Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Hibátlanok (Film Mánia, 21.00) című moziban Robert De Niro játssza Walt Koontz-ot, az ex-biztonsági őrt. Magányosan él, büszke konzervatív nézeteire, amerikaiságára, valamint arra, hogy valaha hős volt. Meghiúsított egy bankrablást, és megmentette két társa életét. A heteroszexuális és férfias Walt nehezen viseli a szomszédban élő transzvesztiták néha valóban elképesztő viselkedését: oda-vissza repkednek a nemi irányultságot és érintkezést igen zaftosan megfogalmazott szidalmak. Egy késő éjszakai órán, miközben Walt egy bajba jutott szomszédon próbál segíteni, szélütés éri, bal oldala lebénul, beszéde érthetetlenné válik. Elkeseredésében és büszkeségében nem hajlandó kimozdulni lakásából, hogy terápiás kezelésekre járjon, megszakít szinte minden kapcsolatot a külvilággal. Úgy tűnik, remeteként éli le élete hátralévő részét, gyógytornásza azonban énekterápiát javasol neki. A sors keserű fintora: énektanárja a szemben lakó transzvesztiták vezéregyénisége, a (napokban 50-ik szülinapját sajnos már megünnepelni nem tudó) Philip Seymour Hoffman (a képen Robert De Niróval) által zseniálisan alakított Rusty lesz. (Bővebben)

Nem szabad elmenni azonban szó nélkül a Gilbert Grape (Filmcafe, 21.00) című mozi mellett sem. Gilbert (Johnny Depp) és csökkent értelmű öccse (Leonardo diCaprio) egy poros amerikai kisvárosban laknak, mozgásképtelen anyjukkal. A jövő reménytelen. Egy nap azonban egy furcsa, idegen, féktelen vadóc (Juliette Lewis) toppan be látókörükbe, aki fenekestül forgatja fel eddigi életüket. A film alkotói a skandináv film világhírű alakjai, Lasse Hallström és Sven Nykvist, ami önmagában is épp elég az ajánlásra, viszont még ennél fontosabb, hogy Leo e filmben nyújtott alakításáért kapta meg első Oscar-jelölését. És hol vannak még a későbbi híres filmjei!

Alfonso Cuarón filmdrámája, Az ember gyermeke (Galaxy, 21.00) sem könnyű darab. Ez egy disztópia (negatív utópia) a nem túl távoli jövőről, amikor a Föld tartalékai kimerültek és a társadalmi rendszerek széthullottak. Egyedül Anglia teljesít jobban -hangban és propagandában- mindenkinél egy erős kezű diktátor irányításával. (Mondom: Anglia!) A szinte élhetetlen világban már 19 éve nem született gyermek (…fogy az angol!), mígnem… Minőségi film, komoly elmélkedésre okot adó magvas mondanivalóval, Clive Owennel, Julianne Moore-ral és Michael Caine-nel.

Van aztán megint 88 perce (Viasat6, 21.00) az Al Pacino által alakított pszichiáternek, hogy megmentse saját életét, amit Jon Avnet rendező real time kíván nekünk elmesélni. Valahol azonban valami bibi csúszhatott a fogaskerekek közé, mert a film 107 perces… Egyszer persze, simán meg lehet nézni ezt a filmet is, de egészen biztosan nem ez az alkotás Alfredo életének fő műve…

Az Eastwick-i boszorkányokat (m2, 21.10John Updike regényéből készítette George Miller, melyben az ördögi Jack Nicholson próbál rendet vágni a három különös módon özvegyen maradt szépség, Susan Sarandon, Cher és Michelle Pfeiffer között. Vagy fordítva.

Robert De Niro meggyőzően teljesít a Mindenki megvan (FOX, 21.55) című drámában is, egy afféle életösszegző, életigenlő, bölcs és barátságos Bakancslista-szerű történetben. (Bővebben)

Robert de Niro megkerülhetetlen ma este, ugyanis Martin Scorsese filmtörténeti jelentőségű Taxisofőrjeként (m3, 22.05) is hozzáfog újra, hogy kitakarítsa New Yorkból a mocskot.

A mindig kitűnő Joaquin Phoenix adja az Agyaggalamb (Film Mánia, 23.05) című ’98-as krimi főszereplőjét, aki szemtanúja lesz legjobb barátja öngyilkosságának, aki azért vetett véget életének, mert a felesége megcsalta őt vele. A pasas magába zuhan, az özvegy azonban továbbra is találkozni akar vele. Közben a várost egy nőket gyilkolászó sorozatgyilkos tartja rettegésben. Az ügyben egy fiatal rendőrnő (Janeane Garofalo) nyomoz. Szerepel még a filmben a kitűnő Vincent Vaughn is. A zenét a kitűnő John Lurie írta, akit sok, egyéb más ok miatt szeretünk, és aki súlyos Lyme-kórja miatt már régen visszavonultan él.

Akiknek bejött a Dunkirk, nézzék meg Fjodor Bondarcsuk 2013-as Sztálingrád (Mozi+, 23.25) című filmjét is, mely pont olyan, mintha édesapja rendezte volna Sztálin megrendelésére. Csakhogy ezt a fiú rendezte, Putyin megrendelésére. Szégyentelen, gátlástalan, kétdimenziós propagandafilm, rendkívül látványos csatajelenetekkel és rettenthetetlen orosz katona-és polgárhősökkel – pozitívum, hogy a nácikat azért meghagyták vesztes pozícióban.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s