Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

Ma este majdnem mindent sötétben látunk, de egyáltalán nem lesz tragikus… Brian De Palma filmjét, a Fekete Dáliát (AMC, 19.40) több fesztiválon fődíjra, míg a film operatőrét, Zsigmond Vilmost Oscar-díjra jelölték. A történet egy 1946-ban elkövetett bűnügy fiktív felgombolyítása, két, címeres rendőrré előlépett bokszoló (Aaron Eckhart és Josh Hartnett) által. Sok minden történik a filmben, brutális csonkolásos gyilkosság, bankrablás, leszámolás, korrupció, rivalizálás, szerelem, féltékenység és bosszú. A rettentően szövevényes eset elmesélésére Brian De Palma kézenfekvő, korban is stimmelő, ráadásul, a szívének is kedves stílust választott: a film noirt. (Bővebben)

Később, a tőle megszokott, nagyszabású, szélesen hömpölygő romantikus stílben Sir Richard Attenborough meséli el a 18 éves Ernest Hemingway (Chris O’Donnell) első világháborús kalandjait, melyek aztán alaposan meghatározták későbbi írói és emberi mentalitását, hitvallását. A Szerelemben, háborúban (Story4, 21.00) cselekménye picit hajaz az angol betegére, hiszen az ifjú Ernie egy kórházban, egy odaadó nővér (Sandra Bullock) gyengéd kezei között lábadozik éppen gránáttámadás okozta sebesüléséből…

Ugyanekkor a Palmetto (Viasat3, 21.00) a német Volker Schlöndorff újfent a noirban utazó, pöpec, pikkpakk krimije -hollywoodi bérmunkája-, amiben a remek Woody Harrelson egy lúzer újságíró, aki egy csokorra való csinos nő gyűrűjében, valahogyan mindig a rossz utat választja.

Alternatíva lehet például J.J. Abrams (és Matt Reeves) régen látott zseniális szörny-reality showja, a Cloverfield (Paramount Channel, 21.00). (Bővebben)

Talán az Elkéstél, Terry! című Raymond Chandler-regény kezdődik úgy, hogy kopogtatnak az ajtón, amely rövidesen kinyílik és … most vagy Philip Marlowe, a főhős magándetektív vágja orron azt, aki ajtót nyit, vagy őt vágják éppen orron, nem emlékszem már; na, viszont ez a film tök ilyen. Nem is tudom, mikor röhögtem magam könnyesre egy krimin, de most így történt. Shane Black tökéletes Chandler/Marlowe hommage-t alkotott ezzel a remekbe szabott, színes film noir-komédiával, a Rendes fickókkal (RTL Klub, 21.30). A film finomságait természetesen nem érzi az, aki nem tudja, kicsoda Marlowe, mi a film noir, hiszen mindvégig ebben a relációban zajlik minden: tessék olvasni, művelődni és egy világ nyílik ki előttetek, barmok, akik lepontozzátok ezt a remekművet (port.hu: 6.6, imdb: 7.4). Pluszpont, hogy mintha duplán látó szemüvegen át néznénk az ismert sztoriban az ismert figurát: Marlowe és a chandleriánus, klasszikus krimitörténet két karakterből áll össze, egyfajta mozaikként: Ryan Gosling és Russell Crowe istenien működnek együtt (lásd a képen). Bármeddig elnézném őket, s kalandjaikat – sajna, erre a tufa közönség miatt nem valószínű, hogy módom nyílik…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.