Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Minden romantikus lelkületű személyi testőr, valamint néhai Whitney Houston összes rajongójának kedvenc filmje a Több mint testőr (Cool, 18.30) című nagyívű szerelmi románc, melyben a híres énekesnő (akit Whitney alakít, egyébként meglepően hitelesen) egy romantikus lelkületű testőrt (Kevin Costner) kénytelen maga mellé venni, az egyre elszemtelenedő rajongók távoltartását megakadályozandó. A nő és a férfi kényszerű együttléte azonban, úgymond, hamarosan túlnő a hagyományos munkakapcsolaton. Híres betétdalok, amiket tusolás közben szoktál utánozni, mint pl: And ááááááááá-i-áááááiááááj… stb. (Görgess tovább, mert lesz még ennél jobb ajánlat is… 🙂 )

Amolyan “címegyesítő mérkőzés” A kiütés (RTL Klub, 18.55), melyet a már bőven nyugdíjaskorú Jake LaMotta (Robert De Niro) és a nála csak napokkal ifjabb Rocky Balboa (Sylvester Stallone) vív meg egymással: bővebben itt. Komolyan. 🙂

Később kábulhatunk Szerelem és más drogok (RTL II, 20.00) által is. E film azonban több szempontból is a tartalmasabbak közé sorolandó a romantikus komédiák igen széles mezőnyében. A tisztes hollywoodi mesterembernek megismert Edward Zwick -mi tagadás- ijesztően zajosan kezdődő dolgozata később főleg igéző szemei és tökéletesnél is tökéletesebb fogsorának villogtatásán túl, igen pikáns jeleneteket is bevállaló Anne Hathaway és Jake Gyllenhaal közti civódásról szól, némi diszkrét gyógyszeripar-fikázáson és a Parkinson-kórral való együttélés nehézségeinek közérdekű középpontba helyezésén túl.

Színes, szélesvásznú, rendkívül gazdag kiállítású orosz történelmi dráma Az admirális (Film Mánia, 21.00), mely az első világháború legendás ellen-tengernagyaként ismert Kolcsak admirálisnak állít emléket, aki elszántan és olykor vakmerően védelmezi Szentpétervárt a tenger felől támadó németek ellenében, miközben szerelmes lesz első tisztjének feleségébe és közben a kommunisták is szervezkednek. Bár valóban igen látványos, monumentális mozi Andrej Kravchuk filmje, a mindenen átsütő orosz fehér-romantika, az összorosz nagyhatalom legendáját sulykoló kendőzetlen propaganda, a szétfolyó, széteső cselekmény és a végletesen sematikus karakterek sora miatt ez csupán minden idők egyik legdrágább kudarca.

Ronald Harwood angol drámaíró életművének jelentős része foglalkozik a színpadi művészetek közönség elől elzárt részével, a színészek, zenészek és más színpadi művészek, dolgozók magánéletével, életük, alkotóművészetük emberi oldalával. A nyugdíjas operaénekesek között játszódó Nagy négyes című darabját tán még játssza a Belvárosi színház, ennek Dustin Hoffman rendezte filmverziója is látható még itt-ott, a zsidóüldözést komoly küzdelmek árán túlélő Zongorista forgatókönyve pedig Oscar-díjat ért. Ugyan a Csodálatos Júlia (Duna, 21.05) forgatókönyvét csak adaptálta, Somerset Maugham nyomán, de tartalmánál fogva, ez is szerves részét képezi az életműnek. A Szabó István és Koltai Lajos által készített míves “olvasatban” egy nagy színésznő (Annette Bening) hiteles portréján keresztül mutat be egy tipikus színtársulatot. (Bővebben)

