Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

Ami van, az Rémálom az Elm utcában (Paramount Channel, 23.00). Bár Freddy Krueger (Robert Englund – a képen) legalább rendet tesz az elkanászodó tinédzserek közt Wes Craven remek, régimódi thrillerében. A rengeteg -egyre gyengébb- folytatást megélt történet egyik fő jellemzője, hogy bár ebben az első darabban is majdani világsztárok “bontogatják szárnyaikat” (pl. Johnny Depp), az igazi sztár az emblematikus negatív figurából lett. Tisztára, mint az életben.

Rohanhatunk, persze, hideg nyomon Salt ügynök után is. Remek film a Hideg nyomon (FOX, 21.00), ha eddig netán nem láttuk volna. Ben Affleck komoly problémákat felvető sztorija masszív lábakon áll a valóság talaján, emellett egy izgalmas műfaji kísérlet is a film noir egyfajta aktualizálására, méghozzá erősen realista szemléletű, kritikai attitűddel. Messze vagyunk az álomgyártól, amit itt látunk, az Amerika nagyobbik, meglehetősen fekélyes fele. Gyermekrablás, drog, korrupció, maffia, simlis rendőrök a téma, melybe Ben keményen és egyenesen bele is száll. Ötletes profizmussal görgeti a cselekményt, mely egészen a végéig tartogat meglepő fordulatokat, miközben mindvégig erős gondolati tartalommal is párosul: komolyabb elemzést, esszét is megérne a Casey Affleck (az öcsi) által alakított, elsőre meglehetősen nyeglének tűnő magánhekus által elkövetett tettek logikájának, jogosságának, erkölcsi és etikai értelemben vett helyességének vizsgálata. Casey eszköztelenül is igen jó színészi teljesítményt nyújt, csakúgy mint a már sokszor atombiztosan bizonyított Ed Harris, illetve, tulajdonképpen mindenki más is a filmben.

Salt ügynökről (Mozi+, 21.00) két dolgot kell elmondani: az egyik az, hogy a filmet rendező Phillip Noyce bizony meghajtotta benne Angelina Jolie-t, mint paraszt azt a bizonyos köszörűkövet (természetesen fizikai értelemben), a másik pedig az, hogy közben elég rendesen megcsavarta a sztorit. Annyira, hogy a végén már talán ő maga sem hitte el a végét. Én akkor hogyan? Ilyen kémes-üldözős-akció ez a film, Jack Bauer Jason Bourne modorában.

Érzékenyebb lelkűeknek marad a Hölgyek levendulában (Duna, 23.10). Két idősödő nővér (Maggie Smith és Judi Dench) egy nap egy sebesült fiatalembert (Daniel Brühl) talál a tengerparti házuk előtt, a parton. A hölgyek között megindul a versengés az ifjú kényeztetésének jogáért, akiről ráadásul kiderül, hogy hegedűművész. A baj csak az, hogy ő másfelé keresi a szerelmet… Jók a film arányai, mindvégig megmarad érzelmesnek, romantikusnak, de sosem válik édeskéssé, szentimentálissá, sőt egy picit még tabut is dönt. Jó, csak billent, de akkor is…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.