Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

A ma este hősei nagy színészek: Robert De Niro, Al Pacino és Major Tamás (vagy Fodor Tamás). Ha ők nincsenek, semmi sincs. Az utóbbi idők öregkori kisiklásai, betegségek, egyéb córesz után Robert De Niro (a képen) végre ismét meggyőzően teljesít a Mindenki megvan (FOX, 21.00) című drámában, egy afféle életösszegző, élet-igenlő, bölcs és barátságos Bakancslista-szerű történetben. (Bővebben)

Az viszont nem igazán tiszta, mi volt a szándéka Dito Montiel író-rendezőnek ezzel a Senki fia (Film Mánia, 21.00) című mozival… Összecsődített egy csomó remek színészt, Al Pacinón kívül még Chaning Tatumot, Ray Liottát, még Juliette Binoche-t is áthozatta Európából arra a két-három jelenetre, de simlis zsarus filmnek túl szétfolyós, túl “művészi”, a történet amúgy szépen, hitelesen megjelenített helyszínének emléket állító szociodrámának viszont túl mesterkélt.

Spiró György Major Tamás megrendelésére írta meg saját, Az Ikszek című regényének kvázi folyományaként Az imposztor című drámát, mely kimondva-kimondatlanul Majorról szól. Természetesen képletesen. A XIX. század második felében játszódik a történet az oroszok által megszállt Lengyelországban, pontosabban az odacsatolt litván városban, Vilniusban. A helyi színház vendégszereplésre hívja a már idős, pályája végén járó nagy lengyel színészt, színházteremtőt, aki azonban fáradtan, kiégetten, kedvetlenül, csupán a majdani gázsit szeme előtt tartva érkezik meg az utolsó pillanatban a Tartuffe címszerepére. A kis vidéki társulat rajongással fogadja a “nagy művészt”, aki a próbák folyamán saját meglepetésére is újra formába lendül, s kerüljön útjába bármilyen akadály, újraéli egész pályáját. Major utolsó színházi szereplése volt volt ez a Zsámbéki Gábor rendezte előadás, melynek első bemutatója 1983. október 28-án volt a Katonában. Az egyik műsorújság szerint ez az előadás kerül ma adásba, egy másik szerint a Szikszai Rémusz által Tatabányán tavaly rendezett darabot nézhetjük meg (m5, 21.15), címszerepben Fodor Tamással. Az sem rossz előadás, láttam azt is…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.