Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

A ma esti bónusz, persze csak Cinemax-előfizetőknek a Négy szoba (Cinemax, 20.00) című szkeccsfilm. Ted, a kissé infantilis szállodai boy (Tim Roth) személye köti össze a négy kisfilmet, melyek rendezői: Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez és Quentin Tarantino. Tedet az egyik szobában kéjvágyó boszorkányok, a másikban egy félőrült, féltékeny férj, a harmadikban egy maffiózó két rosszcsont gyermeke, a negyedikben pedig egy furcsa, morbid fogadási játék várja.

A csatorna másik kiadása ezalatt igen tökös magyar blokkot villant: bár valóban kerekesszékes bérgyilkosokról látunk-hallunk egy mesét a Tiszta szívvel (Cinemax2, 20.30) című produkcióban, ez valóban egy mese, aminek nyilvánvalóan semmi köze nincs a valósághoz. Azonban ezt a mesét Tilla (Till Attila) egy ügyesen elképzelt, és ugyanilyen ügyesen kivitelezett ötlettel mégis bele tudja ágyazni a valóság szigorú tényszerűségébe, amivel a filmet rögtön át is emeli a tagadhatatlanul furcsa, de mégis csak sablonos akciófilmek mezőnyéből egy kedves, optimista, valóságosnak tűnő világba (ami csak filmben van Magyarországon). Mindemellett, ez egy igazán jól fényképezett, jól zenélt és jól vágott mozi, rendkívül ízléses főcímmel, ügyes grafikus betétekkel, egy valódi, szinte hibátlan, szórakoztató közönségfilm – lenne, ha a közönség is leszakadna már azokról a dögunalmas hollywoodi sablonokról. (Bővebben)

Ezután M. Kiss Csaba (Rohonyi Gábor rendezői segédletével készült) Brazilok (Cinemax2, 22.15) című mozija gyökeresen szakít mindazzal, amit a magyar film cigánysággal foglalkozó darabjaiban eddig megszokhattunk. Természetesen akadtak korábban olyan filmek, melyek hitelesebben, a nyilvánvaló problémák gyökereire pontosabban tapintottak a lényegre (pl. Koportos, Cséplő Gyuri), voltak olyanok is, melyek megcsúsztak a témán (pl. Dallas Pashamende, Vespa), viszont olyan szórakoztató, mint amilyen ez az acsai putrisor csodacsapatának meséjét elénk táró film (lásd a képen), még nálunk nem készült. A Brazilok hangvételét legjobban talán Kusturica két roma-filmjéhez tudnám hasonlítani, bár kevésbé elrajzolt és bombasztikus, mint a Macska-jaj, viszont a Találkoztam boldog cigányokkal is-hoz igen közel áll. (Bővebben)

Ezzel szemben Az ördög maga (Filmcafe, 21.00) még mindig Brad Pitt, aki ezúttal egy veszélyes IRA terroristát alakít. Magát csendes, szerény és igyekvő ír vendégmunkásnak kiadva húzza meg magát a kissé tutyimutyi New York-i zsaru (Harrison Ford) családjánál, aki sokáig nem fog gyanút… Jó kis film ez, de már láttuk egy csomószor.

Lesz megint Az angol beteg (Paramount Channel, 21.00) is, amelyik viszont a második világháborúban játszódik, mégis hallható benne Sebestyén Márta. De hát ezt tudjuk már jól… Ez 9 darab Oscar-díjt érő alkotás, de nem ez a baj vele.

Luc Besson gondozásában készült Bíbor folyók 2.: Az apokalipszis angyalai (SuperTV2, 21.00) első része egy viszonylag tisztességes, izgalmas, borzongató, misztikus thriller volt, mely nagyjából hasonló tájon játszódott, mint az első két film – de már az óceán innenső részén, az Alpokban. Ez a második rész már lejjebb költözött a jeges, fagyosból, de pont olyan hideglelős, borzongatós történet lesz ez is, csak Jean Reno mellett ezúttal Benoît Magimel játssza a másik zsarut, akivel ezúttal egy titkos, gyilkos földalatti szekta után folyik a nyomozás.

Sírós-nevetős hangulatban, könnyed, érzelmes módon, életkedvvel, de ami a fő, hitelesen mesél az embert fenyegető egyik legrettenetesebb veszedelemről és annak lehetséges ellenszeréről a Lány kilenc parókával (Duna, 21.25) című még elég friss német film. (Bővebben)

Szomjas György panelballadáinak emblematikus darabja, a Könnyű testi sértés (m5, 22.00), avagy a könnyű testű sertés, azonban már konkrétan földközeli masszívum. Ma már kultikus jelentőségű látlelet a kőbányai betonrengetegből, Grunwalksy kibillent képeivel, Bikácsy tanár úr éles szemű, oktondi kommentárjaival, no és a potenciazavaros Eperjessel, a Dózsa-melegítős -a napokban 70 éves- Andoraival, Erdős Mariannal, a lakótelepi szexbombával, egy könnyű testű sertéssel, olcsó piákkal és keserédes bájjal, mellyel könnyebb volt elviselni az elviselhetetlenül nevetséges kádári barakk fojtó levegőjét. Billakiráj. Kőbányánszületteeem, ottisnőttemfel. Vannakjobbhelyeeek, de nekemmegfelel. Ilyenek.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.