A Cannes-ban Arany Pálmára jelölt (persze, ez nem nagy szám, hiszen Luc és Jean-Pierre Dardenne a társadalomkritikus attitűdjéről ismert Cannes-i Filmfesztivál kiemelt kedvenceinek számítanak – számtalan különféle jelölés mellett kétszer nyertek is Arany Pálmát) Az ismeretlen lány (m2, 21.10) témája a lelkiismeret. A címszereplő egy fiatal orvosnő (Adèle Haenel), aki egy este, már bőven a rendelési idő túl, nem enged be a rendelőjébe egy fiatal lányt. A lányt nem sokkal később, brutális körülmények között találják halva. A halál oka lehet gyilkosság, de baleset is, nem tisztázott. A rendőrség az orvosi rendelő biztonsági kamerájának felvételét kéri, így jut az orvosnő tudomására a haláleset, minek következtében az orvosnő egyre mélyebben érzi saját felelősségét a lány halálában: ha beengedte volna, a lány talán még mindig él. Önálló nyomozásba kezd, értelemszerűen, saját betegei körében, hiszen azt gondolja, azért hozzá csengettek be, mert valamikor a betege volt az áldozat; ki akarja deríteni a lány kilétét, és még arra is hajlandó, hogy saját költségén temessék el az áldozatot. (Bővebben)

A László és Vilmos (m5, 21.15) című kitűnő dokumentumfilm egy életre szóló barátság, két világhírű magyar operatőr, Kovács László és Zsigmond Vilmos életútját mutatja be. Ők maguk és világhírű alkotótársaik vallanak a filmben sok fontos dologról, rengeteg filmidézet kíséretében, de ami igazán megható a filmben, az a két zseniális operatőr mindvégig megmaradó meghitt, önzetlen barátsága.

Martin Scorsese egy bizonyos James Conway nevű gengszter életét meséli el a Nagymenők (Viasat6, 22.50) című eposzi méretű maffia-elméleti alapvetésben. Ezerszer láttam már ezt a filmet, és nyilván még ezerszer fogom látni benne Robert De Niro egyik emblematikus alakítása mellett a legalább annyira elképesztő Joe Pescit vagy Ray Liottát – így ma este én talán kihagyom. Aki viszont nem látta volna még ezt a lehengerlő alkotást, az ne tartson velem!

Persze, megsérthetjük A köz szemérmét (Duna, 22.55) is, ami igen pikáns dolog, főleg, ha Alberto Sordi tart velünk. Az olasz film ma már kissé méltatlanul elfeledett hatalmas figurája a hetvenes évek vérbő, szexuális utalásoktól duzzadó filmműfajának, a “commedia sexy”-nek, valamint a felette csőszködő, közerkölcsöket védeni szándékozó cenzúrának állít emléket négy epizódban, elsősorban Claudia Cardinale és saját maga főszereplésével.

Minden idők egyik első road-movieja, egyben az imént szóba került Kovács László remek amerikai bemutatkozó munkája a Dennis Hopper rendezésében néhány dollárból, egy fél zsák fűből és egy kiló kokainból leforgatott Szelíd motorosok (m5, 22.55). Nemzedékek számára alapvető kultuszfilm ez. A riffek az első képre beröffennek mindenkinek: Get your motor runnin’, Head out on the highway. Örülnek majd a szomszédok. (A képen Dennis Hopper és Peter Fonda, valamint egy stoppos.)

Chery Strayed valós, 1800 kilométeres, magányos zarándokútját elmesélő bestselleréből készült a Vadon (Prime, 23.00) című film, mely azt mutatja be igen jól szerkesztett narrációban és szép, látványos képekben, hogy egy vad lány hogyan tud megszabadulni a vad természet kihívásai által korábbi szex- és drogfüggésétől, szeretett édesanyja elvesztéséből, illetve korábbi, félresikerült szerelmeiből. Reese Whiterspoon egyszemélyes show-ja a film, aminek erős, dráma jelenléttel adja meg a súlyát. Műkedvelő, illetve kezdő túrázóknak is erősen ajánlott a megtekintése, oktatási, de akár szórakoztatási céllal is.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.