Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Valamilyen általam ismeretlen okból, péntek esténként szinte kizárólag fiúknak való, piff-puff-dirr-durr filmek kerülnek adásba, miközben ha valakik, hát éppen a srácok azok, akiket négy ökörrel sem lehet ma otthon tartani. Ezek közül ma este talán a Legenda vagyok (Film+, 21.00) címűt emelném ki, melyben van egy olyan csavar, mellyel ez a mozi igen szépen “kicsavarja” magát a közhelyek unalmas egyhangúságából. De a kezdő képsorok is igen “fílingesek”. Amúgy ez egy vírusos-zombis-negatívan utópikus film lesz, amiben Will Smith szerepe ismét az, hogy megmentse a világot…

Sokak számára viszont inkább az a kérdés, hogy vajon Miről álmodik a lány? (Cool, 21.00) Nyilván szép, okos és humoros szőke hercegről, aki hófehér Audi Q7-essel, Gucci-táskával és AmEx kártyával érkezik, aki szereti őt, dédelgeti és még saját rózsadombi kulipintyót is vesz neki. Ezúttal (Amanda Bynes) azonban arról álmodik, hogy végre megismerkedhessen régen nem látott apjával. A várva várt pillanat aztán el is jött, meglepetésre azonban az apuka (Colin Firth) Anglia egyik legbefolyásosabb politikusa… A film romantikus lesz a továbbiakban és komikus.

Robert Zemeckis 2000-ben készült, még tán mindig egészen izgalmas thrillerében, a Temetetlen múltban (Filmcafe, 21.00) egy jólétben unatkozó háziasszony (Michelle Pfeiffer) kísértetiesen gazdag képzelőereje okoz gondokat a békés, kertvárosi létvalóban, az elfoglalt férj (Harrison Ford) őszinte sajnálatára.

Tom Cruise is feltűnik ma este egy, a jövőben elkövetendő bűncselekményekről már előre tudomást szerző zsaruként, Steven Spielberg nagyszabású, igen alapos Philip K. Dick-adaptációjában, a Különvéleményben (Paramount Channel, 21.00). Ahogyan a jövőbeni világ megjelenik, a kütyük, a mindennapi élet mozzanatai (a személyre hangolt köztéri reklámok, a tömegközlekedés, stb.), a történetben felvetett etikai probléma kibontása túlmutat egy szimpla (piff-puff, satöbbi) blockbuster keretein, ezek miatt mindenképpen érdemes megnézni e filmet. A kék-domináns, homályosra, túlvilágítottra effektelt képi világ viszont engem rendkívüli módon idegesít.

Fábri Zoltán részben amerikai produkcióban készítette el Molnár Ferenc meghatározó erejű ifjúsági regényének, A Pál utcai fiúknak (m5, 21.10) filmváltozatát. A film ma már klasszikus, aminek még at is meg lehet bocsájtani, hogy a (múlt) századforduló nyóckerében a fiúk baseballoznak… (A képen Anthony Kemp Nemecsek Ernő szerepében.)

Ugyanekkor A másik férfiban (Film+2, 21.10), Richard Eyre kissé bergmani hangulatú drámájában Liam Neeson alakítja az egyik férfit, aki miután számára váratlanul szembesül azzal a kínos ténnyel, hogy felesége (Laura Linney) megcsalja őt, a várost is felforgatja (ez szokott menni Liamnek), hogy szembe nézhessen a címszereplővel (Antonio Banderas).

Az igen remek Dom Hemingway (Duna, 22.45) című mozi címszereplője (Jude Law) viszont egy kibírhatatlanul nagyképű, gátlástalan, felelőtlen, életveszélyes fazon. A film tétje mindössze annyi, hogy valahogyan mégis megmutassa benne az emberit, hogy szerethetővé tegye. A cselekmény nagy része féktelen bulikkal és a “komámasszony, hol a lóvém”-klisé pörgetésével zajlik, de ahogyan haladunk egyre beljebb Dom elméjének széthullásába, úgy bújik elő annak szerethető lénye is. (Bővebben)

A kanadai Denis Villeneuve Fogságban (Film+, 23.00) című filmje talán az utóbbi évek egyik legnyugtalanítóbb, leggyomorszorítóbb, legnyomasztóbb thrillere… Nem biztos, hogy a legjobb, de hogy a leghatásosabb, az majdnem biztos. Ennek oka részben a rendező igen erős drámai érzéke, részben Roger Deakins Oscar-díjra jelölt delejes, ködös, borongós fényképezése, részben pedig az egész történetet átszövő vallásos őrület illogikus, irreális, rettegéssel telt kiszámíthatatlansága, illetve annak igen hiteles ábrázolása. Egy nap nyomtalanul eltűnik egy békés, átlagcsalád kislánya, az apa azonnal a nyomozni kezd – olykor a rendőrség ellenében is. A nyomok egy elhagyott, ócska lakókocsihoz vezetnek… Főszerepben Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal. (Bővebben)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek bejegyzéshez

  1. gukker szerint:

    “at is meg lehet bocsájtani, hogy a (múlt) századforduló nyóckerében a fiúk baseballoznak…”
    Az méta, ahogy a könyvben is szerepel. Bár tény, hogy a baseballhoz hasonló játék.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9ta_(j%C3%A1t%C3%A9k)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s