Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse. Vörös Csepel, Váci út, satöbbi. Más. A Hölgy aranyban valójában a híres osztrák szecessziós festőnek, Gustav Klimtnek a festménye, mely Adele Bloch-Bauert, egy nagyvilági, bécsi hölgyet ábrázol a múlt század elején, sok-sok aranyfüstben. A Hölgy aranyban (RTL II, 18.20) című film viszont csupán e festmény kapcsán beszél egy nem túlzottan kitárgyalt problémáról, mégpedig a második világháborúban a zsidóktól a nácik által elrabolt értékek visszaszerzéséről. (Bővebben)

De felfedezhetjük a tehetséget is például a Fedezd fel Forrestert! (Filmcafe, 18.20) című filmben, amivel Gus van Sant rendező tulajdonképpen saját korábbi filmjének, a Good Will Hunting reprízét alkotta meg. Ugyanannak a témának egy másik variációja ez, ami azért messze nem ugyanaz. Itt is a csiszolatlan gyémánt és a nagy tudású remete lehetséges találkozásai kerülnek a boncasztalra, azonban ezúttal nem matekozunk, hanem a bölcsészpályán kerengünk. Nagyobb a korkülönbség is, és az sem elhanyagolható, hogy ezúttal a gyémánt fekete. Sokszor nézhető, tanulságos film ez, bár igazából nincs benne semmi különleges. Ha csak a kitűnő színészi alakítások nem azok (Sir Sean Connery, F.Murray Abraham, stb.)…

A Cinemax erős kultúrprogramot villant. David Lynch meghatározó és megkerülhetetlen Twin Peaks című (remek!) tévésorozatának nemsokára bekövetkező új évada elé, mintegy felvezetésképpen, Laura Palmer -inkriminált- meggyilkolásának kvázi előzményeiről szól a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! (Cinemax, 20.00) című ma esti film, mely viszont kizárólag a sorozat (első két évadának) ismeretében nyújt maradéktalan élvezetet. Anélkül viszont megtekintése veszélyes! 🙂 Luis Bunuel mexikói száműzetésben készített Viridiana (Cinemax2, 20.30) című filmje méltó alternatíva. Egy fiatal lány készül belépni az apácarendbe, de előtte meglátogatja öreg, magányos nagybátyját, hogy vele költse el “civil” életének utolsó vacsoráját.

Igen melegen ajánlom A méhek világa (m5, 20.05) című, igen szép osztrák természetfilmet, melyről előzetesen csak annyit mondanék el, hogy nagyon sok igazság lehet abban a mondásban, miszerint: “az utolsó méhek elpusztulását az emberiség legfeljebb hetekig éli túl”. (Bővebben)

A mai “irodalmi blokk” első darabjában a bombasztikus Moulin Rouge-zsal és Rómeó és Júlia bravúros Shakespeare-variációjával nagyot dobó Buz Luhrmann elején levezényel egy olyan partit, hogy annak láttán a néző füle is kettéáll, később azonban F. Scott Fitzgerald ide, Leonardo DiCaprio (a képen) oda, A nagy Gatsby (Cool, 20.30) szép lassan belesimul a decens hollywoodi mainstream unalmába. (Bővebben)

Picit később azonban -a Bernard Schlink regényéből készült- A felolvasó (Filmcafe, 21.00) egy jóval komolyabb darab. Sokszor láthattuk már, olvashattuk is; remélem más is, viszont érdemes lehet repetázni is belőle. Kate Winslet például nem véletlenül kapta meg az itt nyújtott alakítására az Oscart, a BAFTÁt, az Európa Filmakadémia-díjat, valamint a Golden Globe legjobb női mellékszereplőért járó fityfenéjét. (Bővebben)

Akit érint: Szigorúan piszkos ügyek 3. (Film Mánia, 21.00). (Bővebben)

Aki feltétlenül valami habkönnyű romantikára vágyna ma este a tévé előtt, az nézze meg a Szerelem a felhő felett (m2, 21.05) című francia történetet, mert az biztosan ilyen lesz. Én nem láttam, de szerintem nem is fogom.

A Meztelen diplomata (Duna World, 21.30) a mai napig a legsikeresebb Rejtő-adaptáció, mely azonban ennek ellenére sincs még köszönőviszonyban sem az eredeti művel (Vesztegzár a Grand Hotelben). Ennek ellenére mégis mulatságos kis mozi ez, elsősorban a remek színészeknek köszönhetően, akik közül most a bájos Krencsey Marianne-t emelném ki.

Az a helyzet, ha a Holtodiglan (Prime, 22.00) lenne David Fincher első filmje, akkor egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy olyan felfokozott várakozással várná a következőt a filmrajongók tömege világszerte, mint ahogyan ezt a filmet is várta tavalyelőtt. Persze, nem rossz film ez, szó sincs erről: sőt, igen ügyes, szórakoztató regényadaptáció (Gillian Flynn hasonló című bestsellerét több mint 6 millióan olvasták csak Amerikában…), nagyvonalúan, lezseren kezelt, ám pontosan megtervezett formában, csak hát a tartalom az, ami már tartalmaz sok újdonságot az olyan épeszű, értelmes nézők számára, akik töltöttek már hosszabb időt párkapcsolatban, ajtócsapkodásban, effélékben. Itt persze, mindez durvábban megy, mint otthon. (Bővebben)

A lényeg azonban ma is az, hogy Óvakodj a törpétől! (Duna, 23.10)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.