Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Ma este megmenthetjük újra Ryan közlegényt a Ryan közlegény megmentése (Mozi+, 21.00) című, nagy lélegzetű és igen látványos háborús eposzban, Spielberg Pista bácsi Oscar-hegyekkel jutalmazott filmjében.

Ugyanekkor a Lángoló Mississippi (Film Mánia, 21.00), Alan Parker 1988-as filmje, egy 1964-ben a valóságban megtörtént esetet dolgoz fel. Valahol lent, Délen meggyilkolnak három, a feketék jogegyenlőségéért küzdő polgárjogi aktivistát. Két FBI ügynök (Willem Dafoe és Gene Hackman) utazik a helyszínre, ahol hamarosan kiderül, hogy a környéken mindent behálózó Ku-Klux-Klán keze lehet a dologban…

Sidney Lumet provokatív és gondolatébresztő Védd magad! (Filmcafe, 21.00) című filmjében egy megtörtént esetet mesél el, melyben a vádlott, aki tényszerűen bűnök tucatjait elkövető maffiózó, az amerikai jogtörténet egyik leghosszabb perében önmagát védi – élve törvény adta lehetőségével. DiNorscio azonban, akit a leginkább akciósztárként ismert Vin Diesel alakít kitűnően, a tárgyalássorozatot laza szövegelésével, pontos és szúrós beszólásaival egyszemélyes show-műsorrá változtatja. Rajongók kezdik el látogatni a tárgyalásokat, füttykoncert, ováció övezi a virtigli maffiózó minden megszólalását. A képtelen, abszurd előadás Lumet értelmezésében az amerikai jogrendszer buktatóira világít rá.

Könnyen lehet, hogy Michael Edwards élete még annál is regényesebb, kalandosabb, abszurdabb és szívhez szólóbb volt, mint amit végül Dexter Fletcher rendezett meg életrajzi filmként. Persze, az Eddie, a sas (HBO2, 21.15) című film ettől még éppen olyan abszurd, ám egyben szívhez szóló, bombasztikus és katartikus, mint minden nagy sportdráma a filmtörténetben; és pont olyan egyszerű, de rettentően hatásos drámai, dramaturgiai módszerekkel operál, mint amik rajongójává teszik emberek tömegeit egy-egy nagy formátumú sportoló, sportesemény, egy rekord felállítása vagy egy verseny megnyerése iránt. És pont ezért hat ugyanúgy. (Bővebben)

A rendszerváltás körüli idők problematikájával foglalkozik a Szalai-Dárday alkotópáros ’93-as Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája (m5, 21.15) című szatírája, melyben a kor jellegzetes figurái (Szőke András, Badár Sándor, Szabó Győző és Regős János) egy bazi nagy, viszont legalább kikapcsolhatatlan nyereménytévét szállítanak végig az országon egy ruszki katonai teherautón, hogy aztán azt átadják a szerencsés/szerencsétlen nyertesnek.

100 éve született Fábri Zoltán (a képen), a magyar filmművészet egyetemes érvényű alkotója. Rendkívüli életpályájáról ma este a Két félidő a pokolban (Duna, 22.06) című 1961-es filmet nézhetjük meg. A történet a második világháború idején játszódik egy ukrajnai munkaszolgálatos lágerben, melyben Hitler születésnapját megünnepelendő, futballmérkőzést rendeznek az őrök és a munkaszolgálatosok között. A tét nagy, ugyanis a meccsre való felkészülés alatt nem kell dolgozni és rendes ellátást is kapnak… Főbb szerepekben Sinkovits Imre, Garas Dezső, Márkus László, Suka Sándor és még sokan mások.

 

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.