak. A rendszer azonban nem elégszik meg ennyivel, és beavatkozik hősünk családjának életébe is, nagyhatalmú ezredese (Tim Robbins) által állandó zaklatásnak kitéve őket. Értelemszerűen Patrick hamar a valódi politikai ellenállás soraiban találja magát és megkezdi saját harcát az elnyomó fehérek ellen.

Nézhetjük azonban Leonardo DiCapriot (és Emily Mortimert, Michelle Williamst, Mark Ruffalót) is Martin Scorsese elmegyógyintézetes, őrült gyilkosos, mirelit zöldborsót a hátunkon gurigázós thrillerjében, a Viharszigetben (TV2, 22.30). Nem rossz film, ha még nem láttuk volna… (Bővebben)

A ma 80 éves Jack Nicholsont egyik emblematikus alakításával köszöntjük. Eszement, amit játszik Stanley Kubrick kultikus jelentőségűnek tartott Ragyogásának (Duna, 23.10) főszerepében (is). (Lásd a képen jönni.)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.