Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Bizonyos körök jelenkor legjobb rendezőjének tartják Christopher Nolant. 2014-ben bemutatott filmjét, a Csillagok között-et (RTL Klub, 18.55) is a tőle korábban már megszokott borongós, negatív jövőkép jellemzi. A Földet a globális felmelegedés következtében porviharok sújtják. A megváltozott klímában kritikus mértékben elszaporodtak a penészgombák, melyek megfertőzve a Föld összes haszonnövényét, belátható közelségbe került a végső katasztrófa. Ha nem történik valami, akkor az emberiség kihal. És a többi… (Bővebben)

A Kiképzőtábor (RTL+, 21.00) viszont az akciófilm-specialista John  McTiernan tegnapelőtti alkotása, melynek főszereplője Samuel L. Jackson, aki ezúttal egy keménykezű kiképzőt alakít, akinek táborában egy hurrikán után négy kopaszt holtan találnak, ám a brutális trénernek is nyoma vész. Egy hajdani tanítványa (John Travolta) kezd nyomozni az egyre szövevényesebb ügyben… Örülünk, Vincent?

Clint Eastwood a halálközeli élményekkel foglalkozik 2010-es filmdrámájában, az Azutánban (m2, 21.10). A cselekmény három szála meglehetősen messziről indul egymás felé: egy francia tévésztár valahol, egy távol-keleti üdülőparadicsomban átél egy cunami-katasztrófát, pontosabban egy pillanatra meghal, de aztán újjáéled; egy San Franciscó-i látóembernek, aki egy gyerekkori súlyos műtétnek köszönhetően beszélni képes a túlvilágiakkal, egyszerre elege lesz abból, hogy egész életében halottakkal beszélgessen, és inkább az életre vágyik; egy londoni nehéz sorsú, egypetéjű ikerpár egyik fele autóbaleset áldozatává válik, amit a másik fél képtelen feldolgozni. Ahogy Eastwood filmjeinél megszokhattuk, e három szál szép komótosan, érdekes mellékutakon ugyan, de biztosan halad egymás felé a filmben, hogy a végén szépen összefonódjanak. A három különböző életút megrajzolása közben, mintegy a valósághoz való rögzítőkapocsként, beleszövődnek a cselekménybe az elmúlt évek nagy katasztrófái, mint az említett nagy cunami mellett a londoni metrórobbantás is. (Bővebben)

Igen ritkán vetítik Szabó István igen szép kiállítású, nagyívű filmjét, A napfény ízét (Duna, 21.10), pedig ez is nyert szépen díjakat, főszerepekben pedig virtigli világsztárok: Ralph Fiennes, valamint Rachel Weisz, William Hurt, stb. A XX. század nagy részén áthömpölygő, több generációs történet főalakjának, Soros Sors Ádámnak (lásd a képen) sorsát Petschauer Attila magyar vívó olimpiai bajnok életéről mintázta a filmet Szabóval közösen író Israel Horowitz.

A ’92-’93-as idényben néhány szép díjjal, jelöléssel elismert Összetörve (m5, 21.15) egy fatális baleset következményeit boncolgatja – úgy saccolom, valami hasonló történet lesz ez, mint Stephen King híres-hírhedt Tortúrája, csak éppen több szálon, több szereplővel. Vagy nem. Két irodalomkritikus nő utazik a világ végén élő íróhoz egy interjúra, de balesetet szenvednek. Az egyik kórházba, majd tolószékbe kerül, a másik viszont megkeresi az írót, de nem azért, hogy megcsinálja az interjút…

Roman Polanski 1992-es filmje, a Keserű méz (Paramount Channel, 22.00) látszólag egy egzotikus hajóút romantikusnak ígérkező története – valójában azonban ezúttal is legmélyebben rejtőző félelmeink, illetve ezúttal kínzó vágyaink kerülnek felboncolásra, pszichoterápiás alapossággal. Kristin Scott Thomas és Hugh Grant hetedik évüket töltik házasságukban, mely ahogy a fáma tartja, kritikus pont a továbbiakat illetően. A hosszú hajóúton egy tolókocsis íróval (Peter Coyote), valamint annak érzéki feleségével (Emanuelle Seigner) ismerkednek össze. Az unalmat elűzendő, az író egyszer csak pikáns részletekbe menően mesélni kezdi feleségével való szerelmük egyre jobban zavarba ejtő történetét…

A John Wick (RTL Klub, 22.25) egy lövöldözős bosszútörténet Keanu Reeves-szel. Túl komolyan veszi magát, hogy paródia legyen, paródiának viszont túl komoly – akciófilmnek átlag feletti, de azért nem kell tőle rögtön hanyatt fekve szaladgálni… Kiskutyák, orosz gengszterek, képregény-dramaturgia.

A Gattaca (TV2, 23.30) viszont egy igen stílusos sci-fi, mely még a műfaj iránt idegenkedőknek is nyugodt szívvel ajánlható, mivel a műfaj gondolkodó, filozofikus vonulatába tartozik, a vaskos, krimi-thrillerre hajazó jegyeivel egyetemben. Klónozás, őssejtkutatás, az egészségügy jövője, ilyenek. No meg Uma Thurman, Jude Law és Ethan Hawke.

Fellini örökbecsű filmjéről, a 8 és 1/2-ről (Duna, 0.10) csak annyit mondanék, hogy lásd a blog nevét és fejlécét.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.