Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Naná, hogy mindent láttunk már és már az sem vicc, hogy egy csecsemőnek minden vicc új, de a reményhal kapcsolja le utolsónak a villanyt. A kérdés tehát annyi, hogy who wants to live forever? Hegylakó-repeta (AMC, 19.45) ma este, pedig tudjuk már jól, hogy a végén úgyis csak egy maradhat (vö.: Christopher Lambert és az elébb említett hal).

Ennél azonban jóval korábban kezd az 1988-ban bemutatott Lángoló Mississippi (Film Mánia, 18.30), Alan Parker igen izgalmas filmje, mely egy 1964-ben megtörtént -akkoriban egyáltalán nem egyedi- esetet dolgoz fel, a témához illő, igen súlyos színészi alakításokkal, valamint alapos, katarzisra kihegyezett dramaturgiával. Valahol lent, Délen meggyilkolnak három, a feketék jogegyenlőségéért küzdő polgárjogi aktivistát. Két FBI ügynök (Willem Dafoe és Gene Hackman) utazik a helyszínre, ahol hamarosan kiderül, hogy a környéken mindent behálózó Ku-Klux-Klán keze lehet a dologban…

Viszont A pók hálójában (Paramount Channel, 21.00) is egy fordulatos, izgalmas, teljesen nézhető darab. Morgan Freeman remek színész, ezt tudjuk jól: itt egy rendőrségi pszichológus-író-nyomozót alakít, akit soron következő “páciense” arra kényszerít, hogy beleírja őt és az általa elkövetett bűntettet következő könyvébe.

Egy igen mély, felkavaró és sajnos sok tekintetben igaz történet a 2007-ben, Berlinben Arany Medvére is jelölt thriller, a Bordertown – Átkelő a halálba (Film Mánia, 21.00) is. Egy észak-mexikói határvárosban évek óta szexuális erőszaktevő sorozatgyilkos szedi áldozatait, akik szinte kivétel nélkül szegény sorsú munkáslányok. A helyi rendőrség tehetetlen, az áldozatok száma viszont egyre nő. Évek múltán egy amerikai újságírónő (Jennifer Lopez rendszerint igen jól teljesít az efféle komoly érzelmeket kiváltó karakterekben) ered az események nyomába, a nyomozás szálai azonban -nem meglepő módon- igen messzire, sőt még annál is magasabbra vezetnek.

Ingmar Bergman ma esti Úrvacsorájában (m5, 21.15) egy vidéki lelkész őrlődik súlyos kételyek között hitét, hivatását illetően.

Az öreg hölgy és a testőr (Duna, 22.20) című édes kis semmiség tulajdonképpen a Miss Daisy sofőrje kliséjének egyik variációja, még 1994-ből. A gonosz(kodó), zsémbes és pipifaxos matróna ezúttal Shirley MacLaine (lásd a képen), aki valaha a Fehér Ház lakója is volt. A hölgy itt nem sofőrt, hanem egy sármos, fiatal testőrt (Nicolas Cage) kap hajdani státuszának megfelelően – a továbbiakban azonban nagyjából megy minden, mint ahogy azt láttuk már… Az öregasszony ezerrel szívatja ifjú, lelkes testőrét, de aztán megszeretik egymást (nem úgy!), mi pedig nevetünk és pityergünk egyszerre.

A mai este magyar szempontból legfontosabb filmje a Hideg napok (Duna, 00.00), mely egy szégyenletes történelmi esemény -szégyenletes időpontban műsorra tűzött- rideg, egzakt és egyenes feldolgozása. 1942-ben, egy Bácskában lezajlott razzia során, a magyar katonák 2500 szerbet és 800 zsidót, jobbára ártatlan civileket gyilkoltak le módszeres kegyetlenséggel. Az eseményt feltáró felkavaró filmet Kovács András rendezte még 1966-ban, főbb szerepekben Latinovits Zoltánnal, Szirtes Ádámmal és Darvas Ivánnal. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.