Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Szabó István erősen francia új hullámos hatásokat mutató, “Lelouche-os” filmje az 1970-ben készült Szerelmesfilm (m3, 19.50), mely egy férfiról és egy nőről szól. Jancsi (Bálint András) még mindig szerelmes Katába (Halász Judit), hajdani szerelmébe, aki viszont már Párizsban él. Jancsi fogja magát és meglátogatja, de természetesen már ugyanazt a Katát nem találja. Sabadabadapp, sabadabadapp.

A romantikus komédiák kökényszemű hősnője, Jennifer Aniston alakítja az Azt beszélik (RTL II, 20.00) című történetben azt a lányt, aki húga esküvőjén jön rá, hogy nagymamája (Shirley Maclaine) nem más, mint a híres Mrs. Robinson, a Diploma előtt című filmből. Később megismerkedik egy jóképű milliomossal (Kevin Costner), akit viszont Dustin Hoffman alakított, anno, s akinek a valóságban, legalábbis ebben a mostani film-valóságban a lány anyjával is volt viszonya. Ebből a katyvaszból aztán Rob Reiner képes kikeverni egy lusta vasárnap este kényelmesen elfogyasztható elegyet, mely pikáns fordulataival mindvégig izgalmas tud maradni.

A Szoba kilátással (Duna, 21.00) irodalmi adaptáció. E.M. Forster világhírű romantikus regényét James Ivory, az effélék avatott szakértője ültette filmre, bezsebelve aztán két Oscart és jó néhány jelölést érte. Egy ifjú arisztokratahölgy (Helena Bonham Carter) Firenzébe utazik “időváltozásra”, ahol megismerkedik egy karizmatikus fiatalemberrel (Julian Sands). Hazatérve aztán nyilván nem nagyon akaródzik férjhez menni a számára jó előre kiszemelt, gazdag helyi nobilitáshoz (Daniel Day-Lewis). És ez csak a történet felvezetése…

A döntő szavazat (Filmcafe, 21.00) című film tulajdonképpen egy egész érdekes és vicces amerikai példázat az egyszerű, hétköznapi, magát teljesen jelentéktelennek tituláló és ezzel teljesen meg is elégedő emberről (Kevin Costner – itt is), aki adott esetben mégis világjelentőségű személyiséggé válik egy pillanatra. Arról szól a film, hogy miért menjünk el szavazni… Eső után köpönyeg.

Az igen érdekes District 9-el bemutatkozó dél-afrikai Neill Blomkamp újabb filmjében, a Chappie ban (SuperTV2, 21.00), immár nem meglepetésre, egy egyes szám első személyű lövöldözős játékba csöppenünk. Meglepetésre azonban ez hamar átúszik egy kültelki drogos környezettanulmányba: széteső emberi sorsok, kallódó, remény nélküli fiatalok, ismeretlen, halálos kemikáliák, az élhetetlen nagyváros felzabálja a természetet, sőt az egész bolygót. Egy törvény van, az erősebb kutya baszik, amit viszont a dél-afrikai rendező igen mély valóságismerettel a nézők szeme elé is tár. Bár természetesen egy fiktív társadalom kritikájáról van szó ezúttal is, ám mégis érezzük ennek valóságszagú hitelességét. Aztán egy közepes cyber-thrillerbe oltott E.T./Frankenstein-mixbe vágunk át, ami egy majdnem perfekt Transformers-paródiában csúcsosodik ki. A vége viszont sci-fi, tudattranszmisszióval, szeretet-üzenettel… Halványan pirkad a hajnal a szmogos horizonton. (Bővebben)

Robert De Niro ezúttal az Ébredések (m2, 21.10) című 28 éves -de ettől még igen jó- moziban tűnik fel, melyben orvosi értelemben menthetetlen katatón beteg lesz, akit egy renitens pszichiátert játszó Robin Williams gyógyít meg. Vagy mégsem. Papírzsebkendő mindenesetre legyen a kezünk ügyében elegendő mennyiségben… (A képen Bobby és Robin)

A belga Gustave de Kervern már rendezőként és színészként is okozott izgalmas perceket (Aaltra, illetve Profi bérgyilkost keresünk – nem nem akadály). A ma este bemutatandó A házmester (m5, 21.15) című film ugyan nem az ő elméjéből pattant ki (ez Pierre Salvadori alkotása, tőle amúgy a Mosás, vágás, ámítás című szappanhabkönnyű komédiát láttam korábban), de színészként itt is képes meghatározni az egész mű hangulatát. A nagy, nedves kutyaszemeiből áradó végtelen és mély bánat, ahogy kissé korpulens, mackós termetével, kissé billegő járásával keresztülbattyog a filmen, szinte érezzük, hogy ennek a palinak nem lesz jó vége… Színészileg nem csinál semmit, a szó szakmai értelmében, csupán jelen van, azt azonban tagadhatatlan súllyal teszi. Az általa alakított karakter annyira nem passzol bele semmilyen ismert klisébe, annyira nem megszokott, hogy egy pillanatra sem merül fel, hogy nem valóságos történetet látunk. (Bővebben)

Később a Holiday (TV2, 21.30) című romantikus komédiában két harmincas szingli, a napfényes Los Angelesben élő Amanda (Cameron Diaz) és a ködös, esős londoni Iris (Kate Winslet) cserél lakóhelyet egy röpke vakáció idejére, hátha jobb lesz nekik akkor. Hogy mennyire lesz jó, arra ad némi támpontot a stáblista, melyből következően, Jude Law a romantikus, míg Jack Black a komikus irányba mozdíthatja a mérleg nyelvét. Az egyensúlyról a csajfilmek specialistája, Nancy Meyers rendezőnő gondoskodik 138 (!) hosszú, avagy éppenséggel túl rövid percben.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.