Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Az Alul semmi (Paramount Channel, 21.00) főszereplőjét (Robert Carlyle) kirúgják a gyárból, miközben munkahely sehol. Munkanélküliség, pénztelenség, kilátástalanság – helyett a haverokkal megdöbbentő tervet eszelnek ki: a helyi kocsmában kezdenek el csippendélezni, pénzért. A szolid sörhasak, a kemény fizikai munkában meggyötört végtagok és egyéb hétköznapi férfibájak (lásd a képen) azonban nem várt sikert okoznak (a filmbeli történetben és a valóságban egyaránt)… Peter Cattaneo drámai komédiáját nem véletlenül jelölték egy rakás díjra (amiből sokat meg is nyert), hiszen az egyszerű, átlagos kisember hétköznapi hősiessége, a bajokon való felülemelkedés az egyik legnagyszerűbb toposz a filmművészetben. Üzenete példaértékű, hatása pedig katartikus.

Sir Anthony Hopkins ezalatt egy idősödő CIA-ügynököt alakít a Rossz társaság (SuperTV2, 21.00) című krimiben, aki önnön figyelmetlenségéből fakadóan elveszti társát, egy fontos akció közben. Társának azonban van egy ikertestvére (Chris Rock), aki jelenleg jegyüzérkedésből és alkalmi DJ-ként dolgozva tartja fenn magát, csillogó intelligenciáját a snell sakkpartikban éli ki a téren… Az öregnek nincs más választása, a lehetetlent kell megvalósítania: a szabadszájú, szakadt punkból kifogástalan titkosügynököt kell faragni, méghozzá kilenc nap alatt… (Bővebben)

A ma esti Bergman-filmklubban a Szűzforrás (m5, 22.25) kerül levetítésre, mely annak idején, 1960-ban a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscart is elnyerte. A történetben egy gazdag, mélyen vallásos parasztcsalád egyetlen lánykája, a naiv és elkényeztetett Karin a szomszédos falu templomába indul, hogy az átaludt mise után gyertyákkal kedveskedjen a papnak. A lány eléri szüleinél, hogy a család szolgálója, Ingeri is vele tarthasson a sötét erdőn át vezető úton. Ingeri azonban titokban pogány, és Odin istent tiszteli… Az önmagához is híresen kegyetlen Ingmar később ezt mondta a filmről: “A Szűzforrás közlekedési baleset. (…) Kuroszava vacak utánzata. Ebben az időben esküdtem a japán filmre, és szinte magam is szamuráj voltam kicsit.”

Viszont Gyerekgyilkosságok (Duna, 23.50) című 1993-as filmjében Szabó Ildikó valami olyat dobott filmvászonra, kíméletlenül kegyetlen realizmussal és csodás színészekkel, elementáris erejű gyermekszereplőkkel, amiről általában szemérmesen hallgatni szoktunk… (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.