Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

Az alapvetően optimista, sikerorientált amerikai közérzet és ennek Hollywoodban táplált melegágya kapott egy jókora pofont (nem kokit és nem sallert!) az igazságból 2010-ben azzal, hogy a nagy tekintélyű, szmokingba és méregdrága dizájner-göncökbe öltözött Oscar nevű puccparádé megtapsolhatta egy erősen túlsúlyos fekete lány (a képen Gabourey Sidibe) nyilvánvalóan súlyos valóságalapokon nyugvó brutális történetét. A boldogság ára (Filmbox Plus, 21.00) két Oscar-díjat kapott 2010-ben (négy továbbira jelölve volt), mint legjobb adaptált forgatókönyv, illetve legjobb női mellékszereplő. (Bővebben)

Victor Hugo klasszikus regénye, a Nyomorultak (Film Mánia, 21.00) a következő mai ajánlat, amit ezúttal Claude Lelouch firkált meg 1995-ben. Jean Valjean megindító történetét az idős mester a második világháború idejébe helyezte át, ahol egy hajdani bokszbajnok, ma teherautósofőr (Jean-Paul Belmondo) éppen a nácik elől menekülő zsidókat ment autóján. Az egyszerű, de nemes lelkű teherautósofőr a családtól hall először Valjean figurájáról, akinek sorsa nagyon megragadja őt, ám hamarosan saját bőrén is kénytelen megismerni a nyomorultak sorsát. Lelouch izgalmas parafrázisa nem szolgai felmondása Hugo történetének, inkább továbbgondolása annak. Azonban az eredmény így is egy felemelő, veretes mű (az ehhez méltó hosszal: 168 perc), melyben mellékszerepekben a francia film olyan nagyságait láthatjuk, mint élete egyik utolsó szerepében Jean Maraist, vagy például a zseniális Annie Girardot-t.

A Minden héten háború (Paramount Channel, 21.00) Oliver Stone nagyszabású filmeposza Amerika egyik első számú őrületéről, az amerikai fociról (értsd: a rögbi amerikai változatáról). A szereposztás is igen súlyos, azonban kiemelkedik belőle Al Pacino (örökös szinkronhangjával, Végvári Tamással), aki a film középpontjában álló futballedzőt alakítja, az általában megszokott intenzitással és minőségben. A film azonban azok számára is ajánlott, akik nem ismerik, sőt tán még idegenkednek is ettől a közhelyesen “ostoba izomagyak focijának” tartott sportágtól. Ugyan sportfilm ez, de nem minden tartalom nélkül – mutatja ezt az is, hogy az amerikai Oscar-díj akkori osztásánál szinte szóba sem került, ellenben az inkább a minőségi művészfilmek felé tendáló Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-jelölést kapott.

Bűbájt és romantikát A csábítás elmélete (Filmcafe, 21.00) című mézédes, ám helyenként mégis igen csípős humorú komédiában fogunk ma este találni. A film ezzel együtt remek jutalomjáték a kitűnő színészeknek, amivel Ashley JuddGreg Kinnear, Ellen Barkin vagy Hugh “Itt még nem annyira Mr. Kockahas” Jackson természetesen él is. (Bővebben)

Másrészt a Szerelem a végzeten (FOX, 21.00) című romantikus komédiában, melyben Kate Beckinsale lesz a partnere a kisfiúsan sármos John Cusacknak. Mit is mondjak erről filmről? Milyen veszélyekre hívhatnám fel kegyes figyelmeteket? Talán, hogy vigyázzunk nagyon a kesztyűnkre? (Bővebben)

Az Exférj újratöltve (SuperTV2, 21.00) is egy könnyedebb darab. Itt a felmelegített töltött káposzta házastársi kapcsolatra való projekciójának krimi-környezetben való analízise “kerül fennforgásra”, Jennifer Aniston és Gerald Butler főszereplésével. Szerintem vicces film.

A V, mint vérbosszú (Sony Movie Channel, 21.00) című film a Mátrixot is jegyző Wachowski-testvérek műhelyéből került ki. “(…) egyszerre kalandfilm, politikai thriller és antiutópia, amely a zsarnokságról, az elnyomásról, a média agymosásáról szól és azt vizsgálja, mi történik, ha egy diktatúrában az egyén a saját kezébe veszi a törvényt. “Ne kérdezz, ne kritizálj, ne is gondolkodj: a Párt mindent jobban tud” – üvölti a gonosz kancellár.” Ni. Ismerős.

Az m5 nevű kulturális közcsatorna ma este (minden bizonnyal) Dosztojevszkij Fjodor Mihájlovics örökbecsű darabjának, a Karamazov-testvéreknek (21.15) 2014-ben, a Radnóti Színházban bemutatott verzióját adja le. Az előadást Valló Péter rendezte, Morcsányi Géza alkalmazta azt színpadra, főbb szerepekben pedig Gáspár Sándort, Adorjáni Bálintot, Szabó Kimmel Tamást, Rusznák Andrást, Bálint Andrást, Gazsó Györgyöt, Jordánt Tamást és Pál Andrást láthatjuk.

Újranézhetjük később a Blue Jasmine-t (Filmcafe, 22.55) is. Woody Allen 2013-as filmje ezúttal Cate Blanchett-et segítette hozzá egy igencsak megérdemelt Oscar-díjhoz. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd bejegyzéshez

  1. Kata szerint:

    A képen Gabourey Sidibe, aki Precious-t játsza. 😦

  2. Kata szerint:

    Ha tudnám, hogyan kell nagyon röhögős ikont írni, ez itt most az lenne. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.