Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Ma este van tévépremierje Török Ferenc rengeteg díjat bezsebelt, egészen különleges hangulatú és eredeti témafelvetésű történelmi drámájának, az 1945-nek (Cinemax2, 20.30). Egy igazán fontos film, (egyelőre) eldugott helyen. (Bővebben)

A lobogó fehér inges-tökös gatyás, kardozós romantikus filmek nagymestere, Philippe de Broca 1997-ben mutatta be A púpos (Duna, 20.35) történetét, ám mi, fiúk ekkor már régen ismertük a vagány Lagardere lovagot és a félelmetes “növervágást”, hiszen a vásárokban beszerezhető műanyagkardjainkkal rendszeresen gyakoroltuk azt lenn, a téren. Lagardere története ugyanis kb. olyan toposz franciáknál, mint nálunk -mittudomén- Toldi Miklós. Mi valószínűleg az hatvanas évek Jean Marais-féle “púposát” vettük mintául, de ez az újabb, Daniel Auteuil-féle Lagardere is ott van a szeren – azaz a lovon.

Arséne Lupin (Film Mánia, 21.00) szintén egy francia toposz, a jópofa csaló archetípusa. Egy stílusos szélhámos, a női szívek és fűúri pénztárcák kizsákmányolója. Alakja ma egy 2004-es francia-olasz-spanyol-stb. kalandfilmben jelenik meg azok számára, akik a mai estét mindenképpen romantikus bohóságokkal töltenék, de a lobogó fehér ingek helyett múlt század-fordulós gallérokat (gavallérokat) néznének.

A mexikói (Paramount Channel, 21.00) című pikk-pakk, perfekt, korrekt akció-komédiáról legyen elég annyi, hogy Brad Pitt alakítja benne Jeffrey-t, az ügyefogyott kis maffiózót, akitől Sam, a barátnője (Julia Roberts – a képen) azt követeli, hogy hagyja már abba a piszlicsáré gengszterkedést, inkább házasodjanak össze és menjenek el Las Vegasba, ahol nekik biztosan jó lesz. De hősünknek még egy utolsó melót meg kell csinálnia, el kell hoznia Margolesi maffiafőnöknek a Mexikóit (egy régi, értékes pisztolyt), természetesen Mexikóból. (Bővebben)

Mission Impossible utolsó részét, a Titkos nemzet (SuperTV2, 21.40) címűt viszont még nem láttam (bár lehet, hogy csak én nem láttam… 😀 ), azonban semmi kétségem nincs, hogy ez is éppen olyan lesz, mint amilyenek az előbbiek is voltak: látványos, izgalmas akciófilm, melyben Tom Cruise esik, kel, fut, lő, repülőbe kapaszkodik, stb.

Meglepően markáns, határozott és karakteres képi világ jellemzi ezt az 1993-as bestseller alapján készült, ám a mai tini-scifi/fantasy/utópia trendekbe kitűnően illeszkedő Az emlékek őre (Cool, 22.50) című mozit. A múlt század közepének letisztult formavilágú, szigorúan funkcionális lakásbelsői, a Le Corbusier geometrikus tereit és lábakon álló épületeit mintázó idilli(nek képzelt) város képe mintha egy dobozban maradt ’65 körüli ismeretlen Truffaut-film jeleneteiből lett volna kivágva, miközben soha egy percig sincs olyan érzésünk, hogy a történet ne 2048-ban játszódna, mint ahogy. Ezt erősíti a fekete-fehér hangsúlyos használata is, azon felül, hogy ennek dramaturgiai funkciója is van. A történetbéli “szép, új világ” bizony annyira biztonságos, annyira kiszámított, annyira egészséges és minden problémától mentes, hogy abban már nem fér meg egyetlen szín sem, ami nem fekete és nem fehér. Talán csak a szürke… Sajnos, ennél több “jót” nem nagyon tudok mondani erről a filmről: bővebben.

Nemrégiben távozott körünkből a világ egyik legjobb filmrendezője, Milos Forman. Alakját, művészetét ma este egy remek portréfilm, Milos Forman: Amibe nem halsz bele… (Duna, 22.45), valamint első, még Csehszlovákiában forgatott filmje, a Fekete Péter (Duna, 23.40) idézi meg. A klasszikus mozi a “hétköznapok világában értetlenül vergődő” fiatalemberről szól, akit a ” kamaszkor szexuális zűrzavara, a mindenáron elvesztésre szánt szüzesség és a szerelem tiszta illúziói, a társadalom morális, csak nehezen teljesíthető követelményei, s az ezekkel szemben álló tapasztalatok kevernek könnyed válságba”. Mindezek ellenére a Fekete Péter kötelező alapfilm, a cseh új hullámként ismert filmtörténelmi jelentőségű irányzat egyik alapköve.

Próbatétel (Prime, 23.20) című thriller gyermekrablója ezalatt a sajnos szokványosnak tekinthető, anyagiakon/házastársai vitákon alapuló motiváció helyett egy egészen más, éppen ezért sokkal megfoghatatlanabb, sokkal veszélyesebb indítékkal bír… Gerald Butler, Maria Bello, Pierce Brosnan játsszák ennek a hideglelős történetnek főbb szerepeit.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.