Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Akinek jó a vérnyomása, az nyilván bele-belepillant a választások eredményeibe, a szívéhez közelebb álló tévécsatornákon. Az óvatosabbak már nyilván elhagyták Magyarországot a mára kinyitott határokon át. A maradék vagy veri a fejét a falba, vagy a plafonba, mert akkorát ugrik örömében (és nem foglalkozik a holnappal, amikor mindenkinek nagyon fog fájni).

Enni viszont minden politikai rendszerben kell. A lelketlen rutinnál viszont nincs gyilkosabb dolog a konyhában, így néha muszáj valahonnan ihletet, de főleg kedvet meríteni. Ihlet jöhet mondjuk az öreg alkesz Keith Floydtól, a jajdecuki, de meglepően használható tudást közvetítő Jamie Oliver-től vagy a pszichopata Gordon Ramsay-től, a kedvet pedig talán meghozza a Julie & Julia (Duna, 19.00). Két nő (Meryl Streep és Julia Roberts), és egy recept (Nora Ephron). Jó kis csajos bájzli ez, de az összecsapott végétől eltekintve kifejezetten szórakoztató, és ide most nagyon passzoló kifejezéssel élve, habkönnyű mozi. (Bővebben)

Nyilván nem szánt túl mélyre a Valentin nap (RTL II, 20.00) című mozi se, melynek ráadásul aktualitása sincs ma, bár az rózsaszín szívecskék özönére nyilván mindig van vevő. A sok-sok kis egymásba kapcsolódó, vagy éppen egymás mellett elsikló történet szereplői szerelmesek, szerelmesek voltak, vagy éppen szerelmesek lettek a címbeli napon. Sztárerdő, Alba és Biel Jessicától Hathaway Anniig és Roberts Juliig, és Kutcher Ashtontól Lautner Tayloron át Cooper Bradley-ig.

Szemtől szemben (RTL+, 21.00) viszont manapság leginkább arról híres, hogy ez az a mozi, melyben először játszik együtt közös jelenetben Al Pacino a másik italo-amerikai színészikonnal, Robert De Niróval, pedig amúgy sem rossz darab. Michael Mann nagylélegzetű (nettó 173 percnyi) filmje egy klasszikus rabló-pandúr történet, amiben Al a zsaru, Bobby a bankrabló. Két, még igen jó formában lévő, zseniális színész parádés párharca.

Mel Gibson ezalatt egy kissé öregedő, felesége tragikus elvesztése miatt hitében megbicsakló papot alakít a Jelek (Viasat6, 21.00) című M. Night Shyamalan-filmben, aki két gyermekével, valamint kissé egyszerű gondolkodású öccsével él egy farmon, amely mellett egy nap gabonakörök jelennek meg. (Bővebben)

Bár nem több egy szórakoztató szélhámos-filmnél, A tehetséges Mr. Ripley (Duna, 21.05) is igen jó választás lehet ma estére. A címszereplő Tom Ripley (Matt Damon) egy csóró New York-i srác, aki egy valamiben biztos, hogy nem akar csóró lenni, s ennek érdekében különös képességet fejleszt ki magában: bárkit képes hitelesen utánozni. Tom meredeken kúszik felfelé a társadalmi ranglétrán, de meddig még? Damon partnerei Gwyneth Paltrow, Cate Banchett, valamint Jude Law és Philip Seymour Hoffman, a filmet pedig Anthony Minghella (pl. Hideghegy, Az angol beteg) rendezte.

A Téli mese (RTL II, 22.25) karácsonyi történet, így szintén másodlagos (?) az aktualitása, viszont szintén sztárerdő: Colin Farrell, Jennifer Connelly, Jessica Brown Findlay, Will Smith, Russell Crowe és William Hurt nevei fémjelzik a listát. Az Index kritikusa nyáltengernek minősítette a filmet, ami ugyan önmagában semmit nem jelent, legfeljebb jelez valamit – ha mást nem, de legfeljebb egy fantasy elemekkel átszőtt szerelmes mesét, a huszadik század elejének New Yorkjából. Én nem mertem még megnézni.

Sidney Lumet provokatív és gondolatébresztő Védd magad! (Filmcafe, 22.55) című, megtörtént esetet elmesélő filmjében a vádlott, aki tényszerűen bűnök tucatjait elkövető maffiózó, az amerikai jogtörténet egyik leghosszabb perében védi önmagát – élve törvény adta lehetőségével. DiNorscio azonban, akit a leginkább akciósztárként ismert Vin Diesel (a képen) alakít kitűnően, a tárgyalássorozatot laza szövegelésével, pontos és szúrós beszólásaival egyszemélyes show-műsorrá változtatja. Rajongók kezdik el látogatni a tárgyalásokat, füttykoncert, ováció övezi a virtigli maffiózó minden megszólalását. A képtelen, abszurd előadás Lumet értelmezésében az amerikai jogrendszer maró, savas karikatúrája.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.