Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Mondanám, hogy bármit. Lesz Beépített szépség (krimivígjáték, Cool, 20.50) és Beépített tudat (scifi, RTL Klub, 21.55), Férfias játékok (thriller, Duna, 21.10) A Föld után (scifi, TV2, 21.00), a lényeg csak annyi: Ölni kíméletesen (thriller, Duna, 23.10) és akkor jut mindenkinek egy szelet a Tortából (krimi, TV2, 23.15).

A ma esti sötét ló az ausztrál Egyenesbe jövünk (Story5, 21.00). A filmet nem láttam, de van egy olyan érzésem, hogy egyáltalán nem érdektelen kis darabról van szó. A sztori első blikkre ugyan nem valami nagy etwas, egy fickó (Sam Worthington) szabadul éppen a sittről, olyan tervekkel, hogy új életet kezd. Odakint, a szabadban azonban rádöbben, hogy vannak még elvarratlan szálak és meg is kéne élni valamiből… Ismert arc/jó színész még a történetben Timothy Spall, vagy a karakteres alakításáért sokféle elismerésben részesült David Wenham. Magyar vonatkozás is akad, hiszen az egyik mellékszerepben Joe Bugnert, azaz Bugner Józsit, hajdani nehézsúlyú ökölvívó Európa-bajnokunkat láthatjuk, aki annak idején még Joe Frazierrel és Muhammad Alival is bunyózott. Szerintem jó lesz ez.

Arra, amire Francis Coppolának 18 év és egy jó nagy halom pénz kellett, s amire Scorsese-nek egy életpálya sem volt elég, azt két fiatal hongkongi rendező, Andrew Lau (Wai Keung Lau) és Alan Mak (Siu Fai Mak) két év alatt lezavarta. Ráadásul közel hasonló eredménnyel, mint az agyonsztárolt hollywoodi kollégáik: részletgazdag, árnyalt és pontos képet festettek az adott társadalom bűnözői és bűnüldözői alvilágának összefonódásáról. Nem véletlenül nyúlta le Scorsese Szigorúan piszkos ügyek-trilógia (1, 2, 3, wiki) első darabját Tégla című filmjéhez, mellyel nagy nehezen csak sikerült az annyira áhított Oscart kicsencselnie magának. E trilógia aztán nem véletlenül vált gyűjtők becses darabjává, nyugodtan kezelhetjük úgy, hogy ez a hongkongi Keresztapa. Főleg, hogy Hon Samot, a kis köpcös triád-főnököt alakító Eric Tsang legalább olyan nimbusszal rendelkezik a hongkongi filmiparban, mint a hollywoodiban Marlon Brando, anno. Ma este az első részt (Film Mánia, 21.00) láthatjuk. (Bővebben)

A Paramount Channel erős Daniel Day Lewis-blokkal tromfol: Az utolsó mohikán (Paramount Channel, 21.00) elsősorban azért ajánlható, mert lesz benne Csingacsguk, Sólyomszem (ő DDL), Unkasz, csatakiáltás, tomahawk, wigwam és nyilak, tehát gyerekkorunk összes kelléke köszön vissza. Van a filmben minden ami kell, hisz’ mi indiánok vagyunk, mindannyian, Winnetou ide, vagy oda. Fejünkön ott a dísz, díszeleg. DDL brutálisan jó a Vérző olaj (Paramount Channel, 23.25) címszerepében is, de a zene (Jonny Greenwood) is nagyot szól. Elég jól dolgozik az operatőr (Robert Elswit), jó a forgatókönyv (Upton Sinclair alapján Paul Thomas Anderson). Járható út lehet az is egy nagyregény filmadaptációja esetében, hogy csupán egyetlen szálat bont ki a rengetegből, és azt boncolgatja, vajon mi is van benne, vajon hová vezet, nem pedig elvész a részletgazdag, betűhű megfilmesítésben. Ettől még azonban kissé nyúlik a film, mint -stílszerűen szólva- az olajos takony (158 perc!), de a kísérlet szimpatikus. Paul Thomas Anderson kitűnő rendező, és ahogy e filmmel a korai kapitalizmus részletgazdag természetrajzát, s benne egy igazi, vérnősző vadkapitalista portréját festi meg, az előtt mindenképpen le a kalappal! Aranypolgár 2.

