Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

A mi XX. századunk a mai téma, főleg, hogy nincs is ezen kívül nagyon más… Mint egy Rejtő-történet, úgy kezdődik Gaál Albert 1973-as tévéfilmje, az Átmenő forgalom (m3, 20.20 – nem kell félni, egyelőre csak a filmek között van agymosás, akkor meg nem kell odafigyelni. Cserébe viszont nincs közben reklám…). Szóval, négy férfi üldögél egy útszéli büfében. Történeteket mesélnek egymásnak, míg megjavítják autójukat, amivel továbbmehetnének… Remek régi karakterszínészeket nézhetünk, mint Egri Istvánt, Tomanek Nándort, Végvári Tamást, Tordy Gézát. Sokunknak ma már semmit nem mond nevük, pedig micsoda színészek!

Bujtort tán még azért megismerjük. Ő köti össze ugyanis az előbbi filmet a következővel, ami ráadásul még címében is erősen odakapcsolódik. Az Átmenő forgalom után Naponta két vonat (m3, 21.30) jön. Ezt a filmet a változatosság kedvéért Gaál István rendezte, Gorkij novellájából. Imádom az m3 mai műsorszerkesztőjét… 😀 A történet azonban kevéssé vicces: mintha Menzel örökbecsű Szigorúan ellenőrzött vonatjának parafrázisát látnánk, eldugott kisváros kihalt vasútállomása, melyen naponta csak két vonat halad keresztül. Unalmukban (ez Gorkij novellájának eredeti címe) egymásba szerelmesedik a váltókezelő az állomásfőnök cselédjével, azonban a szintén önmagukat agyonunó többi személyzet a halálba cikizi őket… Bujtor mellett Pásztor Erzsit, Huszár Lászlót, Almási Albertet, Kertész Pétert és Sós Lászlót látjuk ebben a másik kis darabban.

Utána ismét Gaál Albert rendezése jön. A Vonalra várva (m3, 22.50) egy vidéki újságíró (Sinkó László) morális dilemmáját feltáró kamaradrámája, melynek témája ma is túlontúl aktuális: hallgassa el az igazságot egy nagy port felvert üzemi balesettel kapcsolatban a további karrierje érdekében, vagy írjon meg mindent, ahogyan tudomására jutott és éljen tiszta lelkiismerettel, de pályán kívül?

Eközben azonban már fut Enyedi Ildikó finom szövésű, nőiesen bohókás humorú, mégis lírai látomása, Az én XX. századom (Duna, 22.35). Különös hangulatú, emlékezetes film ez a “nőségről“, mely nem véletlenül aratott világsikert. (A képen Dorotha Segda, a film emblematikus főszereplője)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.