Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

Naná, hogy ma este (késő délután) is kihagyhatatlan az Esőember (RTL II, 17.50). Néha ugyan Dustin Hoffman “fullba’ nyomja a kretént”, az Oscar azonban mégis “gyütt”… Persze, Hoffman zseniális minden túlzása ellenére is, és ugye, Tom Cruise is remek, a film is remek – Ki érti ezt? 🙂

Most csütörtökön ment utoljára a Napsütötte Toszkána (Duna, 19.25), ami ma este sem más, mint egy -utazási ajánlatnak is beillő- romantikus komédia. Diane Lane játssza azt a sikeres, ám boldogtalan írónőt, akit barátnője egy toszkánai utazással lepi meg, pihenési és regenerálódási célzattal. Az írónőnek azonban annyira bejön Toszkána, hogy hagyja a régi életét Amerikában és megveszi azt az ódon házat, ahol pihen… (Akár erre is mondhatná Woody Allen, hogy “Ha minden ilyen ilyen flottul menne!”, mi?)

Amolyan biztonsági B-terv lehet ahogyan Julia Roberts becserkészi, megfőzi, ujjai köré csavarja és a nyakkendőjénél fogva, amolyan pudlikutyaként maga után vonszolja Richard Gere-t, aki minderre csak annyit képes kinyögni: Micsoda nő! (RTL Klub, 20.35) ha van olyan film, amit akkor is szeretünk, ha a könyökünkön jön ki, akkor ez biztosan olyan.

A Családi üzelmek (Cool, 21.00) sztorija egy kamucsalád körül zajlik, egy többszörösen szereptévesztéses, igen rázós történet, szolidan elrajzolt karakterekkel. Jason Sudeikis és Jennifer Aniston, a két hajdani sorozatsztár simán elviszik a balhét a hátukon, ráadásul még saját, hajdani karakterüket is megmosolyogják.

Ehhez képest elég komoly film a Szavak és érzések (AXN, 21.00), mely egy házasság valós (tehát nem kamu) problémáiról beszél őszinte szavakkal és mély érzésekkel, főszerepben az igen erős alakítást nyújtó Juliette Binoche-sal és Richard Gere-rel.

A Mielőtt meghaltam (vagy Dallas Buyers Club) (Prime, 21.00) viszont egyszerre megrázó AIDS-dráma és egy lélekemelő, ám mégis egészségesen cinikus, fordított Wall Street farkasa/Tőzsdecápák karriertörténet. A remek film férfi főszereplője (Matthew McConaughey – a képen jobbra), valamint férfi mellékszereplője (Jared Leto – a képen balra) megérdemelten hozta el a 2013-as Oscar-gála illető aranyszobrait. (Bővebben)

János vitéz (m2, 21.00), Jankovics Marcell legendás rajzfilmje. Alapmű.

Mátyássy Áron “erdélyi” thrillerjének, a Víkendnek (TV2, 21.25) legnagyobb hibája az, hogy többről akar szólni, mint amennyi a történetben van. A végkifejlet -itt nem kifejtendő- tanulsága, valamint az odáig vezető út túl bonyolult egy feszült légkörű, véres, durva thrillerhez, simán elég lett volna annyi, amennyit kétbites aggyal bele lehet látni: korrupció, simlis vállalkozó, egyszerű, de egyenes gyimesi legények kontra elkényeztetett, nagyképű vállalkozók. A kissé túlburjánzott sztorin felül a film príma, világszínvonalú darab. Csodásan van fényképezve (Győri Márk), feszesen, lendületesen van rendezve. Abszolúte működik, mint egy jó közepes hollywoodi thriller. Egyáltalán nincs benne “ciki” jelenet, jó a zene, jók a szereplők – még az is tetszett, hogy olykor nehezen lehet érteni az igen mocskos, de éppen ettől pontos dialógot. Aki nem hiszi el, hogy a hófehér luxusterepjárókban utazó milliomosok szájából is pontosan úgy pattognak kifelé a faszok, mint egy rendes melósból a Soproni világos közben, az nem járt még fehér VW-ban utazó milliomosok között. És az, hogy esetleg nem értesz kristálytisztán minden lófaszt, az csak éppen azt mutatja, hogy Gryllus Dorka, Lengyel Tamás vagy Simon Kornél (végre) nem úgy beszél, mint egy (színpadi) színész, hanem úgy, mint egy ember. Szóval, a film rendben van, és a túlírt cselekménnyel együtt is tetszett. Nem nagy mozi, nem jár érte Oscar, vagy efféle, de egy korrekt, rendes zsáner.

Éjszakára szóba jöhet Sidney Pollack A tolmács (SuperTV2, 23.25) című filmje is szóba jöhet, mely szintén nem több egy vaskos hollywoodi, mainstream thrillernél a még botox-mentes Nicole Kidmannel és Sean Pennel, de még bőven nézhető. (Bővebben)

Michael Clayton (TV2, 23.30) című, tárgyalótermi drámába oltott krimiben, illetve annak címszerepében George Clooney adja a jól menő, de magánéletileg romokban heverő ügyvédet, aki éppen összeomló kollégáját készül kisegíteni a bíróság előtt – a rafkós és rámenős ügyésznő ellenében. Közben még az is kiderül, hogy védence sem ártatlan… A havert Tom Wilkinson, az ügyésznőt pedig Tilda Swinton alakítja, utóbbinak az itt bemutatott remeklése Oscar-díjat ért.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s