Erős a nosztalgiablokk. Újra száll az Orion űrhajó (m3, 21.35), benne McLane a parancsnok (az ebből készült mozifilmről bővebben), utána viszont jön Viktor, a sötét ruhás fiú (Harsányi Gábor), és a magyar filmtörténet első pszichopata gyilkosa, a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem! (m3, 22.40) című film első részében.

Maró savba mártott élű vésővel faragja ki a modern társadalmak párkapcsolatokra, a párválasztás berögzült sémáira, illetve magára, a szerelemre jellemző felfogásának “obeliszkjét” az új görög film fenegyereke, Yorgos Lanthimos széles nemzetközi összefogással készült A homár (Cinemax2, 22.00) című, igen komoly díjakkal jutalmazott új filmjében. A képzavaros megfogalmazásom szándékos, ugyanis a film minden pillanatában, de teljes egészében is alkalmas arra, hogy bizonyos befogadási nehézségekkel, előítéletekkel, fixációkkal, illetve röghöz kötött gondolkodással megáldott/megvert nézők sikoltva ugorjanak ki tőle az ablakon. Persze, aki annak idején már belefutott a Kutyafogba, az nagyjából tudja, mi vár rá. (Bővebben)

Peter Weir filmje, az Út a szabadságba (RTL II, 22.25) egy furcsa csapat -egy cinikus amerikai, egy orosz bűnöző, egy mókamester könyvelő, egy remekül rajzoló szakács, egy pap, egy farkasvaksággal sújtott lengyel fiatalember és egy fiatal lány– hihetetlen és viszontagságos szökését meséli el Sztálin szibériai GULAG-jából a szabad Indiába. Főbb szerepekben Ed Harris, Jim Sturgess, Saorsie Rohan vagy Colin Farrell. Nem rossz film, azonban én igen nehezen tudtam hiteles figuráknak elfogadni az ismert hollywoodi arcokat.

Sidney Lumet Hálózat (Cinemax, 22.35) című filmje, bár 1976-ban készült, mégis mindeddig az egyik legmélyebb, legsötétebb szatírája a kereskedelmi televíziózásnak. Egy tévésztár, miután megtudja, hogy csökkenő nézettsége miatt ki fogják rúgni a csatornától, elhatározza, hogy élő adásban követ el öngyilkosságot. Sok Oscar-t nyert ez a film, az egyiket például Peter Finch kapta a főszerepben nyújtott döbbenetes erejű alakításáért. (Bővebben)

Az elsősorban színészként ismert Forest Whitaker ’98-as rendezése a Majd elválik (Cool, 23.00), egy romantikus dráma, melyben egy nő (Sandra Bullock) rájön, hogy férje már régóta csalja. Az összeomlás után kislányával azonnal csomagol és hazaköltözik anyjához (Gena Rowlands), akivel soha nem volt igazán jó viszonya, vidékre, ahol sosem szeretett igazán lakni, hogy új életet kezdjen. Ennyiből elég sablonosnak tűnő történetnek tűnik ez, nem láttam még – de majd elválik, milyen.

Sergio Leone gigantikus Volt egyszer egy Amerikája (RTL+, 23.00) csak Scorsese Nagymenőkjéhez és Coppola Keresztapa-trilógiájához mérhető jelentőségű és minőségű tabló. Nudli (Robert de Niro – a képen) és Max (James Woods), a két szegény, zsidó utcagyerek hosszú, viszontagságos úton Amerika legnagyobb gengszterei lesznek, hogy aztán… holnap úgysem kell felkelni, fix, hogy megint végignézem.

Mel Gibson nagy feltűnést és még nagyobb botrányt keltő Jézusos horror-pornója után földrészt váltott, és a Yucatán-félsziget indiánjaival meséli el Amerika meghódításának igaz és naturalisztikus történetét. Azonban az Apocalypto (SuperTV2, 23.00) sem lett igazán jó film ettől az izzadtságszagú naturalizmustól, ám érdekességét sem szabad elvitatni tőle – igazi indián arcok például igazi indiánul beszélnek (remélem legalábbis, hogy nem fogják szinkronizálni…). De van aztán vér dögivel, szívkitépés puszta kézzel és más hasonló nyalánkságok, Mel imádja ezeket, és van azért hősiesség és romantika is. (Bővebben)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s